Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalot na kiełbasie po parzeniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 04 gru 2015 - 20:19

Witam wszystkich,

 

Pozwoliłem sobie jako przykład skorzystać z nie swojego zdjęcia (akurat nie posiadam żadnego) żeby pokazać nalot na kiełbasie. Mam dokładnie taki sam efekt nalotu na batonach po parzeniu, kiedy osłonka wyschnie. Nie na wszystkich ale na niektórych kiełbasach to się tworzy i nie mam pojęcia czym może to być spowodowane? 

Załączone pliki



#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 gru 2015 - 20:37

Może coś więcej ?
Tak od a do z co to za kiełbasa i proces od mięsa do jedzenia ...

Tapniete z GT-I9500

#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 04 gru 2015 - 20:39

No i może zdjęcie choć w ciut większym rozmiarze, bo mało co widać.....



#4 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 04 gru 2015 - 20:49

Jeśli chodzi o rodzaj kiełbasy to robiłem kilka przepisów i zawsze był taki nalocik. Proces - peklowanie na sucho mięs pokrojonych w kostkę peklosolą 18-19g/kg ok 48 godzin. Mielenie, doprawianie, mieszanie ręczne, nabijanie, osadzanie - raczej krótko w temp. pokojowej ok. 1,5 godziny. Osuszanie w wędzarni ciepłym powietrzem ok. 1 godzina, wędzenie temp. 50-60 st. ok. 3 godziny. Parzenie 25 min. temp wody 73-75 st. Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot, po wyjęciu kiełbasy z wędzarni jest ok, ale po parzeniu kiedy osłonka odparuje wodę pojawia się nalot, czy może szare przebarwienie osłonki.


Co do zdjęcia - tak jak napisałem, niestety na tą chwilę nie posiadam. Przypadkiem znalazłem to na forum i pozwoliłem sobie "wypożyczyć".



#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 gru 2015 - 23:44

Aha czyli mamy problem a ten co widać to nie mój problem ...
Takie szare plamy o ktorych wspomniales to miejsca z podciekami przewaznie niedowędzone... czasy i temperatury ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 04 gru 2015 - 23:47


#6 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 04 gru 2015 - 23:50

Czasy i temperatury... ok, ale gzdie jest błąd? Jeśli chodzi o temperatury wędzenia i parzenia to są one według receptur, a co do czasu wędzenia też wydaje mi się wystarczający, może nawet trochę długi jak dla kiełabsy... Jakieś konkretne sugestie?



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 gru 2015 - 23:57

60st 3 godziny to długo i ciepło do tego 25 minut parzenia starałbym się utrzymać maks 45-50 do koloru i parzenie 10-15 minut a najlepiej do 68st wewnątrz ;)

Tapniete z GT-I9500

#8 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 05 gru 2015 - 08:39

Ok. Przy najbliższym wedzeniu tak zrobię. A czy np. Brak zimnego prysznica po parzeniu też może się do tego przyczyniać?

#9 okeramo

okeramo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćDuszniki-Zdrój

Napisano 05 gru 2015 - 10:05

Nie,ale może być przeładowana wędzarnia.



#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 05 gru 2015 - 10:15

To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle.  :) 0dirol.gif


Użytkownik paweljack edytował ten post 05 gru 2015 - 10:26


#11 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 05 gru 2015 - 14:32

Na plamy na jelitach powiem szczerze nigdy nie zwracałem uwagi. Przy najbliższej produkcji zwróce na to uwage. Co do przeładowanej wędzrni - staram się nie upychać na siłę, raczej wszystko wisi w miare luźno.



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 05 gru 2015 - 14:50

Piszemy jak na razie o fusach z kawy !

Bez dokładnego zdjęcia wyrobów nic nie można konkretnego doradzić.

 

Coś podobnego do tego ?

 

post-54427-0-76639200-1383945110_thumb.j


Użytkownik miro edytował ten post 05 gru 2015 - 14:58


#13 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 867 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 05 gru 2015 - 17:14

Mogą to być wykwity solne,które mogą wystąpić przy niedokładnym wypłukaniu jelit.Na drugim zdjęciu kiełbasa jest podszuszona i te wykwity są bardziej  widoczne.



#14 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 05 gru 2015 - 18:38

Może tu troche lepiej widać?

Załączone pliki

  • Załączony plik  3.jpg   49,4 KB   6 Ilość pobrań


#15 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 05 gru 2015 - 18:52

Palne glupote ale moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..?

Idzie te plamy zetrzec np. wilgotnym palcem..?


Moze w naczyniu w ktorym parzyles kielbache, doszlo do jakiejs reakcji chemicznej..?


Taki osad bylo widac na parnikch do parzenia wedlin/wedzonek..


Użytkownik Gregtom edytował ten post 05 gru 2015 - 18:53


#16 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 05 gru 2015 - 19:54

Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?

#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 05 gru 2015 - 21:26

 

Piszemy jak na razie o fusach z kawy !

Chyba Ty.  :tongue:

 

 

2gwizd.gif  0dance3.gif



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 05 gru 2015 - 21:28

Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?

Już Ci napisałem.



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 05 gru 2015 - 22:05

Ale co, że to niby wina jelit ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 05 gru 2015 - 22:07

Ale co, że to niby wina jelit ?

Mirku, napisałem dwa razy.  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych