Maxell Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Kiełbasa kresowa Surowce: - mięso wieprzowe kl.I - 2 kg (np. z szynki)- mięso wieprzowe kl.II – 2 kg (np. z karkówki)- mięso wieprzowe kl.III - 0,5 kg (np. z golonek)- skórki wieprzowe - 0,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze: - pieprz 1,5 g/kg- majeranek 2 g/kg- kminek 0,5 g/kg- ziele angielskie 0,5 g/kg- czosnek świeży 2 g/kg- whisky 25 ml/kg- sól kamienna lub morska 17-22 g/kg- jelita wieprzowe do 36 mm Sposób wykonania: Kiełbasę wykonujemy z mięsa nie peklowanego. Najpierw przygotowujemy skórki do kiełbasy. Skóry wieprzowe pozbawiamy tłuszczu i wkładamy do garnka. Wlewamy do niego 1/3 wody. Zagotowujemy całość i gotujemy ok 1-2 godziny, aż skórki będą miękkie. Po ich ostygnięciu rozdrabniamy je na sitku 3 mm dwa razy. Następnie mięso wieprzowe kl.I rozdrabniamy na szarpaku lub kroimy nożem w drobniutką kostkę. Mięso wieprzowe kl.II rozdrabniamy na sitku 8 mm, a kl.III na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa, oraz rozdrobnione skórki mieszamy. Podczas mieszania dodajemy przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5-10%. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Po tym czasie rozdrobnione mięso na kiełbasy jeszcze raz mieszamy w razie konieczności dodajemy troszeczkę wody, nie za dużo. Masa mięsna musi zostać dobrze wymieszana i nabrać odpowiedniej kleistości. Wymieszaną masą mięsną napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jelita napełniamy ściśle odkręcając w odcinki o długości około 25 cm. Końce jelit wiążemy. Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy 1-2 godziny. Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu, aż powierzchnia kiełbas będzie sucha w dotyku. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 50 stopni przez 4 godziny do jasno brązowej barwy. Podnosimy temperaturę w wędzarni do 80-90 stopni i pieczemy kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz temperatury 70-72 stopnie. Następnie kiełbasę chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Kiełbasa ma specyficzny smak i jest krucha. Smakiem nawiązuje do kiełbas wyrabianych dawniej bez peklowania zaraz po świniobiciu które były często kruche, miały szare oko i zdarzała się czasem galaretka. Smacznego Beiot Edytowane 27 Października 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2015 Fajny przepis, dzięki Beiot, osobiście na pewno skorzystam, bo lubię takie kruche "wiejskie" "prawdziwne" kiełbaski, posiadające ten charakterystyczny smaczek, oraz taką kruchą konsystencję świeżego wiejskiego wyrobu, takie pamiętam z dzieciństwa i zawsze z jednakową radochą się takimi kiełbaskami zajadam, zarówno na zimno, jak i na gorąco z wody czy z grilla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2015 Najpierw przygotowujemy skórki do kiełbasy. Skóry wieprzowe pozbawiamy tłuszczu i wkładamy do garnka. Wlewamy do niego 1/3 wody. Zagotowujemy całość i gotujemy ok 1-2 godziny, aż skórki będą miękkie. Po ich ostygnięciu rozdrabniamy je na sitku 3 mm dwa razy. I co z tymi skórkami. Kiedy je dodajemy ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2015 Wszystkie rodzaje mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5-10%. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2015 w przyprawach jest dwa razy ziele angielskie to błąd czy tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2015 Wygląda że błąd Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2015 A cóż to bejot się pogniewał na forum?Ziele angielskie to bym sobie darował, nie zachwyca mnie ten smak w kiełbasie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2015 Ja też, ale jeżeli ma być dokładnie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2015 Fajna kiełbasa trzeba będzie takową poczynić. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bero Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Muszę się pochwalić, że popełniłem tą kiełbasę Zrobiłem dwie wersje - oryginalny na soli i zmodyfikowany na peklosoli (nie dodawałem kminku i whisky). Powiem tak - wersja zmodyfikowana to naprawde zacna kiełbaska. Oczywiście dałem więcej czosnku, pieprzu, majeranku niż w przepisie. Natomiast wersja oryginalna - dałem do spróbowania 5 osobom i każda powąchała i mówili, że śmierdzi jakby stare mięso... przez whisky. Daje dramatyczny posmak i zapach. Także ogólnie polecam ale nie dawajcie whisky Cytuj Pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Whiskacza zawsze można jako "lekturę obowiązkową poczytać" sobie do konsumpcji, i będzie takie "Wash & Go", czyli dwa w jednym, i przepis pozostanie wtedy w zgodzie z tradycją, no a główka też się będzie cieszyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2021 Witam Ostatnio znajomi dali mi do spróbowania taki sklepowy wyrób nazywa się Kresowiakwyrób firmy Gaik i powiedzieli zrób taką samą tyko bez chemii oloboga... Nie powiem, urzekł mnie smak grubo zmielonych przypraw i intensywność smaku.grube kawałki mięsa dość sporo w jelicie.Oszukałem się na forum i wszędzie... niestety brak receptury na takie cośJest dużo przepisów na kiełbasę kresowa ale to zupełnie inna bajka.Może jakieś podpowiedzi jak to zrobić. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2021 Gaik kresowiak 1,5KG kupuj taniej z Polski | Polski E Sklep Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2021 Gaik kresowiak 1,5KG kupuj taniej z Polski | Polski E SklepŻe można kupić to ja wiem Ja od 7 lat nie kupiłem ani deka wędliny w sklepiepo prostu nie jem tablicy mendelejewa.... Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.