Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam  i  prosze  o  pomoc po  raz  trzeci  szyneczki  zrobiły  sie  kwaśne  po  wędzeniu  ,

już  nie  wiem  co  robić  myślałem  że to  z  soli    ale  praże  sól  40min  w  temp  250st.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/
Udostępnij na innych stronach

Pokaż te wędzonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-456923
Udostępnij na innych stronach

 

praże sól 40min w temp 250st.

po co prażysz sól ???

 

 

Poczytaj sobie

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2186-prazenie-soli/?hl=pra%C5%BCenie+soli

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-456937
Udostępnij na innych stronach

Przekroje może i owszem a boczki jakieś takie ciemne pokaż też boczki (szynek) . Mam wrażenie jak by były robione w jakiejś posypce . Po wędzeniu to mają być gładkie i mieć kolorek . Nie widzę dokładnie to zrób zdjęcie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-456952
Udostępnij na innych stronach

Brak właściwego osuszania, co widać po kolorze zewnętrznym. Dodałbym jeszcze brak właściwego przepływu dymu (szybkość). W takim przypadku na wędzonych produktach powstaje kwas octowy.

Można bardzo łatwo go usunąć, lub poczekać kilka dni, aż sam sie zneutralizuje, co jest normalnym procesem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-456953
Udostępnij na innych stronach

Przekroje może i owszem a boczki jakieś takie ciemne pokaż też boczki (szynek) . Mam wrażenie jak by były robione w jakiejś posypce . Po wędzeniu to mają być gładkie i mieć kolorek . Nie widzę dokładnie to zrób zdjęcie

mam  taki  stary  przepis  że  zamiast   parzenia  to  podpiekam  z  ziołami, ale  kwaskowate  były  po  wędzeniu  bo   nie  mogłem  się  doczekac

Edytowane przez EAnna
ort
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-456967
Udostępnij na innych stronach

Brak właściwego osuszania, co widać po kolorze zewnętrznym. Dodałbym jeszcze brak właściwego przepływu dymu (szybkość). W takim przypadku na wędzonych produktach powstaje kwas octowy.

Można bardzo łatwo go usunąć, lub poczekać kilka dni, aż sam sie zneutralizuje, co jest normalnym procesem.

chyba  tak  masz  racje miałem  przytkany komineki  olche  troche  wilgotną

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-457019
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12289-kwa%C5%9Bne-w%C4%99dliny/#findComment-457170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.