noxiss Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Listopada 2015 Czas na podsumowanie wędzenia. Może zacznę od tego, że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80 - niestety nie pamiętam. Peklowało się w wodzie + peklosól (Pools, dzięki za podpowiedź z tymi 90 gramami, wykorzystałem to) + cukier (mało, ok.20-25g). 3-4 strzykawki całe po 60 ml na każdy kawałek mięsa ok.1 kg. Wydaje mi się, że straty nie były duże. Każdy kto zjadł powiedział, że towar super. Wszystko soczyste, pychota. Nie wiedziałem, że można tak zrobić schab bez kości. 3 kawałki były z Tesco - ich struktura była lepsza od pozostałych. Po włożeniu do ust były nieco miększe, rozpływały się jak masło. Dziwne, ale prawdziwe. Dodaje fotki : http://www.galerieallegro.pl/edycja.php?edycja=1&id_galeria=6339033 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Listopada 2015 ponieważ na moim terenie jest bardzo dużo takich "małorolnych" którzy hodują na własne i rodziny potrzeby, Uczulam nie hodują - tylko chowają, mam na tym punkcie bzika Ja też mam małorolnych i mięso kupuję w GS-sie z własną ubojnią, ilości kości mnie osłabiają. że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80 Tak wędziłeś polędwicę? Każdy kto zjadł powiedział, że towar super. Wszystko soczyste, pychota. Nie wiedziałem, że można tak zrobić schab bez kości. Kłamali - soczyste? Niestety fotek nie zobaczę, hasła chce. 3 kawałki były z Tesco - ich struktura była lepsza od pozostałych. A to już hit tygodnia - lepsza struktura z Tesko - ciekawe czy wiesz dlaczego? Powodzenia w dalszym działaniu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) że wędziłem 13 godzin w temperaturze ok. 49 stopni. Na koniec może ok. 1 h lub 2 h podniosłem temperaturę do chyba 70 lub 80Może zrób zdjęcie w którym miejscu mierzyłeś temperaturę wędzarni i jakim termometrem .(jak nie możesz to opisz) .Fakt zdjęcia niedostępne Edytowane 8 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Listopada 2015 Fajny temat ,uśmiałem się,prawie do łez Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) T.R.O.L.L.. Ale tak jak Jacek pisze, smiechu temat warty... Dodam jeszcze, zeby nie irytowac innych SiB, calosc tego tematu winna wyladowac w koszu..(O ukaraniu autora za podjazdy, juz nie wspomne) Edytowane 9 Listopada 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Termometr, na wysokości górnego poziomu wędzonek:http://zapodaj.net/69cc353fa9fb2.jpg.html Wędzonki: Miałem 3 kawałki z tesco. Jeden kosztowałem, bo nie chciałem podać go dalej z uwagi na warkocz. To przekrojeniu polędwica nie prezentowała się dobrze. Mój tata powiedział żebym go zostawił. Po tym jak ukroił cieniutki plasterek byliśmy w szoku. Konsystencja była trochę lepsza od innych. Był po prostu miększy. Smakowo podobny. Był to największy kawałek. Dziadek powiedział że sparzyłby te polędwice - ja nie chcę, tata też nie. Od 22 temperatura została zwiększona do ok 56 stopni. Od 24 chyba 75. Wędziłem od 12 do 1. Edytowane 9 Listopada 2015 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Listopada 2015 Ja to się tylko cieszę Twoim szczęściem ... ważne że jesteś zachwycony i że Ci smakuje. Pare konkretów: Temperatury i czasy totalnie do czapy ... Z Tesco lepszy powiadasz ano pewnie dlatego że oprócz tego co inne miał glutaminian i wielofosforany ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.Czasem warto słuchać dziadka.Popatrz na kolor tych swoich wędzonek i osmolenia. Dużo nauki przed kolegą ... ćwicz i czytaj, wyciągaj wnioski i z pewnością będzie lepiej a przynajmniej poprawnie. Prośba do początkujących czytających ten wątek proszę nie powielać opisanych tutaj "sposobów na zdrową domową żywność". Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Listopada 2015 noxiss! cytując klasyka: "do bani" (jak rozpętałem II wojnę.. Kociniak). Proszę Cię kończ Waść wstydu oszczędź! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Listopada 2015 Dziadek powiedział że sparzyłby te polędwice - ja nie chcę, tata też nie. A szkoda. Wędzonki wędzone przegrzanym dymem - i spalinami schłodzonymi. Jak na początek nie skomentuję, że źle. Piszesz jak wędziłeś, ja czytam i odbieram inaczej Twoją wypowiedź. Oznacza to, że nie masz pojęcia o wędzeniu więc możesz zrobić wszystko w sposób nie odpowiedni. Poczytaj forum, popatrz na fotki i wyciągnij wnioski. Wstaw fotki swojej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Listopada 2015 noxiss! cytując klasyka: "do bani" A ja jeszcze dopiszę, że żadnych wniosków nie wyciągnąłeś z dyskusji na SB i forum.No i wędzarka, szerszych poprzeczek jednych nad drugimi nie mogłeś dać ? Przecież one zasłaniają całe wędzonki w górnych rzędach. