Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam za dlugo wedzilem szynki:-( czy da sie je uratowac sa suche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zrobić http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/08/Wedzonka-sloikowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-457987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2015 Raczej już nie.Co miało wycieknąć z mięsa wyciekło nie wróci.Nic się martw, następnym razem będzie lepiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-457988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2015 Bigos sie ucieszy.. Witaj na forum.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-457989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2015 A cos da jesli je sparze?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2015 A cos da jesli je sparze??A pokazesz fotke z szynki w przekroju..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2015 A cos da jesli je sparze??Możesz zrobić próbę z jedną sztuką, ale raczej nic to nie da.Dużo tego masz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Witam za dlugo wedzilem szynki: Nie do odratowania , ale za długo to znaczy ile i w jakiej temperaturze? Edytowane 22 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2015 Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2015 .Piękny wczesny Zbój Madej.Z tego co widzę to masz problem z wędzeniem.Po prostu nie umiesz wędzić tylko pieczesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2015 Czyli co zle zrobilem bo pierwszy raz wedzilem Wedzilem w temperaturze 50-60 stopni ok 5 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2015 Wedzilem w temperaturze 50-60 stopni ok 5 godzin Sprawdź termometr. Czasami lubią oszukiwać. Warto mieć parę i porównać wskazania. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2015 Raczej nierealne, aby w takiej temperaturze tak Ci mięso wyschło.Praktycznie powinno być wpółsurowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2015 Napisz cały proces wędzenia Pewnie było tak - wyciągnięte z zalewy na kije i do wędzarni - kolejność dobra ale tu trzeba by jeszcze czasy dodać Po wyjęciu z zalewy (płuczemy - ale nie ma konieczności) i wieszamy do ocieknięcia około godziny, wędzarnia wygrzana z samym żarem i tam wieszamy do osuszenia około 30-50 min temp ok.50*C (aż będą całkiem suche) i dopiero po tym na żar kładziemy drwa liściaste aby się tliły i dymiły temp ok, 50-60*C do uzyskania koloru (pomiędzy 3 - 5 godz. Patrząc na Twoje to nie było osuszania i na mokre poszedł dym - stąd kolor taki mocno ciemny Weź termometr i porównaj z innym - możesz w gotującej się wodzie i następny pomiar w lodówce - będzie porównanie. Teraz TY napisz jak to robiłeś faktycznie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zacznij od poczatku bo mieso oprócz tego że jest osmolone i upieczone jest niedopeklowane - te szare miejsca na przekroju. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2015 Po peklowaniu na sucho ok 9 dni wywiesilem je na 24 godziny do osuszenia. Ale we wedzarni nie osuszalem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2015 Po peklowaniu na sucho A powinno być na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2015 A czy to Twoje pierwsze wedzenie..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2015 Bobo albo ja jestem przewrażliwiony albo coś mi to nie halo. Chcesz pomocy - a wszystko trzeba od Ciebie wyciągać. W poprzednim poście napisałem cały cykl wędzenia - czemu nie możesz napisać w podobny sposób procesu od początku do końca, uwzględniając wszystkie etapy produkcyjne. Napisz tak dla mojej ciekawości czy zaglądałeś do Akademii Dziadka - jeżeli nie to zapraszam do poczytania.Jeżeli masz problemy z wędzeniem (a raczej tak jest) to poczytaj na forum i wzoruj się na tych co nie popełniają takich błędów.Jak chcesz wędzić mięsa to kup strzykawkę i igłę do nastrzykiwania -albo coś do innego do nastrzykiwania. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Tak pierwsze. Wlasnie sprawdzilem termometr i wszystko jasne. Dwa termometry w herbacie domowy do mies pokazuje 95stopni a ten z wedzarni niecale 60 Edytowane 23 Listopada 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2015 Czyli co zle zrobilem bo pierwszy raz wedzilemWedzilem w temperaturze 50-60 stopni ok 5 godzin A czy to Twoje pierwsze wedzenie..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2015 :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Jest jeszcze problem o którym Ci napisał Roger mięso wygląda na nie dopeklowane. Peklowałeś 9 dni to powinno być ładne a nie jest . Jeszcze jedno jak osuszasz w wędzarni to dajesz duży przepływ powietrza.A wskazówki o czytaniu potraktuj poważnie , Akademia Dziadka i opracowanie Maxwella ,Bagno dla początkujących to kompendium wiedzy . W postach jest wręcz nie możliwe przekazanie tego wszystkiego tak usystematyzowanego Edytowane 22 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2015 Tu masz troche o peklowaniu na mokro.. Poczytaj troszeczke.. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo84 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2015 Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12312-szynki-za-dlugo-wedzone-co-zrobic/#findComment-458043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.