Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na podsumowanie wędzenia. Może zacznę od tego, że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80 - niestety nie pamiętam. Peklowało się w wodzie + peklosól (Pools, dzięki za podpowiedź z tymi 90 gramami, wykorzystałem to) + cukier (mało, ok.20-25g). 3-4 strzykawki całe po 60 ml na każdy kawałek mięsa ok.1 kg. Wydaje mi się, że straty nie były duże. Każdy kto zjadł powiedział, że towar super. Wszystko soczyste, pychota. Nie wiedziałem, że można tak zrobić schab bez kości. 3 kawałki były z Tesco - ich struktura była lepsza od pozostałych. Po włożeniu do ust były nieco miększe, rozpływały się jak masło. Dziwne, ale prawdziwe. Dodaje fotki : http://www.galerieallegro.pl/edycja.php?edycja=1&id_galeria=6339033

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455191
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ponieważ na moim terenie jest bardzo dużo takich "małorolnych" którzy hodują na własne i rodziny potrzeby,

Uczulam nie hodują - tylko chowają, mam na tym punkcie bzika :cool:

Ja też mam małorolnych i mięso kupuję w GS-sie z własną ubojnią, ilości kości mnie osłabiają. :cool:

 

że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80

Tak wędziłeś polędwicę?

 

Każdy kto zjadł powiedział, że towar super. Wszystko soczyste, pychota. Nie wiedziałem, że można tak zrobić schab bez kości.

Kłamali - soczyste? Niestety fotek nie zobaczę, hasła chce.

 

3 kawałki były z Tesco - ich struktura była lepsza od pozostałych.

 

A to już hit tygodnia - lepsza struktura z Tesko - ciekawe czy wiesz dlaczego?

 

Powodzenia w dalszym działaniu.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455195
Udostępnij na innych stronach

że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80

Może zrób zdjęcie w którym miejscu mierzyłeś temperaturę wędzarni i jakim termometrem .(jak nie możesz to opisz) .Fakt zdjęcia niedostępne

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455198
Udostępnij na innych stronach

Fajny temat ,uśmiałem się,prawie do łez :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455202
Udostępnij na innych stronach

T.R.O.L.L.. Ale tak jak Jacek pisze, smiechu temat warty...  :D  :clap:  :clap:


Dodam jeszcze, zeby nie irytowac innych SiB, calosc tego tematu winna wyladowac w koszu..

(O ukaraniu autora za podjazdy, juz nie wspomne)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455203
Udostępnij na innych stronach

Termometr, na wysokości górnego poziomu wędzonek:

http://zapodaj.net/69cc353fa9fb2.jpg.html

 

Wędzonki:

 

post-40040-0-48262400-1447064393_thumb.jpg

 

post-40040-0-85333200-1447064414_thumb.jpg

 

post-40040-0-97115200-1447064433_thumb.jpg

 

Miałem 3 kawałki z tesco. Jeden kosztowałem, bo nie chciałem podać go dalej z uwagi na warkocz. To przekrojeniu polędwica nie prezentowała się dobrze. Mój tata powiedział żebym go zostawił. Po tym jak ukroił cieniutki plasterek byliśmy w szoku. Konsystencja była trochę lepsza od innych. Był po prostu miększy. Smakowo podobny. Był to największy kawałek. Dziadek powiedział że sparzyłby te polędwice - ja nie chcę, tata też nie. Od 22 temperatura została zwiększona do ok 56 stopni. Od 24 chyba 75. Wędziłem od 12 do 1.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455212
Udostępnij na innych stronach

Ja to się tylko cieszę Twoim szczęściem ... ważne że jesteś zachwycony i że Ci smakuje.

 

Pare konkretów:

 

Temperatury i czasy totalnie do czapy ... 

Z Tesco lepszy powiadasz ano pewnie dlatego że oprócz tego co inne miał glutaminian i wielofosforany ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.

Czasem warto słuchać dziadka.

Popatrz na kolor tych swoich wędzonek i osmolenia.

 

Dużo nauki przed kolegą ... ćwicz i czytaj, wyciągaj wnioski i z pewnością będzie lepiej a przynajmniej poprawnie.

 

 

 

Prośba do początkujących czytających ten wątek proszę nie powielać opisanych tutaj "sposobów na zdrową domową żywność".

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziadek powiedział że sparzyłby te polędwice - ja nie chcę, tata też nie.
 A szkoda. Wędzonki wędzone przegrzanym dymem - i spalinami schłodzonymi. Jak na początek nie skomentuję, że źle. Piszesz jak wędziłeś, ja czytam i odbieram inaczej Twoją wypowiedź. Oznacza to, że nie masz pojęcia o wędzeniu więc możesz zrobić wszystko w sposób nie odpowiedni. Poczytaj forum, popatrz na fotki i wyciągnij wnioski. Wstaw fotki swojej wędzarni.   
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455217
Udostępnij na innych stronach

 

 

noxiss! cytując klasyka: "do bani"

 

A ja jeszcze dopiszę, że żadnych wniosków nie wyciągnąłeś z dyskusji na SB i forum.No i wędzarka, szerszych poprzeczek jednych nad drugimi nie mogłeś dać ? Przecież one zasłaniają całe wędzonki w górnych rzędach. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455218
Udostępnij na innych stronach

Może inaczej na forum jest paru niezłych wymiataczy/wymiataczek i oni/e robią różne "próby-kombinacje" ale mają ku temu wiedzę i doświadczenie wiedzą co robią. W mojej ocenie póki co nie kombinuj rób zgodnie z przepisami z tej strony trzymaj się technologii i będzie dobrze. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455219
Udostępnij na innych stronach

Początki zawsze są trudne.

