Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i co tu teraz jest w Tychach dodatkiem do czego: "Tyskie" do tych wspaniałych wędzonek czy odwrotnie?

Moje gratulacje!

 

Frapio, jak Tyskie do wędzonek,to tylko Gronie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26203
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jak Tyskie do wędzonek,to tylko Gronie

Majus !

Ten tekst mógł strzelić tylko Twój mąż.

Mówiłem - pilnuj myszkę ( trzymaj dwoma łapkami) :blush: :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26209
Udostępnij na innych stronach

"Gronie" też dobre, ja jednak wolę "Książęce" z czego nie omieszkam skorzystać. Do sylwestrowej golonki będzie super.

 

Z noworocznymi życzeniami samych udanych wyrobów

frapio

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26225
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

I za mięsiąc znowu święta, super :grin:

czas zacząć sie przygotowywać.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-46986
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Bardzo rzadko zaglądam, ale od miesiąca mam szał przedświąteczny, ale do świąt trzeba jakoś dożyć Pozdrawiam!!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48259
Udostępnij na innych stronach

Bardzo rzadko zaglądam, ale od miesiąca mam szał przedświąteczny,

To, że w supermarketach zaraz po Wszystkich Świętych można usłyszeć kolędy to, już wiem.

Ale, żeby robić zapasy wędlin świątecznych w listopadzie to, dla mnie trochę za wcześnie. :rolleyes:

Najważniejsze, że interes kwitnie a ludzie mają pracę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48260
Udostępnij na innych stronach

Mnie już nic nie zdziwi, kiedy widzę jak ludzie już kupują mięso, kiełbasy, szynki i wsadzają do zamrażarki, bo musi być zapas na Święta. Jak smakuje sklepowa szynka wyciągnięta z zamrażarki, albo schab to nie muszę mówić i robią to chyba ludzie, którym wszystko jedno co jedzą. Nieco inaczej sprawa wygląda z wędlinami domowymi, one znacznie lepiej się zachowują podczas mrożenia i rozmrażania, jednak to nadal nie jest to, co świeży wyrób.

 

Ja w tym roku wyroby "przesuszane" robię w okolicy 16 grudnia, a resztę szynek surowych, do parzenia, polędwic, kiełbas itp będę robił 20-21 grudnia ( i tak trochę wcześnie, bo bardzo lubię jak we Wigilię pachnie wędzonkami, pomarańzzami i smażonym karpiem )

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48261
Udostępnij na innych stronach

Witaj Andrzejku!!!!!

No jeszcze w mojej karierze zawodowej takiego oblężenia nie miałem a sezon zaczął się wcześniej z powodu braku terminów

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48262
Udostępnij na innych stronach

A mi się wydaję , że są to efekty programów telewizyjnych, dotyczących tej złej strony sklepów z mięsem i wędlinami, pokazujących prawdę !!!!

Bardzo dużo moich znajomych , wiedzących o mojej skromnej działalności , chce zamawiać moje wędliny.

Mam nadzieję, że już tak zostanie!!!!

 

pozdrawiam Panów przed świątecznie :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48263
Udostępnij na innych stronach

Ja też planuję na 20-go . 21-go grudnia wędzenie świąteczne, a że sie to prawie zbiega z imprezą urodzinową, tak, że za jednym zamachem mam dwie imprezy z głowy. :grin:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48265
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja jutro wędliny podrobowe pojutrze kiełbaska a za 14 dni wędzenie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48273
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki świąteczne

 

I wersja farszu:

okrawki ze schabów, szynek i baleronów

głowizna (połowa łba)

podgardle zmielone mrożone peklowane (pozostałe z produkcji kiełbasy Dziadka)

wołowina z rosołu

kaszka kuskus

zeszklona cebula

całe jaja

 

przyprawy:

pieprz czarny zmielony przed dodaniem

papryka czerwona

czosnek

mielone liście laurowe

majeranek

czosnek świeży

 

II wersja farszu

wsad mięsny jw.

ryż ugotowany na wpół twardo

zeszklona cebula

całe jaja

 

przyprawy:

pieprz czarny

sól

przyprawa maggi

 

 

zapakowane farsze w liście sparzonej kapusty białej, wycięte grube nerwy,

rodzinka się zajada nimi.

