Skocz do zawartości

Szynki- za dlugo wedzone- co zrobic


Rekomendowane odpowiedzi

Raczej już nie.

Co miało wycieknąć z mięsa wyciekło nie wróci.

Nic się martw, następnym razem będzie lepiej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-457988
Udostępnij na innych stronach

A cos da jesli je sparze??

Możesz zrobić próbę z jedną sztuką, ale raczej nic to nie da.

Dużo tego masz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458006
Udostępnij na innych stronach

Witam za dlugo wedzilem szynki:

 

Nie do odratowania , ale za długo to znaczy ile i w jakiej temperaturze?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458011
Udostępnij na innych stronach

.Piękny wczesny Zbój Madej.Z tego co widzę to masz problem z wędzeniem.Po prostu nie umiesz wędzić tylko pieczesz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458013
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wedzilem w temperaturze 50-60 stopni ok 5 godzin

Sprawdź termometr. Czasami lubią oszukiwać. Warto mieć parę i porównać wskazania.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458019
Udostępnij na innych stronach

Raczej nierealne, aby w takiej temperaturze tak Ci mięso wyschło.

Praktycznie powinno być wpółsurowe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458020
Udostępnij na innych stronach

Napisz cały proces wędzenia

 

Pewnie było tak - wyciągnięte z zalewy na kije i do wędzarni - kolejność dobra ale tu trzeba by jeszcze czasy dodać

 

Po wyjęciu z zalewy (płuczemy  - ale nie ma konieczności) i wieszamy do ocieknięcia około godziny, wędzarnia wygrzana z samym żarem i tam wieszamy do osuszenia około 30-50 min temp ok.50*C  (aż będą całkiem suche) i dopiero po tym na żar kładziemy drwa liściaste aby się tliły i dymiły temp ok, 50-60*C do uzyskania koloru (pomiędzy 3 - 5 godz. 

 

Patrząc na Twoje to nie było osuszania i na mokre poszedł dym - stąd kolor taki mocno ciemny  :(

 

Weź termometr i porównaj z innym - możesz w gotującej się wodzie i następny pomiar w lodówce - będzie porównanie.

 

Teraz TY napisz jak to robiłeś faktycznie :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458022
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od poczatku bo mieso oprócz tego że jest osmolone i upieczone jest niedopeklowane - te szare miejsca na przekroju.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458023
Udostępnij na innych stronach

Bobo albo ja jestem przewrażliwiony albo coś mi to nie halo. 

Chcesz pomocy - a wszystko trzeba od Ciebie wyciągać. 

W poprzednim poście napisałem cały cykl wędzenia - czemu nie możesz napisać w podobny sposób procesu od początku do końca, uwzględniając wszystkie etapy produkcyjne.

 

Napisz tak dla mojej ciekawości czy zaglądałeś do Akademii Dziadka - jeżeli nie to zapraszam do poczytania.

Jeżeli masz problemy z wędzeniem (a raczej tak jest) to poczytaj na forum i wzoruj się na tych co nie popełniają takich błędów.

Jak chcesz wędzić mięsa to kup strzykawkę i igłę do nastrzykiwania -albo coś do innego do nastrzykiwania. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458030
Udostępnij na innych stronach

Tak pierwsze. Wlasnie sprawdzilem termometr i wszystko jasne. Dwa termometry w herbacie domowy do mies pokazuje 95stopni a ten z wedzarni niecale 60

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458031
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze problem o którym Ci napisał Roger mięso  wygląda na nie dopeklowane. Peklowałeś 9 dni to powinno być  ładne a nie jest . Jeszcze jedno jak osuszasz w wędzarni to dajesz duży przepływ powietrza.A wskazówki o czytaniu potraktuj poważnie , Akademia Dziadka i opracowanie Maxwella ,Bagno dla początkujących to kompendium wiedzy . W postach jest wręcz nie możliwe przekazanie tego wszystkiego  tak usystematyzowanego 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458035
Udostępnij na innych stronach

Tu masz troche o peklowaniu na mokro.. 

Poczytaj troszeczke.. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre

:)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.