bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jak chcesz mieć coś pośredniego między łososiową a sopocką to wędź klasycznie 45-50st z cała resztą do koloru i nie parz ani nie podpiekaj ... taka poledwica jest najlepsza czuć smak mięsa a całkiem surowa nie jest Potwierdzam , robię identycznie - jest przepyszna Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Grudnia 2015 A ja wróce do swojej podpiekanej przez 1 godz. w 90-ciu stopniach i którą określiłem jako coś pośredniego między sopocką, a łososiową. Wy uznaliście, że to bzdura, chociaż jej nie widzieliście, a grupa osób, która jej spróbowała przy stole stwierdziła że jest to coś pomiędzy sopocką, a łososiową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Grudnia 2015 A ja wróce do swojej podpiekanej przez 1 godz. w 90-ciu stopniach i którą określiłem jako coś pośredniego między sopocką, a łososiową. Wy uznaliście, że to bzdura, chociaż jej nie widzieliście, a grupa osób, która jej spróbowała przy stole stwierdziła że jest to coś pomiędzy sopocką, a łososiową Bo to jest niemożliwe.Albo Twój termometr przekłamuje, albo Twoi goście nie bardzo się orientują jaka jest różnica między sopocką a łososiową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Smakowała każdemu, a to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Smakowała każdemu, a to najważniejsze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-460906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jak chcesz mieć coś pośredniego między łososiową a sopocką to wędź klasycznie 45-50st z cała resztą do koloru i nie parz ani nie podpiekaj ... taka poledwica jest najlepsza czuć smak mięsa a całkiem surowa nie jest Tapniete z GT-I9500roger a jakbys jeszcze dopisał jak peklować (na mokro czy sucho), czy nastrzykiwać.Będę pierwszy raz robił polędwicę i wygodnie by mi było potraktować ją z pozostałymi wedzonkami (szynka, karczek, boczek), mam Borniaka, nie mam jeszcze przystawki do zimnego dymu więc wędzenie tym sposobem o którym piszesz (45-50st) do mnie przemawia.Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem. I co pasowała Ci słoność ?Polędwice pekluję przeważnie 5-7 dni z nastrzykiem, 7dkg peklosoli na 1 litr wody / 0,5l solanki na 1kg mięsa - to raczej słaba solanka więc pilnuj temperatury, lodówka i 4st C. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2015 słoność była okwszystko jasne, dziękuję a tak przy okazji czy jest w sieci gdzieś filmik przedstawiajacy usuwanie mizdry z polędwicy? Nigdy tego nie robiłem a wiem że jest to wskazane i nie chciał bym by poledwica wyglądała jak psu z pyska wyszarpana, wiem, wiem, ostry nóz to podstawa, niemniej filmik bym chetnie obejrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-461699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Peklować mam zamiar na mokro 8 dni w/g tabeli Dziadka, czy mogę tą metodę zastosować do poledwicy? Do tej pory jedynie karczki, szynki i boczki robiłem. I co pasowała Ci słoność ?Polędwice pekluję przeważnie 5-7 dni z nastrzykiem, 7dkg peklosoli na 1 litr wody / 0,5l solanki na 1kg mięsa - to raczej słaba solanka więc pilnuj temperatury, lodówka i 4st C. Się podepnę Naszła mnie chętka na kabanosy. Wczoraj mięsko 3kg przyprawione i się pekluje na jutrzejsze wędzenie - ale nie o tym. W lodówce od tygodnia siedzą inne mięska zapeklowane w zeszłym tygodniu wg tabeli na 2 tygodnie - czyli na przyszły tydzień do wędzenia. Czy przy okazji jutrzejszych kabanosów mogę jedną polędwiczkę i szynkę (te najmniejsze ok 1 kg) również spróbować uwędzić? Czy będzie nie słone i jednak zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Czy będzie nie słone i jednak zostawić? Moim zdaniem nie będzie nie słone dla pewności możesz teraz zrobić dodatkowy nastrzyk z tej solanki w której są mięsa i wymasować Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ok, dzięki. Wczoraj je masowałem - za dobrze by miały Ciekaw ich jestem, jeszcze się okaże, że całość poleci jutro pod dymek, jak się dobre okażą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nie wędziłem jednak całości - choć szyneczka, polędwiczka i żeberka wyszły b.dobre.Dodam jeszcze, że z lenistwa kabanosy "wdychały" dymek razem z resztą i po 4h dopiero wszystko razem podpiekłem - również są pyszniutkie i nie wiem czy doczekają dosuszenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12264-parzenie-szynek-i-pol%C4%99dwic-w%C4%99dzonych/page/2/#findComment-462659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.