majus Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Grudnia 2007 No i co tu teraz jest w Tychach dodatkiem do czego: "Tyskie" do tych wspaniałych wędzonek czy odwrotnie? Moje gratulacje! Frapio, jak Tyskie do wędzonek,to tylko Gronie Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Grudnia 2007 jak Tyskie do wędzonek,to tylko GronieMajus ! Ten tekst mógł strzelić tylko Twój mąż. Mówiłem - pilnuj myszkę ( trzymaj dwoma łapkami) :blush: :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Grudnia 2007 "Gronie" też dobre, ja jednak wolę "Książęce" z czego nie omieszkam skorzystać. Do sylwestrowej golonki będzie super. Z noworocznymi życzeniami samych udanych wyrobówfrapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Fentelku,a co ty myślisz,że jak baba to się już na piwie nie zna?Zamiast za myszkę,wolę trzymać za kufelek,hehe. Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-26229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 24 Listopada 2008 I za mięsiąc znowu święta, super :grin:czas zacząć sie przygotowywać. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-46986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam Bardzo rzadko zaglądam, ale od miesiąca mam szał przedświąteczny, ale do świąt trzeba jakoś dożyć Pozdrawiam!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Bardzo rzadko zaglądam, ale od miesiąca mam szał przedświąteczny, To, że w supermarketach zaraz po Wszystkich Świętych można usłyszeć kolędy to, już wiem. Ale, żeby robić zapasy wędlin świątecznych w listopadzie to, dla mnie trochę za wcześnie. :rolleyes: Najważniejsze, że interes kwitnie a ludzie mają pracę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Mnie już nic nie zdziwi, kiedy widzę jak ludzie już kupują mięso, kiełbasy, szynki i wsadzają do zamrażarki, bo musi być zapas na Święta. Jak smakuje sklepowa szynka wyciągnięta z zamrażarki, albo schab to nie muszę mówić i robią to chyba ludzie, którym wszystko jedno co jedzą. Nieco inaczej sprawa wygląda z wędlinami domowymi, one znacznie lepiej się zachowują podczas mrożenia i rozmrażania, jednak to nadal nie jest to, co świeży wyrób. Ja w tym roku wyroby "przesuszane" robię w okolicy 16 grudnia, a resztę szynek surowych, do parzenia, polędwic, kiełbas itp będę robił 20-21 grudnia ( i tak trochę wcześnie, bo bardzo lubię jak we Wigilię pachnie wędzonkami, pomarańzzami i smażonym karpiem ) Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witaj Andrzejku!!!!!No jeszcze w mojej karierze zawodowej takiego oblężenia nie miałem a sezon zaczął się wcześniej z powodu braku terminów Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Grudnia 2008 A mi się wydaję , że są to efekty programów telewizyjnych, dotyczących tej złej strony sklepów z mięsem i wędlinami, pokazujących prawdę !!!!Bardzo dużo moich znajomych , wiedzących o mojej skromnej działalności , chce zamawiać moje wędliny.Mam nadzieję, że już tak zostanie!!!! pozdrawiam Panów przed świątecznie :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ja też planuję na 20-go . 21-go grudnia wędzenie świąteczne, a że sie to prawie zbiega z imprezą urodzinową, tak, że za jednym zamachem mam dwie imprezy z głowy. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Moje wędzarki zaczną dymić na święta od 18 XII. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam Ja jutro wędliny podrobowe pojutrze kiełbaska a za 14 dni wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Gołąbki świąteczne I wersja farszu: okrawki ze schabów, szynek i baleronów głowizna (połowa łba) podgardle zmielone mrożone peklowane (pozostałe z produkcji kiełbasy Dziadka) wołowina z rosołu kaszka kuskus zeszklona cebula całe jaja przyprawy: pieprz czarny zmielony przed dodaniem papryka czerwona czosnek mielone liście laurowe majeranek czosnek świeży II wersja farszu wsad mięsny jw. ryż ugotowany na wpół twardo zeszklona cebula całe jaja przyprawy: pieprz czarny sól przyprawa maggi zapakowane farsze w liście sparzonej kapusty białej, wycięte grube nerwy, rodzinka się zajada nimi. Przy robocie wędzonek zostaje dużo ścinków, można oczywiście do kiełbas ale i można tak jak ja to robię do gołąbków, bigosu, łazanek, mielonych i co się na myśl przypałęta. :-) Zapachy w domu już świąteczne. Powoli komponuje się pełny bukiet. