panta_rei Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2015 Ha, a ci z tymi co są całkiem małosolni ;-) Do peklowania na sucho używam 10-12g soli/peklosoli, do tej pory używałem do peklowania na mokro metody "na oko", do peklowania na 5-7 dni używałem solanki 60-70g/litr. Wystarczy to tak normalnie procentowo obciąć we wszystkich kolumnach? Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Teoretycznie tak ale przy ilościach o ktorych piszesz stąpasz po cienkim lodzie ...Oprócz smaku solenie czy peklowanie to jeszcze konserwacja mięsa a Ty jesteś na poziomie praktycznie granicznym zakładając że całą resztę robisz poprawnie, trzymasz reżimy temperaturowe i higieniczne oraz używasz tylko najlepszej jakości mięsa ... a w to niestety szczerze wątpię Tapniete z GT-I9500 Edytowane 28 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2015 Jak na razie, to miałem jeden "wypadek", ale mozna powiedzieć, zę sam się o niego prosiłem ;-) Peklowałem całą szynkę sarny i nie mieściło się w lodówce, więc zamiast kupić większy pojemnik, wsadziłem do dużego gara i zostawiłem w kuchni... a to był czerwiec i oczywiście po dwóch dniach szynka ożyła ;-) W żadnym innym przypadku nie było problemów. Gotowe wędliny oczywiście nie mają specjalnie długiego terminu, ale w końcu po co są zamrażarki. Wszystko jest oczywiście podyktowane względami zdrowotnymi, jestem permanentnie na diecie niskosodowej. To co jest w sklepach to niestety nie nadaje się do jedzenia, wyobraź sobie, że człowiek tak cholernie przyzwyczaja się do mało solonego jedzenia, że bułka z wędliną, która ma grubość 1mm, jest w takim zestawie za słona, po co więc jeść ją w ogóle ;-) Z surowcem jest ciężko, strasznie dużo "firm" odpada w przedbiegach, ale na szczęście Putin utrzymuje embargo na mięso z polski i dzięki temu na moim terenie sklepów z mięsem pod dostatkiem a i czasem w InterMarsche można się poratować, bo mają rozbiór na miejscu. Ogólnie da się z tym żyć. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2015 Względy diety zostawiam na boku to Ty wiesz co możesz czego nie bardziej chidzi o to że upowszechnianie tego typu stężeń może być bardziej szkodliwe od tej spożytej dawki soli O smak, gustach czy względach osobisto-zdrowotnych się nie dyskutuje tutaj staramy się dbać o to żeby było domowo, zdrowo i bezpiecznie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ihttp://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1488-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-iipoczytaj to stare opracowania ale w mojej bardzo dobre wręcz źródłowe, zrobione w ZSRR (czy na badaniach z ZSRR) w okresie MKWD a tam w tym okresie za zepsucie żywności nie było przepraszam , pomyliłem się . W mojej ocenie podali wartości graniczne (czytałem) jak dobrze pamiętam 5% solanki minimum i maks 4 stopnie ? dobrze nie pamiętam . Ale materiał warty przeczytania . A dla niedowiarków w zakresie tabeli peklowania wzór matematyczny do wyliczenia stężenia solanki ( z zaznaczeniem trzeba dopasować do gustu czy coś tak ) Edytowane 28 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2015 Tam zaraz rozpowszechnianie ;-) Ja tak robię, zupełnie świadomie, ale nikomu nie każę tego naśladować. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Oczywiście . Forum to wymiana myśli, doświadczeń i linków i tak to traktuje . Edytowane 28 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Ok tylko pisz robię tak bo nam dietę niskosodową Macieju 60g/l to ilu procentowa solanka ? Tapniete z GT-I9500 Edytowane 28 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2015 Przy tak niskich stężeniach solanki, można wspomóc się izo-askorbinianem sodu, lub lepiej kwasem L-askorbinowym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2015 Przy tak niskich stężeniach solanki, można wspomóc się izo-askorbinianem sodu, lub lepiej kwasem L-askorbinowym. A w jakich ilościach go używać? Mam go w domu pod dostatkiem, więc chyba wypada spróbować, przy okazji działa też jako przeciwutleniacz. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2015 Środek nie jest limitowany, ale zaleca się około 6 dkg/100 kg mięsa.(peklowanie na mokro) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2015 Dzięki.Wychodzi 0,6 g/kg to w sumie sporo. Następną razą spróbuję ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12344-peklowanie-a-dieta-niskosodowa/#findComment-459302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.