Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak chcesz mieć coś pośredniego między łososiową a sopocką to wędź klasycznie 45-50st z cała resztą do koloru i nie parz ani nie podpiekaj ... taka poledwica jest najlepsza czuć smak mięsa a całkiem surowa nie jest ;)

 

Potwierdzam , robię identycznie - jest przepyszna :)

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460771
Udostępnij na innych stronach

A ja wróce do swojej podpiekanej przez 1 godz. w 90-ciu stopniach i którą określiłem jako coś pośredniego między sopocką, a łososiową. Wy uznaliście, że to bzdura, chociaż jej nie widzieliście, a grupa osób, która jej spróbowała przy stole stwierdziła że jest to coś pomiędzy sopocką, a łososiową :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460877
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja wróce do swojej podpiekanej przez 1 godz. w 90-ciu stopniach i którą określiłem jako coś pośredniego między sopocką, a łososiową. Wy uznaliście, że to bzdura, chociaż jej nie widzieliście, a grupa osób, która jej spróbowała przy stole stwierdziła że jest to coś pomiędzy sopocką, a łososiową
 

 

Bo to jest niemożliwe.Albo Twój termometr przekłamuje, albo Twoi goście nie bardzo się orientują jaka jest różnica między sopocką a łososiową.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460884
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smakowała każdemu, a to najważniejsze.

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460906
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz mieć coś pośredniego między łososiową a sopocką to wędź klasycznie 45-50st z cała resztą do koloru i nie parz ani nie podpiekaj ... taka poledwica jest najlepsza czuć smak mięsa a całkiem surowa nie jest ;)

 

Tapniete z GT-I9500

roger a jakbys jeszcze dopisał jak peklować (na mokro czy sucho), czy nastrzykiwać.

Będę pierwszy raz robił polędwicę i wygodnie by mi było potraktować ją z pozostałymi wedzonkami (szynka, karczek, boczek), mam Borniaka, nie mam jeszcze przystawki do zimnego dymu więc wędzenie tym sposobem o którym piszesz (45-50st) do mnie przemawia.

Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461696
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem.
 

 

I co pasowała Ci słoność ?

Polędwice pekluję przeważnie 5-7 dni z nastrzykiem,  7dkg peklosoli na 1 litr wody / 0,5l solanki na 1kg mięsa - to raczej słaba solanka więc pilnuj temperatury, lodówka i 4st C. 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461698
Udostępnij na innych stronach

słoność była ok

wszystko jasne, dziękuję  :thumbsup:

a tak przy okazji czy jest w sieci gdzieś filmik przedstawiajacy usuwanie mizdry z polędwicy? Nigdy tego nie robiłem a wiem że jest to wskazane i nie chciał bym by poledwica wyglądała jak psu z pyska wyszarpana, wiem, wiem, ostry nóz to podstawa, niemniej filmik bym chetnie obejrzał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461699
Udostępnij na innych stronach

 

 Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem.
 

 

I co pasowała Ci słoność ?

Polędwice pekluję przeważnie 5-7 dni z nastrzykiem,  7dkg peklosoli na 1 litr wody / 0,5l solanki na 1kg mięsa - to raczej słaba solanka więc pilnuj temperatury, lodówka i 4st C. 

 

 

Się podepnę :) Naszła mnie chętka na kabanosy. Wczoraj mięsko 3kg przyprawione i się pekluje na jutrzejsze wędzenie - ale nie o tym. W lodówce od tygodnia siedzą inne mięska zapeklowane w zeszłym tygodniu wg tabeli na 2 tygodnie - czyli na przyszły tydzień do wędzenia. Czy przy okazji jutrzejszych kabanosów mogę jedną polędwiczkę i szynkę (te najmniejsze ok 1 kg) również spróbować uwędzić? Czy będzie nie słone i jednak zostawić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy będzie nie słone i jednak zostawić?

 

Moim zdaniem nie będzie nie słone dla pewności możesz teraz zrobić dodatkowy nastrzyk z tej solanki w której są mięsa i wymasować  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462014
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki. Wczoraj je masowałem - za dobrze by miały :)

Ciekaw ich jestem, jeszcze się okaże, że całość poleci jutro pod dymek, jak się dobre okażą :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462017
Udostępnij na innych stronach

Nie wędziłem jednak całości - choć szyneczka, polędwiczka i żeberka wyszły b.dobre.

Dodam jeszcze, że z lenistwa kabanosy "wdychały" dymek razem z resztą i po 4h dopiero wszystko razem podpiekłem - również są pyszniutkie i nie wiem czy doczekają dosuszenia ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462659
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.