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam II wersja farszu wsad mięsny jw. II wersja podobna do moich lecz ja dodaje do ryżu jeszcze kaszy gryczanej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Grudnia 2008 A ja jutro zaczynam dymienie .Na pierwszy rzut wchodzi sama szynka( ok 12 kg oczywiście w mniejszych kawałkach)W tygodniu pójdą boczek i schab(bo muszę kupić i zapeklować).A wędzenie dużej szynki z kością przewidziane na następną sobotę. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam wszystkich serdecznie!Jak widac jestem kompletnym nowicjuszem ale od dluzszego czasu namietnie czytam strony "wedliny domowe" i bardzo chce podziekowac za to ze istnieja za wszystkie przepisy porady itd .Polknelam bakcyla!!!Dzisiaj zrobilam cos latwiejszego -biala kielbase -wszystkim smakowala.Moze ciut za chuda ale pewnie przesadzilam ze zbyt dobra jakoscia miesa.Jutro pierwsze wedzenie szyneczki nieduzo na probe >i wszystko dzieki WAM!Jeszcze raz dziekuje i bede sie dalej uczyc POZDRAWIAM Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam Polknelam bakcyla! Witamy również :!: Nie jest to obowiązkowe oczywiście , ale może się kiedyś pochwalisz fotką ze swoimi wyrobami :question: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Pewnie ze tak!Obojetnie jakby nie wyszlo gdyz chetnie posluchalabym opini fachowcow.pozdrowionka! Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Grudnia 2008 WitamJa niedawno skończyłem nadziewać kiełbase,jutro od rana wędzenie, a wieczorem peklowanie szynek i baleronów i w następną sobote znowu wędzenie. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 12 Grudnia 2008 No i ja dołaczę do chwalących się. Właśnie skończyłem mielenie i doprawianie farszu na kiełbasy ( łacznie ponad 16kg). Jedna będzie coś na wzór węgierskiej dojrzewającej, mocno podsuszanej na święta i Nowy Rok będzie jak znalazł. Druga to totalny eksperyment dlatego zanim nie spróbuję to nic nie piszę. Ponadto szynka, karkówka i schab, peklowane na sucho w dwóch wariantach smakowych i ilościowych peklosoli.Wracam z "placówki" w niedzielę wieczorem i wtedy podzielę się spostrzeżeniami.A od wczoraj siedzi w solance 10 szynek świątecznych, gdzie kilka będzie na surowo, kilka na parzone, a może z 2 sztuki będa pieczone. No i póxniej kiełbasa polska wędzona Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Gołąbki wyglądają super i pewnie jeszcze lepiej smakują . Ja też na święta planuje gołąbki bo wszyscy lubią i można sobie podgrzewać i podjadać do oporu. Ale kaczka też będzie , uda i piersi upiekę a reszta na rosołek.Jutro piekę pierniki i robie uszka (które zamrożę) , jak mi sie uda wstawić tu fotki to pochwale sie moimi wyrobami. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam Kiełbaski świątecznej też troszkę zrobiłem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ufff... Dzisiaj zapeklowałem ponad 16 kg mięska na swięta Szynki, balerony, polędwice i boczki Wędzenie w najblizszą sobotę I znów eksperyment ... nie 40 % tylko 60 % zalewy peklującej ... w stosunku do wagi mięsa.Ale "kalkulator masarza" dopuszcza taką opcje Zawsze "troszkę" brakowało zalewy ... postanowiłem spróbować większej ilości ..Dodatkowo z okrawania mięska zostało ponad 4 kg "resztek", trzeba będzie dokupić małe "co nieco" i zrobić jakieś kiełbaski :PMam nadzieję, że na święta będę miał doskonałą wędlinkę Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgodnie z obyczajem Świątecznym po dzisiejszych zakupach wieprzowiny zatopiliśmy w zalewie 21 sztuk mięs na różne wyroby, zostało na pasztet ok. 2 kg, kilka sztuk pieczeni, trochę na kiełbasę 12 kg (+1,7 kg wołowego). Zrobię jeszcze 4 kg kiełbasy z kurczaków. Będę szczery i napiszę wprost – ŚWIĘTA nie będą dietetyczne. Jak zrobię wszystko to pochwalę się zdjęciami.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-48976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.