darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Jak w tytule podam przepis na karczek pieczony ale podejrzewam , że można przygotować podobnie szynkę i polędwicę. Karczek 1,5kg nastrzyknąłem 100ml roztworu soli peklującej 10%. Po delikatnym wymasowaniu wytarłem go do sucha papierowymi ręcznikami i ściereczką. Następnie poszedł w peklowanie na sucho 15g peklosoli na kg mięsa. Po 36godzinach został upieczony w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C do osiągnięcia wewnątrz temperatury 70 C. Karczek wyszedł bardzo pyszny, soczysty z ładną różową barwą. Przed pieczeniem można z wierzchu posypać go przyprawami w zależności od gustu. Życzę smacznego. Edytowane 3 Listopada 2015 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2015 .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czym się różni podpiekanie w wędzarni od pieczenia w piekarniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czym się różni podpiekanie w wędzarni od pieczenia w piekarniku ? Temperaturą obróbki w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C ... a podpiekanie w wędzarni to 90-110st C czyli jeszcze w przypadku elementów peklowanych temperatura bezpieczna Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedz. Czyli jak rozumie w piekarniku można ale do temperatury 110C ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2015 Ja taki karczek robie w szynkowarze ,uwazam ze jest smaczniejszy niz pieczony ,do pieczonego nie urzywam peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać. Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... Edytowane 3 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2015 Miro! Mc Donalds? A feee! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2015 u nas w Mc mozna dostac bialko w zywej postaci ,w salacie ponoc sa robaczki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czyli jak rozumie w piekarniku można ale do temperatury 110C ? Większość źródeł podaje, że najlepiej nie przekraczać temp. 130*C, ale jak zawsze radzę nie "demonizować" tego typu obróbki, bo w jednym kawałku grillowanego mięska jest ..... ..... diabelsko większa dawka kancerogenów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2015 .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać. Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... ....miro - Chuck Norris to przy Tobie pikuś.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-454228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Kilka dni temu zapeklowałem na sucho i nastrzyknąłem (w proporcjach jak w pierwszym poście) polędwicę ,szynkę i karczek. Po uwędzeniu wyroby trafiły do piekarnika .Zgodnie z Państwa sugestiami temperatura tym razem oscylowała w okolicy 100 C. Wyroby podpiekane były do temperatury 70 C z wyjątkiem polędwicy którą podpiekałem do 60 C.Jestem bardzo zadowolony z efektu. Smak ,kolor i soczystość wyrobów jest dla mnie o wiele lepsza niż po parzeniu. Zachęcam do eksperymentowania. Edytowane 17 Listopada 2015 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12229-karczek-pieczony/#findComment-456845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.