hub1029 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2015 Witam, Mam wedzarnie typy dymnego zbudowana z czerwonej cegły mam problem poniewaz kielbasa po uwedzeniu jest jagby pokryta kurzem osmolona, jak rowniez smierdzi cegla. Czego to moze byc winna , zle przepalonej wedzarni>? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2015 Raczej źle przygotowany wsad .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2015 Może trzeba sparzyć kiełbasę ? Jaki typ wędzarni ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2015 hub1029 zrób zdjęcia , opisz w jaki sposob wędzisz , czy masz wedzarnie kanałową , czy z paleniskiem bezpośednim ?, jak przygotowałeś wedzonki oraz jakie masz drzewo . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2015 + czy wędzarnia była sucha, może być ciepła i mokra a to pachnie raczej na pewno awarią Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2015 Niewłaściwy sposób przeprowadzenia poszczególnych etapów wędzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2015 Wstaw zdjęcia wędzarki oraz wędlin po uwędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2015 Witam, Mam wedzarnie typy dymnego zbudowana z czerwonej cegły mam problem poniewaz kielbasa po uwedzeniu jest jagby pokryta kurzem osmolona, jak rowniez smierdzi cegla. Czego to moze byc winna , zle przepalonej wedzarni>? Wstaw zdjęcia wędzarki oraz wędlin po uwędzeniu Dokładnie pierwszy post i nawet nie podpięte foto, gdybyś to zrobił napewno już fachowcy by to ocenili a tak to wróżenie z fusów z twojej wypowiedzi i szukanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub1029 Opublikowano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Października 2015 Na poczatku wedzilem w wedzrni ktora nie miala dachu i faktycznie bylo mokro w wedzarni, kielbasa byla pokryta czyms mazistym wycieralem ja. Teraz jest juz zadaszenie i wedzarnia jest sucha dobrze ja rozgzewam.Wedze na poczatku troche w wiekszej temp tak okolo80 st (1H) pozniej przez 4-5 gosziny w temp 60st. Wedze zazwyczaj olcha,z dodatkiem jakiegos owocowego zazwyczaj jabloni gruszy. Wedzilem juz mokrym, suchym i na zmiane roznica byla tylko taka ze albo kielbasa byla osmolona i mokra albo calkiem jagby w popiele. Wedzarka jest z kanalem dymnym dlugosci 120cm. zdjecia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2015 Czy osuszasz kiełbasę w wędzarni przed wędzeniem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Października 2015 .Wedze na poczatku troche w wiekszej temp tak okolo80 st (1H) pozniej przez 4-5 gosziny w temp 60st. Powinno być piekę a nie wędzę.Wędzimy w zakresie temperatur 45-55C, ale i tak by nic nie pomogło bo pominąłeś jeden z najważniejszych etapów czyli osuszanie.Zapoznaj się wpierw z materiałem poniżej a może sam dojdziesz do tego co poszło nie tak. http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Października 2015 O osuszaniu napisał Ci Arek reszta jeszcze by i uszło ale odwrotnie z temperaturami Czyli najpierw wedzimy potem kończąc obróbkę parzymy lub podpiekamy a jeśli podpiekamy to temperatura wyżej niż 80 ... do uzyskania 68st wewnątrz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Października 2015 do uzyskania 68st wewnątrz ... Kiełbasy... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-447932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek84 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Witam ja mam podobny problem. Mam luft pokryty glina wyłożony cegłą szamotową a wydobywa się z niej biały dym było wypalane wielokrotnie po uwędzeniu mam osmolone wędliny.Dzwiczki do paleniska ma podwójne z popielnikiem. Jak otworzę dolne drzwiczki dym staje sie czarny smolisty; jak zamknę oboje drzwiczek - szybko gaśnie drzewo. Cug jest idealny, aż kręci dym, ale bardzo szybko on się wydobywa i to jest moje zmartwienie. Może ma ktoś jakieś rozwiązanie lub podobny problem Edytowane 13 Października 2015 przez EAnna ort, interp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Października 2015 Pozbądź się popielnika i zaraz będzie lepiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek84 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Października 2015 i uwazasz ze nie bedzie tego smolenia czarnego dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Może ma ktoś jakies rozwiązanie lub podobny problem Zapewne pomiędzy popielnikiem a paleniskiem masz ruszt.Wyrzuć ruszt i pal w popielniku.Palenisko wędzarni to nie to samo co palenisko kuchni węglowej. Edytowane 3 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Października 2015 Na pewno będzie lepiej niż teraz.Sorki być może za głupie pytanie, ale co to jest luft ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek84 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Października 2015 kanał gdzie przechodzi dym u nas tak sie mowi na to a ruszt jest dokładniea skąd ten biały gęsty dym wręcz para drzewo dodam ze suche którym palę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Października 2015 Moze w lufcie stoi Ci woda , jak piszesz ze to kanał . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Października 2015 Zgadzam się z Wojtkiem, ale dodam że to może nie stojąca woda, ale szamot nasiąknięty wodą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek84 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Października 2015 po dwóch godzinach paleniach powinna juz zniknac a dym biały jak na konklawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Października 2015 a skąd ten biały gęsty dym wręcz para drzewo dodam ze suche którym palę Czemu Wy naipierw budujecie a później pytacie co jest nie tak.?.Szamot to jeden z najgorszych materiałów na palenisko w wędzarni stojącej na powietrzu.Ciągnie wodę i stąd pewnie ta para.Rozpalenie powoduje parowanie wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Października 2015 Nic nie umiesz się Arek znać jak jest biały dym jak na konklawe to musi być święto ... Czasem mi ręce opadają poniżej ... Cóż trza przywyknąć ,) Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12101-problem-z-osmoleniem-kie%C5%82basy/#findComment-448127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.