Marek_ Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dzięki Dziadku! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ja to zdjęcie mam.Ja już je też widzę. Smakowite wędzoneczki. U mnie pekluje się ok. 40kg mięsa. Z wyrobów na pierwszy ogień poszła kaszanka. Dzięki uprzejmości kol. Andrzeja "Bagno" mogłam ją zrobić w kątnicach wieprzowych. Wyrób został entuzjastycznie ocenoiny przez wielbicieli kaszanki i z pięciu "maciusiów" po około 1,8kg tylko jeden udało się zamrozić; reszta pozostała we wspomnieniach wdzięcznych degustatorów. Jest to przystawka do dań zasadniczych, przewidzianych na Święta :grin:. Kaszankę robiłam według instrukcji z Akademii Dziadka, zostały użyte dwa rodzaje kasz: jęczmienna i gryczana. A'propos tej ostatniej, ku mojemu zaskoczeniu miałam trudności z nabyciem kaszy gryczanej nieprażonej. W końcu wypatrzyłam ją na stoisku ze zdrową żywnością, ale była bardzo droga. Torebka 30dkg kosztowała ok. 6zł. Kasza ta była wspaniała zarówno w strukturze jak i w smaku. W przyszłości zrobię kaszankę wyłącznie na kaszy gryczanej. Do kaszanki dałam stosunkowo niedużo krwi; 10dkg suszonej (ukłony dla kolegi Bagno), co odpowiada połowie tradycyjnej normy 1l krwi na 1kg kaszy. Zostało to natychmiast wychwycone przez znawców, ale wyrób mimo tego oceniono bardzo wysoko. Krew bardzo łatwo rozprowadziła się w wodzie przy użyciu miksera elektrycznego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Grudnia 2007 10dkg suszonej, co odpowiada połowie tradycyjnej normy 1l krwi na 1kg kaszy Dawkowanie krwi suszonej, to 15dag-18dag na 1 litr wody. Rozumiem, że 10dag krwi suszonej rozpuściłaś w 1 litrze wody, dodając do kaszanki słabszy roztwór ? Kaszanki wyglądają fachowo! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Grudnia 2007 jałowcowa pieczona podsuszana Pedro, jakiej użyłeś osłonki do jałowcowej? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Rozumiem, że 10dag krwi suszonej rozpuściłaś w 1 litrze wody, dodając do kaszanki słabszy roztwór ? Otóż nie; miałabym rozwodnioną kaszankę. Na 10 dkg suszonej krwi dodałam 0,6l wody, co dało 0,7l krwi. Kaszy zużyłam w sumie 1,3kg, rosołu 2,6l, mięsa 2,6kg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Pedro, jakiej użyłeś osłonki do jałowcowej? Jałowcowa jest w jelitach naturalnych, kupionych u Miro. Są to jelita +32, a mają spokojnie z 40 mm średnicy. Zastanawiam się nad ich innym wykorzystaniem np. do kiełbas tzw. kanapkowych, zamiast osłonki kolagenowej, lub białkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Grudnia 2007 EAnno, w kazdej hurtowni z zaopatrzeniem dla masarni znajdziesz bardzo tania kasze białą.Ja kupowałem na zlot w Piotrkowie Tryb. na Glinianej.Kilogram pieprzu czarnego, mielonego, o jakości znacznie lepszej od Kamisa - 15,00 zł.Itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Wszystim w tym Wnuczkowi jest winien wyjaśnienie w jaki sposób wykonałem napis. Najpierw przygotowujemy płat słoniny o grubości(u mnie 2-3mm) i zapomoca noża wycinamy litery. Wycięte litery układamy na odpowiednim(wielkości powierzchni napisu) plastrze mięsa. Całość wkładamy do osłonki po czym wypełniamy osłonkę resztą farszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Grudnia 2007 EAnno ja od zawsze robię kaszankę tylko z kaszy gryczanej. Rodzina i znajomi zabiliby mnie gdybym dodał innej kaszy do kaszanki. W moim przypadku różnica polega na tym czy dodać tylko białą czy dać część palonej. Przez wiele lat robiłem kaszankę z kaszy gryczanej palonej. Ostatnio jednak po rozmowach z mazowieckimi masarzami przekonałem się do kaszy białej, ku mojemu miłemu zaskoczeniu wyszła nadzwyczaj dobra. Teraz będę eksperymentował z mieszankami kaszy białej i palonej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Grudnia 2007 od zawsze robię kaszankę tylko z kaszy gryczanejPrzyznaję, że osobiście nie przepadam za kaszą gryczana paloną. Dopiero ta niepalona, biała, przyjemnie mnie zaskoczyła. Jest rewelacyjna; ma znakomita konsystencję i wspaniały smak. Gdy spróbowałam ugotowanej w rosole, to można powiedzieć, że przejrzałam na oczy. Tylko dlaczego ja to tak późno odkryłam ? :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Grudnia 2007 U mnie odwrotnie zawsze lubiłem kaszę gryczaną paloną i dla tego ta biała była dla mnie nowością. No ale jak mówią całe życie człowiek się uczy i nabiera doświadczenia. