Skocz do zawartości

Smaki młodości ...


Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętacie ?

Talarki ..... kiedyś z pieca kaflowego, dziś z braku tego cudu musi wystarczyć kuchenka.  :)

 

post-39755-0-48025100-1444942740_thumb.jpg

 

 A co Wam przypomina szczenience lata ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Talarki ..... kiedyś z pieca kaflowego, dziś z braku tego cudu musi wystarczyć kuchenka.

Też pamiętam :) tylko z kuchenki już nie to samo  ;) smaki młodości ?  ;) u mnie raczej późnego  dzieciństwa  :facepalm: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450445
Udostępnij na innych stronach

Przypomniałeś mi jabłka ..... jutro robię zamiast talarków.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450451
Udostępnij na innych stronach

Oj Mirku przywołałeś wspomnienia z blachy też smakowały grzybki podpieczone solone a były to gołąbki surojadki czy jak je tam zwaliśmy w naszych stronach :rolleyes:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450458
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia, przy okazji robienia makaronu, odkrajała zawsze kilka kawałków rozwałkowanego ciasta i takie pieczone na kuchni kaflowej pamiętam:) 

Dziadek natomiast, miał pasiekę i przy okazji miodobrania, oprócz ciepłego miodku ciurkającego z wirówki, zawsze przysmakiem było ssanie wosku sklepiającego plastry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450474
Udostępnij na innych stronach

A moja babcia jak jeździliśmy do jej brata na wieś to zawsze nam robiła na płycie kuchni takie placuszki z zsiadłego mleka... aż mi ślinka pociekła na samo wspomnienie :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450487
Udostępnij na innych stronach

A znacie i lubicie podpłomyki?

 

Ja zawsze wybieram je zamiast pizzy. Skladniki prawie te same - woda i mąka, i tyle :)

Trzeba tylko wyrobić ciasto i "upiec" na patelni, do tego dodać pomidora, ser, sałate itp 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450489
Udostępnij na innych stronach

Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia.  :)

Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450495
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rydze najlepsze

Pewnie że tak ale gołąbki też smakowite są.A z takich podpłomyków jakie wspominacie to ja pamiętam fajerczaki z okolic Żółkiewki.Nawet Okrasa kiedyś je prezentował W zeszłym roku mama Łukasza przypomniała mi ich smak. :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450496
Udostępnij na innych stronach

Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia.  :)

Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? 

 

Z takich dziecinnych wspomnień jeszcze :) Pamiętam, jak byłem w wieku mojego synka. Na wakacje i święta jeździłem zawsze do babci na wieś. Przy okazji świniobicia świątecznego moja pomoc ograniczała się do prac lekkich - mielenie pieprzu do kiełbasy w takim niemieckim - zdaje się - drewnianym młynku z korbką i szufladką.

Dziś mój synek mi pomaga w identyczny sposób - tym właśnie młynkiem :) Ciekawe czy za 35 lat, przy pomocy tegoż młynka będzie przekazywał pałeczkę kolejnemu pokoleniu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450501
Udostępnij na innych stronach

A moja babcia jak jeździliśmy do jej brata na wieś to zawsze nam robiła na płycie kuchni takie placuszki z zsiadłego mleka... aż mi ślinka pociekła na samo wspomnienie :)

 

A znacie i lubicie podpłomyki?

 

Ja zawsze wybieram je zamiast pizzy. Skladniki prawie te same - woda i mąka, i tyle :)

Trzeba tylko wyrobić ciasto i "upiec" na patelni, do tego dodać pomidora, ser, sałate itp 

 

Że tak powiem, jak pamiętacie :D  to może podzielcie się przepisem. 

Chętnie zrobię i skosztuję.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450519
Udostępnij na innych stronach

Żebym to ja pamiętał...  :rolleyes:  Człowiek wtedy młody, głupi i żarł co mu podali nie pytając co i jak... :facepalm:  Ile ja przepisów po babci bym chętnie odtworzył...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450521
Udostępnij na innych stronach

Patrzcie jak niewiele trzeba było do szczęścia.  Ciekawe co będą wspominały nasze dzieci ? 

 

Nie smaku Wam szkoda a lat  :(  :tongue:  :)

Wtedy wszystko było dobre nawet chleb z cukrem i wodą.A ze śmietaną taką gęstą co się smarowało po chlebie i posypywał cukrem, to był rarytas   :clap:  :D

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450523
Udostępnij na innych stronach

... Woda ze studni.... z wiadra.... za szkołą była.... pogięte wiadro... obcynkowane... z dużymi uszami i twardym, ciężkim uchem...łańcuch i siermiężny kołowrót... :)

Studnia się nazywała "u Babuszki"... jeszcze wiśnie.... :)

jeszcze oranżada ze sklepu społemowskiego.... :)

tęga jazda :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450589
Udostępnij na innych stronach

U mnie w pamieci to " kapusta mieszana " z kotletem mielonym ,szare kluski ze skwarkami brazowymi grubymi lub żur na wodzie z kielbasy gotowanej  na sniadanie , robiła to babcia lub ciocie , siostry mojego ojca na wsi pod Czestochową , o mleku zsiadłym z kamiennego gara w komorze nie wspomnę . Nasze dzieci nie maja takich wspomnien , bo my juz tak nie gotujemy , maja inne wspomnienia , : Rosół z kaczki , " misz masz " z  roznych mięs i kielbas pdsmażanych w jednym garku i podawane na Swieta Wielkiej Nocy z cwikła i biala chałka -z rejonu Głubczyc , nie wiem czy to był zwyczaj babci mojej żony czy tez przywieziony razem z repatriaccji zwyczaj z terenow wschodniej Polski dzis Ukrainy .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450602
Udostępnij na innych stronach

 

 

" misz masz " z  roznych mięs

Mama tak piekła i ja też tak piekę.

Karczek, kurczak, indyk, z królikiem w jednym garze.

Pychota. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450610
Udostępnij na innych stronach

Stary chleb smażony na oleju na patelni.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450612
Udostępnij na innych stronach

Miro , moja żona , robi ten specjał z samej wieprzowiny ,wszytko wedzone , musze zawsze wziac oddac jej jeden baleron , szynke kielbase slaska , kroi kielbase w talarki , szynke w kostke z baleronem , do tego chudego boczku wędzonego, całosc do piekarnika , Dzieciaki ( dzis juz  trzydziestoparoletnie ) zawsze sie tą potrawą zajadały ,

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12158-smaki-m%C5%82odo%C5%9Bci/#findComment-450620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.