CiastoZKota Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Września 2015 Witam, czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. Drugie pytanie jest takie- które sery zawierają najmniej laktozy?Wiem, że jogurt trzeba robić przez 24-30 godzin, aby usunąć całą laktozę. Analogicznie- ile czasu zajmuje zrobienie kefiru/zsiadłego mleka/itd?Pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2015 Witam, czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. Drugie pytanie jest takie- które sery zawierają najmniej laktozy? Chyba, nikt nie dysponuje taka wiedzą, gdyż w zależności od stopnia fermentacji mlekowej zawartość laktozy będzie zmienna.Najmniej laktozy będzie zawierał ser twarogowy o smaku kwaśnym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Września 2015 Wiem z doświadczenia alergii na mleko, że kwaśne mleko i jego produkty przerobione mają mniej laktozy. 33 lata praktyki i obserwacji na mleczne produkty od krowy! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Września 2015 W sklepach pojawiło się mleko uht bez laktozy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiastoZKota Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2015 Dzięki Bo właśnie mam problem.. Raz piszą, że twaróg niet- bo dużo laktozy. Drugi raz piszą, że dobry. To samo z serami takimi jak Brie, Camembert. Człowiek się pogubic może.Za to wszędzie jest dobry cheddar, gouda i inne dojrzewające. Tylko jak to "przełożyć" na wyroby z mleka koziego? Still a problem.Czyli, chcąc nie chcąc, jestem "zmuszona" robić sery sama. Żeby przypilnować, aby przez jak najdłuższą fermentację i dojrzewanie miały odpowiednio mało laktozy. Uff, to ci dopiero smutna wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2015 Mikami:Mleka UHT nie należy pić, bo nie ma żadnych wartości, a do tego truje jeszcze. Ciastozkota: "Zmuszona"? Robienie serów to czysta przyjemność. Zawsze można się czegoś nauczyć i posmakować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiastoZKota Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Września 2015 akmis978, dlatego dałam w "". Tak samo jak "smutna wiadomość"- żarcik, ot co Jestem początkująca w temacie, ale już kilka serów udało mi się zrobić i jestem zachwycona swoim nowym hobby Tylko niestety- nietolerancja laktozy+ prawdopodobnie białka mleka krowiego trochę zawęża opcje. A ciężko robic takie pyszności nie mogąc ich potem spróbować. Więc szukam rozwiązań Co do mleka bez laktozy- zastanawiający jest jego smak. W końcu laktoza to cukier mleczny- idąc tym tropem mleko nie powinno być słodkie, albo przynajmniej nie aż tak bardzo. A jest! Mało tego, nie jestem pewna nawet czy nie jest słodsze niż zwykłe. Jak to możliwe? Dosłodzone czy co? Na kartoniku brak informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Września 2015 Mogli zhydrolizować laktozę. Laktoza jest dwucukrem i może się rozpadać na glukozę i galaktozę pod wpływem określonych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiastoZKota Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Września 2015 Hmm, no tak, o tym nie pomyślałam. W każdym razie i tak tego mleka nie powinno się pić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Września 2015 No tak. To jasna sprawa. Jak coś ciekawego Ci z serów wyjdzie, to wrzuć zdjęcia. Zawsze miło patrzeć na efekty ciężkiej pracy nowicjuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Września 2015 CiastZłotaZawsze przed posiłkiem możesz dostarczyć do organizmu laktazę. Chyba, że masz inne względy, które nie pozwalają, tak uczynić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiastoZKota Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Września 2015 Bagno, raczej wolę unikać laktozy niż łykać laktazę przed serami, ale dzięki za podpowiedź. akmis978, nie omieszkam się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Września 2015 Właśnie byłem w sklepie i zerknąłem na mleko bezlaktozowe. Skład mleko+laktaza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Września 2015 No tak. Tak jak mówiłem hydroliza za pomocą enzymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2015 czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. Wartości średnie laktozy w słodkim mleku: Krowie - 4,7%Owcze - 4,5%Kozie - 4,5%Ludzkie - 6,5% Raz piszą, że twaróg niet- bo dużo laktozy. Drugi raz piszą, że dobry. To zależy od tego, czy twaróg został uzyskany w wyniku fermentacji bakteriami kwasu mlekowego czy też przez dodanie samego kwasu mlekowego.Twaróg przemysłowy robi się tym drugim sposobem. Jest on zarówno słodki jak i kwaśny; dwa w jednym Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.