Skocz do zawartości

Urządzenie do gotowania próżniowego "Sous-Vide"

Rekomendowane odpowiedzi

Te barany i głąby to taka aluzja :facepalm:  do tusiaczka że można kupić za 100 zł a wydają 3 tys. :facepalm:  Ale jak ty jako fachowiec uważasz, że gar z lidla nadaje się do sous-vide to ja już się nie odzywam :)

Zawsze mnie ciekawiło jak to jest że ludzie którzy nawet na oczy czegoś nie widzieli o używaniu nawet nie wspomnę zawsze mają najwięcej do powiedzenia...

Tusiaczku zawsze mnie ciekawiło jak to jest, że ludzie którzy nie wiedzą kto na czym pracuje zawsze wiedzą więcej co kto ma w domu. :facepalm: 

Edytowane przez piksiak

Piksiak

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piksiak, nie brnij dalej proszę bo to już się lekko żenujące robi...  :facepalm: Żadnym specjalistą nie jestem o ile do mnie piłeś... Ja rozumiem ze Twoja mojszość musi być najmojsza ale sorry, w tej kwestii nie wyda...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Co robi w takim razie innego specjalny gar do sous-vide niż gar z Lidla?

To, że gar z Lidla nie miesza wodą, to nie wydaje mi się wielkim problemem, skoro i tak wyroby są gotowane kilka godzin. Nie wiem jak z dokładnością regulacji temperatury, ale czy dokładność większa o 0,5C jest warta wydania kilkudziesięciu stówek? Zresztą oba problemy można rozwiązać za drobne pieniądze w porównaniu z ceną dedykowanego do sous-vide gara.

Edytowane przez ZLeP

Co robi w takim razie innego specjalny gar
Janusz, pewnie spełnia jakieś normy do pracy w gastronomii (jak kolega wcześniej wspomniał) ... to tak jak z większością takich wynalazków - płacisz jak za zboże ale w domu to garnek z lidla i do boju :)
Sent from my Nokia 1011

Pewnie chodzi o DTR (Dokumentacja Techniczno-Ruchowa). Ale dla chcącego nic trudnego. U siebie zrobiłem małą lakiernię, kolega dorobił dokumenty (fachowiec oczywiście) i mam gdzie malować za dużo mniej niż ćwierć ceny. Inspektor Pracy ani Sanepid nie miał nic do zarzucenia, a mocno się tym zainteresowali.

Kupujecie urządzenia za kilkaset zł a, tu proszę można wykorzystać urządzenie które prawie każdy z nas ma w domu:;D 

Prawie robi różnicę... ja np. nie posiadam takiego ustrojstwa :cool:  poza tym nie wyobrażam sobie wrzucać mięsa razem brudnymi rzeczami do zmywarki. :facepalm: ale jak komuś pasuje to trzeba przyznać pomysł dobry. :laugh::tongue:

Idąc tym tokiem rozumowania wolałbym korzystać z piekarnika bo on służy do żywności i ma regulację temperatury w przeciwieństwie do zmywarki czy wyparzarki ... ale ja tam popieprzony jestem ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

nie wyobrażam sobie wrzucać mięsa razem brudnymi rzeczami do zmywarki.

Pierzesz juz rzeczy w zmywarce..?  :devil:  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Gregtom idąc twoim tokiem można by jeszcze spróbować spakować dobrze mięsko i wrzucić do pralki na 40 stopni ciekawe co by wyszło :D 

Idąc Waszym tokiem myślenia to równie dobrze można tak zapakowane mięso wrzucić do kibla, zalać ciepłą wodą i dosypać kreta. Też będzie podobnie. :tongue:

Sorry vtec, musiałem to napisać. :cool:

A wiesz o co kaman w tej obróbce termicznej mięsa ?

Tu chodzi o stałą niskotemperaturową długą obróbkę ... wspomniany gar z Lidla ma termostat elektroniczny i pilnuje zarówno temperatury jak i czasu ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

oj Gregtom nawet nie będę tego komentować bo znowu temat we koszu będzie. :cool:

Dobrze Drogi. ze Ty to napisales, ale teraz do faktu i to potwierdzonego przez Kucharzy z "Gwiazdka" w programie TV..

Nowa zmywarka do naczyn, odpowiednio "wyparzona", do ktorej wkladasz zawakuumowane steki w woreczkach. Nastawiasz program na zmywanie w 60 - 80 stopniach na kilka godzin bez dodawania proszkow i plynow do zmywania.. Zapewniam Cie ze wszystko bedzie OK i to w ilosci ktora zaspokoi duuuzo gosci..   :)

Wiem, co nieco wiem o gotowaniu i pierwsza strona miała sens, druga... jakby mniej (popłynęli koledzy).  ;)

Ten gar jest jeszcze dostępny czy to z promocji sprzet kilku miesięcy?

Co jakiś czas bywa dostępny w tej sieci ... przeważnie w Niemczech niestety :(

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Ten gar jest jeszcze dostępny czy to z promocji sprzet kilku miesięcy?

Patrzylem teraz na strone LIdl-a w niemczech i pisze ze produkt jest narazie niedostepny.. 

Jest jeszcze dostepne cos podobnego tylko ze drozsze. :

post-46553-0-63496200-1447447183_thumb.jpg

Tutaj link:  http://www.amazon.de/Profi-Cook-PC-EKA-1066-Einkochautomat/dp/B00NUISOAC/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1447446927&sr=8-4&keywords=einkochautomat

Bo on się trafia a nue jest ... ostatnio polowaliśmy z Dyziem na 3 gary ;) mój, jego i Arko ;)...

Da sie ustrzelić a na portalach aukcyjnych nie uświadczysz ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

O to chodzi?

Nie, o cenę :D 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nie nie ... o cenę, pojemność i funkcjonalność ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601