 

Przy robocie wędzonek zostaje dużo ścinków, można oczywiście do kiełbas ale i można tak jak ja to robię do gołąbków, bigosu, łazanek, mielonych i co się na myśl przypałęta. :-)

 

Zapachy w domu już świąteczne. Powoli komponuje się pełny bukiet.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48759
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

II wersja farszu

wsad mięsny jw.

II wersja podobna do moich lecz ja dodaje do ryżu jeszcze kaszy gryczanej

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48765
Udostępnij na innych stronach

A ja jutro zaczynam dymienie .

Na pierwszy rzut wchodzi sama szynka( ok 12 kg oczywiście w mniejszych kawałkach)

W tygodniu pójdą boczek i schab(bo muszę kupić i zapeklować).A wędzenie dużej szynki z kością przewidziane na następną sobotę.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48796
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie!Jak widac jestem kompletnym nowicjuszem ale od dluzszego czasu namietnie czytam strony "wedliny domowe" i bardzo chce podziekowac za to ze istnieja za wszystkie przepisy porady itd .Polknelam bakcyla!!!Dzisiaj zrobilam cos latwiejszego -biala kielbase -wszystkim smakowala.Moze ciut za chuda ale pewnie przesadzilam ze zbyt dobra jakoscia miesa.Jutro pierwsze wedzenie szyneczki nieduzo na probe >i wszystko dzieki WAM!Jeszcze raz dziekuje i bede sie dalej uczyc POZDRAWIAM
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48857
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Polknelam bakcyla!

Witamy również :!:

 

Nie jest to obowiązkowe oczywiście , ale może się kiedyś pochwalisz fotką ze swoimi wyrobami :question: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48861
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja niedawno skończyłem nadziewać kiełbase,jutro od rana wędzenie, a wieczorem peklowanie szynek i baleronów i w następną sobote znowu wędzenie.

pozdrawiam Marian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48874
Udostępnij na innych stronach

No i ja dołaczę do chwalących się.

Właśnie skończyłem mielenie i doprawianie farszu na kiełbasy ( łacznie ponad 16kg). Jedna będzie coś na wzór węgierskiej dojrzewającej, mocno podsuszanej na święta i Nowy Rok będzie jak znalazł. Druga to totalny eksperyment dlatego zanim nie spróbuję to nic nie piszę.

Ponadto szynka, karkówka i schab, peklowane na sucho w dwóch wariantach smakowych i ilościowych peklosoli.Wracam z "placówki" w niedzielę wieczorem i wtedy podzielę się spostrzeżeniami.

A od wczoraj siedzi w solance 10 szynek świątecznych, gdzie kilka będzie na surowo, kilka na parzone, a może z 2 sztuki będa pieczone. No i póxniej kiełbasa polska wędzona

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48877
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki wyglądają super i pewnie jeszcze lepiej smakują . Ja też na święta planuje gołąbki bo wszyscy lubią i można sobie podgrzewać i podjadać do oporu. Ale kaczka też będzie , uda i piersi upiekę a reszta na rosołek.

Jutro piekę pierniki i robie uszka (które zamrożę) , jak mi sie uda wstawić tu fotki to pochwale sie moimi wyrobami.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48878
Udostępnij na innych stronach

Ufff...

Dzisiaj zapeklowałem ponad 16 kg mięska na swięta :)

Szynki, balerony, polędwice i boczki :)

Wędzenie w najblizszą sobotę :)

I znów eksperyment ... nie 40 % tylko 60 % zalewy peklującej ... w stosunku do wagi mięsa.

Ale "kalkulator masarza" dopuszcza taką opcje ;)

Zawsze "troszkę" brakowało zalewy ... postanowiłem spróbować większej ilości ..

Dodatkowo z okrawania mięska zostało ponad 4 kg "resztek", trzeba będzie dokupić małe "co nieco" i zrobić jakieś kiełbaski :P

Mam nadzieję, że na święta będę miał doskonałą wędlinkę :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48972
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obyczajem Świątecznym po dzisiejszych zakupach wieprzowiny zatopiliśmy w zalewie 21 sztuk mięs na różne wyroby, zostało na pasztet ok. 2 kg, kilka sztuk pieczeni, trochę na kiełbasę 12 kg (+1,7 kg wołowego). Zrobię jeszcze 4 kg kiełbasy z kurczaków. Będę szczery i napiszę wprost – ŚWIĘTA nie będą dietetyczne. Jak zrobię wszystko to pochwalę się zdjęciami.

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.