Czy kolega wyciągnie wnioski, czy nie to już jego sprawa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Początki zawsze są trudne.

 

Miro, jakie początki ? To jest Jego druga wędzarka i z tego co tu pisze, to już conajmiej drugie wędzenie w niej.Pierwszy raz, nowa wędzarka, mogło coś nie wyjść ale drugim razem i po burzliwych konsultacjach na SB powinno być dużo, dużo lepiej.A tu :rolleyes: i jeszcze ten czas wędzenia 12h  :facepalm:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455223
Udostępnij na innych stronach

Początki zawsze są trudne.

Czy kolega wyciągnie wnioski, czy nie to już jego sprawa.

Tylko nie wszyscy wyciągają wnioski ja mam paru znajomych co własnie tak robią jak główny bohater wątku i w żaden sposób nie mogę im wytłumaczyć że źle robią nawet twierdzą że ja się nie znam a jeden z nich to prawdziwy geniusz rano przywozi pół tuszę a wieczorem już kiełbasę  je 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455225
Udostępnij na innych stronach

 

 

rano przywozi pół tuszę a wieczorem już kiełbasę  je

 

A to akurat jest do zrobienia ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455230
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem jego sprawa.

Ja tych wyrobów jadł nie będę, więc mi to obojętne jakie są .... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455237
Udostępnij na innych stronach

"Wędzonki wędzone przegrzanym dymem - i spalinami schłodzonymi. "

 

Co to znaczy?

 

"Popatrz na kolor tych swoich wędzonek i osmolenia."

 

Kolor złocisty. Osmolenie?

 

Widzę, że mamy inne gusta. Prawdopodobnie wędzicie tak, że nie czuć w wędzonce w ogóle dymu. Mój wujek tak wędzi. Szynka 3 godziny, palenisko turbo i gotowe.

 

- według Was to też jest pewnie osmolone, prawda? Moje było żółte w porównaniu do tego.

 

Zdjęcia wędzarni:

http://zapodaj.net/a4394bb76d278.jpg.html

http://zapodaj.net/dfd98b16c6afe.jpg.html

http://zapodaj.net/4fadce2a145ae.jpg.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455238
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś zapytałem Pana Praktyka na FB, dlaczego wszystkie jego wędzonki są takie okopcone. Odpowiedział mi, że "Specyfika ciepłego wędzenia mięsa, które było wcześniej w marynacie na bazie oleju" :D. Dalej nie dyskutowałem ;)

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455240
Udostępnij na innych stronach

według Was to też jest pewnie osmolone, prawda?

 

 

wg mnie to to jest trujące ... zastanawiałbym się czy psa tym nakarmić bo kocham swoje zwierzę   ;)   

 

 

Moje było żółte w porównaniu do tego.

 

post-45527-0-58887100-1447064125_thumb.jpg post-40040-0-23292600-1447074490_thumb.jpg

 

O których miejscach piszesz ?

Edytowane przez EAnna

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455243
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie wędzicie tak, że nie czuć w wędzonce w ogóle dymu. Mój wujek tak wędzi. Szynka 3 godziny, palenisko turbo i gotowe.

Ja jestem znany z długiego wędzenia, żeby wędzonki "przeszły dymem" .To jest efekt 8 godzinnego wędzenia.

post-40273-0-51407200-1447065390_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455246
Udostępnij na innych stronach

post-40431-0-07276200-1447065686_thumb.jpg

Też lubię mocniej podwędzone. 

Obejrzałem film i teraz wiem skąd ta fascynacja wczesnym Z M ( czytaj - Zbój Madej )

Nic tak nie pomaga jak praktyka u Patryka

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455248
Udostępnij na innych stronach

Kolego, Twoje wędzonki są okopcone jak byś pod każdą znicz postawił. O schabie na  ZIMNO nawet nie wspomnę (bije o głowę nawet wczesnego Zbója Madeja). Wiem, że są na świecie tacy, którzy uważają, że jak wyrób nie jest ciemny to nie jest "swojski" ale litości nie po lekturze forum.

Edytowane przez waldeman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455255
Udostępnij na innych stronach

Zdarzało mi się osmolić wędzonki jak to mi, ale naszego kolegi to mistrzostwo świata, a co najgorsze, że nie wyciągasz wniosków słowem ło matka z córkom :rolleyes:  :facepalm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455285
Udostępnij na innych stronach

 

 

a co najgorsze, że nie wyciągasz wniosków słowem ło matka z córkom :rolleyes::facepalm:

Masz rację Baco, a wystarczy poczytać Akademię :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.