Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. 
Drugie pytanie jest takie- które sery zawierają najmniej laktozy?
Wiem, że jogurt trzeba robić przez 24-30 godzin, aby usunąć całą laktozę. Analogicznie- ile czasu zajmuje zrobienie kefiru/zsiadłego mleka/itd?

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. Drugie pytanie jest takie- które sery zawierają najmniej laktozy?
Chyba, nikt nie dysponuje taka wiedzą, gdyż w zależności od stopnia fermentacji mlekowej zawartość laktozy będzie zmienna.

Najmniej laktozy będzie zawierał ser twarogowy o smaku kwaśnym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447186
Udostępnij na innych stronach

Wiem z doświadczenia alergii na mleko, że kwaśne mleko i jego produkty przerobione mają mniej laktozy. 33 lata praktyki i obserwacji na mleczne produkty od krowy!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447197
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :) Bo właśnie mam problem.. Raz piszą, że twaróg niet- bo dużo laktozy. Drugi raz piszą, że dobry. To samo z serami takimi jak Brie, Camembert. Człowiek się pogubic może.
Za to wszędzie jest dobry cheddar, gouda i inne dojrzewające. Tylko jak to "przełożyć" na wyroby z mleka koziego? Still a problem.
Czyli, chcąc nie chcąc, jestem "zmuszona" robić sery sama. Żeby przypilnować, aby przez jak najdłuższą fermentację i dojrzewanie miały odpowiednio mało laktozy. 
Uff, to ci dopiero smutna wiadomość  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447225
Udostępnij na innych stronach

Mikami:

Mleka UHT nie należy pić, bo nie ma żadnych wartości, a do tego truje jeszcze.

 

Ciastozkota: "Zmuszona"? Robienie serów to czysta przyjemność. Zawsze można się czegoś nauczyć i posmakować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447228
Udostępnij na innych stronach

akmis978, dlatego dałam w "". Tak samo jak "smutna wiadomość"- żarcik, ot co  ;) 
Jestem początkująca w temacie, ale już kilka serów udało mi się zrobić i jestem zachwycona swoim nowym hobby :D 
Tylko niestety- nietolerancja laktozy+ prawdopodobnie białka mleka krowiego trochę zawęża opcje. A ciężko robic takie pyszności nie mogąc ich potem spróbować. Więc szukam rozwiązań :)

Co do mleka bez laktozy- zastanawiający jest jego smak. W końcu laktoza to cukier mleczny- idąc tym tropem mleko nie powinno być słodkie, albo przynajmniej nie aż tak bardzo. A jest! Mało tego, nie jestem pewna nawet czy nie jest słodsze niż zwykłe. Jak to możliwe? Dosłodzone czy co? Na kartoniku brak informacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447235
Udostępnij na innych stronach

CiastZłota

Zawsze przed posiłkiem możesz dostarczyć do organizmu laktazę. Chyba, że masz inne względy, które nie pozwalają, tak uczynić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447311
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy dysponuje ktoś tabelami z zawartością laktozy w wyrobach nabiałowych? Zależy mi zwłaszcza na kozich oraz owczych. 

 

Wartości średnie laktozy w słodkim mleku:

 

Krowie - 4,7%

Owcze - 4,5%

Kozie - 4,5%

Ludzkie - 6,5%

 

 

 

Raz piszą, że twaróg niet- bo dużo laktozy. Drugi raz piszą, że dobry.

 

 

To zależy od tego, czy twaróg został uzyskany w wyniku fermentacji bakteriami kwasu mlekowego czy też przez dodanie samego kwasu mlekowego.

Twaróg przemysłowy robi się tym drugim sposobem. Jest on zarówno słodki jak i kwaśny; dwa w jednym :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12097-laktoza/#findComment-447606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.