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Może inaczej na forum jest paru niezłych wymiataczy/wymiataczek i oni/e robią różne "próby-kombinacje" ale mają ku temu wiedzę i doświadczenie wiedzą co robią. W mojej ocenie póki co nie kombinuj rób zgodnie z przepisami z tej strony trzymaj się technologii i będzie dobrze. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Listopada 2015 Początki zawsze są trudne.Czy kolega wyciągnie wnioski, czy nie to już jego sprawa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Listopada 2015 Początki zawsze są trudne. Miro, jakie początki ? To jest Jego druga wędzarka i z tego co tu pisze, to już conajmiej drugie wędzenie w niej.Pierwszy raz, nowa wędzarka, mogło coś nie wyjść ale drugim razem i po burzliwych konsultacjach na SB powinno być dużo, dużo lepiej.A tu i jeszcze ten czas wędzenia 12h Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Listopada 2015 Początki zawsze są trudne.Czy kolega wyciągnie wnioski, czy nie to już jego sprawa.Tylko nie wszyscy wyciągają wnioski ja mam paru znajomych co własnie tak robią jak główny bohater wątku i w żaden sposób nie mogę im wytłumaczyć że źle robią nawet twierdzą że ja się nie znam a jeden z nich to prawdziwy geniusz rano przywozi pół tuszę a wieczorem już kiełbasę je Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Listopada 2015 rano przywozi pół tuszę a wieczorem już kiełbasę je A to akurat jest do zrobienia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Listopada 2015 Jak pisałem jego sprawa.Ja tych wyrobów jadł nie będę, więc mi to obojętne jakie są .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Listopada 2015 "Wędzonki wędzone przegrzanym dymem - i spalinami schłodzonymi. " Co to znaczy? "Popatrz na kolor tych swoich wędzonek i osmolenia." Kolor złocisty. Osmolenie? Widzę, że mamy inne gusta. Prawdopodobnie wędzicie tak, że nie czuć w wędzonce w ogóle dymu. Mój wujek tak wędzi. Szynka 3 godziny, palenisko turbo i gotowe. - według Was to też jest pewnie osmolone, prawda? Moje było żółte w porównaniu do tego. Zdjęcia wędzarni:http://zapodaj.net/a4394bb76d278.jpg.htmlhttp://zapodaj.net/dfd98b16c6afe.jpg.htmlhttp://zapodaj.net/4fadce2a145ae.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Listopada 2015 Ja kiedyś zapytałem Pana Praktyka na FB, dlaczego wszystkie jego wędzonki są takie okopcone. Odpowiedział mi, że "Specyfika ciepłego wędzenia mięsa, które było wcześniej w marynacie na bazie oleju" . Dalej nie dyskutowałem Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) według Was to też jest pewnie osmolone, prawda? wg mnie to to jest trujące ... zastanawiałbym się czy psa tym nakarmić bo kocham swoje zwierzę Moje było żółte w porównaniu do tego. O których miejscach piszesz ? Edytowane 9 Listopada 2015 przez EAnna Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Prawdopodobnie wędzicie tak, że nie czuć w wędzonce w ogóle dymu. Mój wujek tak wędzi. Szynka 3 godziny, palenisko turbo i gotowe.Ja jestem znany z długiego wędzenia, żeby wędzonki "przeszły dymem" .To jest efekt 8 godzinnego wędzenia. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Też lubię mocniej podwędzone. Obejrzałem film i teraz wiem skąd ta fascynacja wczesnym Z M ( czytaj - Zbój Madej )Nic tak nie pomaga jak praktyka u Patryka Edytowane 9 Listopada 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Listopada 2015 różnie bywa........ :laugh: może być dłużej i bez dziadka aby mniej tłuste :laugh: Noxiss weź już wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Kolego, Twoje wędzonki są okopcone jak byś pod każdą znicz postawił. O schabie na ZIMNO nawet nie wspomnę (bije o głowę nawet wczesnego Zbója Madeja). Wiem, że są na świecie tacy, którzy uważają, że jak wyrób nie jest ciemny to nie jest "swojski" ale litości nie po lekturze forum. Edytowane 9 Listopada 2015 przez waldeman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zdarzało mi się osmolić wędzonki jak to mi, ale naszego kolegi to mistrzostwo świata, a co najgorsze, że nie wyciągasz wniosków słowem ło matka z córkom Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 9 Listopada 2015 a co najgorsze, że nie wyciągasz wniosków słowem ło matka z córkom Masz rację Baco, a wystarczy poczytać Akademię Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-455297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.