miro Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2015 Pamiętacie ?Talarki ..... kiedyś z pieca kaflowego, dziś z braku tego cudu musi wystarczyć kuchenka. A co Wam przypomina szczenience lata ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2015 Ciocia robiła takie ala pita w chlebowym. Ku....a jakie to dobre było ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2015 Talarki ..... kiedyś z pieca kaflowego, dziś z braku tego cudu musi wystarczyć kuchenka. Też pamiętam tylko z kuchenki już nie to samo smaki młodości ? u mnie raczej późnego dzieciństwa Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2015 pamiętam takie cuda z tym że pod nazwą fajerki, a jabłko jak smakowało pieczone na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2015 Przypomniałeś mi jabłka ..... jutro robię zamiast talarków. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Października 2015 Oj Mirku przywołałeś wspomnienia z blachy też smakowały grzybki podpieczone solone a były to gołąbki surojadki czy jak je tam zwaliśmy w naszych stronach Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2015 Ja zbratem podkradalismy mamie ciasto kluskowe i pieklismy na kuchni , z innych to byly grzybki , w moich stronach nazywaja sie " siwki" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2015 Ja pamiętam ziemniaki z popielnika najlepiej z kiszoną kapustą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Października 2015 Moja babcia, przy okazji robienia makaronu, odkrajała zawsze kilka kawałków rozwałkowanego ciasta i takie pieczone na kuchni kaflowej pamiętam:) Dziadek natomiast, miał pasiekę i przy okazji miodobrania, oprócz ciepłego miodku ciurkającego z wirówki, zawsze przysmakiem było ssanie wosku sklepiającego plastry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2015 A moja babcia jak jeździliśmy do jej brata na wieś to zawsze nam robiła na płycie kuchni takie placuszki z zsiadłego mleka... aż mi ślinka pociekła na samo wspomnienie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Października 2015 smakowały grzybki podpieczone solone a były to gołąbki surojadk Rydze najlepsze Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariana58 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Października 2015 A znacie i lubicie podpłomyki? Ja zawsze wybieram je zamiast pizzy. Skladniki prawie te same - woda i mąka, i tyle Trzeba tylko wyrobić ciasto i "upiec" na patelni, do tego dodać pomidora, ser, sałate itp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Października 2015 Tak jak Gonzo pisze , rydze z blachy najlepsze Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Października 2015 Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia. Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Października 2015 Rydze najlepsze Pewnie że tak ale gołąbki też smakowite są.A z takich podpłomyków jakie wspominacie to ja pamiętam fajerczaki z okolic Żółkiewki.Nawet Okrasa kiedyś je prezentował W zeszłym roku mama Łukasza przypomniała mi ich smak. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2015 Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia. Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? Z takich dziecinnych wspomnień jeszcze Pamiętam, jak byłem w wieku mojego synka. Na wakacje i święta jeździłem zawsze do babci na wieś. Przy okazji świniobicia świątecznego moja pomoc ograniczała się do prac lekkich - mielenie pieprzu do kiełbasy w takim niemieckim - zdaje się - drewnianym młynku z korbką i szufladką.Dziś mój synek mi pomaga w identyczny sposób - tym właśnie młynkiem Ciekawe czy za 35 lat, przy pomocy tegoż młynka będzie przekazywał pałeczkę kolejnemu pokoleniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Października 2015 A moja babcia jak jeździliśmy do jej brata na wieś to zawsze nam robiła na płycie kuchni takie placuszki z zsiadłego mleka... aż mi ślinka pociekła na samo wspomnienie A znacie i lubicie podpłomyki? Ja zawsze wybieram je zamiast pizzy. Skladniki prawie te same - woda i mąka, i tyle Trzeba tylko wyrobić ciasto i "upiec" na patelni, do tego dodać pomidora, ser, sałate itp Że tak powiem, jak pamiętacie to może podzielcie się przepisem. Chętnie zrobię i skosztuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Października 2015 Żebym to ja pamiętał... Człowiek wtedy młody, głupi i żarł co mu podali nie pytając co i jak... Ile ja przepisów po babci bym chętnie odtworzył... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia. Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? Nie smaku Wam szkoda a lat Wtedy wszystko było dobre nawet chleb z cukrem i wodą.A ze śmietaną taką gęstą co się smarowało po chlebie i posypywał cukrem, to był rarytas Edytowane 16 Października 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Października 2015 Gonzo ma rację. Kromka chleba mojej babci posmarowana swojską śmietaną , a to wszystko posypane cukrem..Albo ziemniaki i do tego zsiadłe mleko.Pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Października 2015 ... Woda ze studni.... z wiadra.... za szkołą była.... pogięte wiadro... obcynkowane... z dużymi uszami i twardym, ciężkim uchem...łańcuch i siermiężny kołowrót... Studnia się nazywała "u Babuszki"... jeszcze wiśnie.... jeszcze oranżada ze sklepu społemowskiego.... tęga jazda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Października 2015 U mnie w pamieci to " kapusta mieszana " z kotletem mielonym ,szare kluski ze skwarkami brazowymi grubymi lub żur na wodzie z kielbasy gotowanej na sniadanie , robiła to babcia lub ciocie , siostry mojego ojca na wsi pod Czestochową , o mleku zsiadłym z kamiennego gara w komorze nie wspomnę . Nasze dzieci nie maja takich wspomnien , bo my juz tak nie gotujemy , maja inne wspomnienia , : Rosół z kaczki , " misz masz " z roznych mięs i kielbas pdsmażanych w jednym garku i podawane na Swieta Wielkiej Nocy z cwikła i biala chałka -z rejonu Głubczyc , nie wiem czy to był zwyczaj babci mojej żony czy tez przywieziony razem z repatriaccji zwyczaj z terenow wschodniej Polski dzis Ukrainy .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Października 2015 " misz masz " z roznych mięs Mama tak piekła i ja też tak piekę.Karczek, kurczak, indyk, z królikiem w jednym garze.Pychota. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Października 2015 Stary chleb smażony na oleju na patelni. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Października 2015 Miro , moja żona , robi ten specjał z samej wieprzowiny ,wszytko wedzone , musze zawsze wziac oddac jej jeden baleron , szynke kielbase slaska , kroi kielbase w talarki , szynke w kostke z baleronem , do tego chudego boczku wędzonego, całosc do piekarnika , Dzieciaki ( dzis juz trzydziestoparoletnie ) zawsze sie tą potrawą zajadały , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.