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Grudnia 2007 przygotowujemy płat słoniny o grubości(u mnie 2-3mm) i zapomoca noża wycinamy litery. Wycięte litery układamy na odpowiednim(wielkości powierzchni napisu) plastrze mięsa. Całość wkładamy do osłonki po czym wypełniamy osłonkę resztą farszu.Dziękuję w imieniu wszystkich forumowiczów za udostępnienie technologii wykonywania napisów na wyrobach. Andrzeju, jesteś nieoceniony w swojej bezinteresowności i życzliwości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Przypomniała mi się "świateczna "wpadka kulinarna:Parę ładnych lat temu (gdy jeszcze nie wpadłam na to ,że uszka i pierogi na Wigilię zamrożone wcześniej smakują tak samo jak te zrobione w dniu Wilii ) lepiłyśmy z moją mamą (oczywiscie 24 grudnia) uszka i pierogi. Z pośpiechu czy tez gorączki "świątecznej" żadna z nas nie pomyślała,aby obrus na którym układane były ulepione pierożki podsypać mąką.... Gdy przyszło do gotowania ...hmmm....ciasto ciągnęło się z obrusem.. Ja w ryk...w bek...że juz po Świętach,że ech... Z pomocą przyszedł mój maż.Złapał nożyczki ,pociął obrus w kwadraty i tak pierogi z obrusem lądowały w garze. Żaden pieróg,żadne uszko się nie rozleciało..pieknie się ugotowały !! Nawet nie szkoda było obrusa ,gdy miałyśmy taką radość ,że Święta a przede wszystkim Wigilia były uratowane!_________________ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2007 :grin: to dobre powinno być w dziale knify i sposoby :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jako jedną z potraw na wigilię proponuję coś bardzo prostego. Bierzemy płaty śledziowe solone wymoczone w wodzie, ok 2-3 godziny. Następnie śledzie obsuszamy, dokładnie. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Płaty śledziowe kroimy na kawałki 4-5cm długości. Takie kawałki śledzia maczamy w cieście i smażymy na patelni. Jeśli słabo osuszymy śledzie "racuszki" będą nam pryskać w trakcie smażenia.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-24982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Dzisiaj z córką piekłyśmy pierniczki. To tylko część produkcji i nie ozdobione. Witażykowe robiłam pierwszy raz, znalazłam w necie na fotoforum gazety.pl Na choince będą z pewnością pięknie wyglądały. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Aglod uważaj na te witrażykowe ,żeby się nie posklejały bo nie odkleisz ja w tamtym roku kładłam jeden na drugi i parę sie skleiło i nie wieszaj blisko lampek bo też odpłyną :grin: Ja tym roku też takie będę robić do prezentów dla każdego, może mój dorosły syn mi pomoże i przypomni sobie jak to kiedyś fajnie było :rolleyes: razem wycinać ciasteczka Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Poniżej przedstawiam "Przedświąteczną przystawkę nr 2 - salcesonik" W ubiegłym tygodniu była kaszanka a teraz wspaniały, pikantny salceson. Na zdjęciu jest jeszcze niezupełnie stężały (jak sie okazało na drugi dzień). Wyroby podrobowe zrobiłam przy okazji produkcji na miarę 1/2 blondynki i robiłam je po raz pierwszy, troche z duszą na ramieniu. Rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Do dwóch małych salcesonów użyłam dwóch serc, golonkę przednią i tylną, podgardle, skórki i jakieś okrawki. Razem z rosołem było 4,5 kg wsadu peklowanego. Jako przyprawy zastosowałam kminek, biały pieprz i czosnek. Pieprzu białego dałam tak "od serca" i w efekcie otrzymałam produkt o zniewalającym, zrównoważonym smaku, dość pikantny. Salcesony zapakowałam do prawdziwych żołądków, które pozyskałam dzieki uprzejmości kolegi Andrzeja "Biagno". Takim prawdziwym, masarskim wyrobem to się można naprawdę szczerze cieszyć i dlatego go prezentuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Cóż powiedzieć ? Piękne !! Moje gratulacje. Ja niedawno robiłem to żołądek pękł Ale nie poddaję się. Jak skonsumujemu głowiznę to ponowię próbę :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Witam EAnna. Bardzo ładny i zapewne smaczniutki. Gratuluję i pozdrawiam. Ps. Salceson w wieprzowym żołądku nie porównywalnie lepszy niż w osłonce . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Peklowany salsesonik pięknie wygląda :shock: i jest napewno smaczniutki :tongue: .Brawo jeśli to naprawdę pierwszy raz to moje gratulacje :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Piękne ciasteczka, aż miło popatrzeć. Mój pierwszy salceson nie był tak ładny jak Twój Anno. Gratuluję! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Chylę czoła przed takim talentem. Jak na pierwszy raz to można powiedzieć , że wyrób wzorcowy .Gratuluję i pozdrawiam. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Brawo Anno i oby tak dalej. Podejrzewam jednak, że Andrzej trochę pomógł :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Tomussalceson super,mozna startowac na targach polagry,gratuluje pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-25556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.