Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Świeta nie za długo, a mnie "ciśnie" jeden problem.

 

Mianowicie jestem przedstawicielem pokolenia, które w swoim czasie jadało prawie wszystkie kupowane w sklepach wędliny o smaku"wędzonki krotoszyńskiej"....

Jako "praktykujący" od dwóch lat zadymiarz, nie umiem pogodzić się z tym, że marynata którą stosuję , marynując szynkę, schab, boczek, karkówkę i polędwiczki powoduje , że wszystkie smakują po uwędzeniu tak samo....

 

Prośba do koleżanek i kolegów o sprawdzone przepisy na marynaty, które wyeksponują każdy z tych rodzajów mięs z osobna .

Trudno, bedzie pięć pojemników z marynatami, ale niech każda z wędlin będzie inna!!!!

pozdrawiam

Tetley

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/
Udostępnij na innych stronach

To może na początek podaj swoją marynatę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460944
Udostępnij na innych stronach

Marynaty kolego to stosujemy do grilla mięsa na wędzonki peklujemy lub zasalamy ... sama woda i peklosól lub na sucho sama peklosól ...

Czasem mieszanka 50/50 peklosól i sól niejodowana wtedy mięso smakuje mięsem ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460947
Udostępnij na innych stronach

Hej

Ja to robię tak

Zgodnie z tabelą Dziadka odmierzam ilość wody z kranu

Odlewam ok 1,5 litra i dodaję przy peklowaniu 1 kg. mięsa:

1-2 ząbków czosnku z łupinami

5-6 ziaren pieprzu czarnego

4-5 ziaren ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 płaska łyżeczka majeranku

1/2 płaskiej łyżeczki kminku

1/2 płaskiej łyżeczki kolendry

1 ziarnko jałowca

 

Z powyższego robię wywar parząc pod przykryciem przez 20 minut

Po odcedzeniu schładzam i mieszam z pozostałą częścia marynaty z rozpuszczoną peklosolą

 

Po uwędzeniu, "grube" wędliny parzę (godzina na kilogram) z pieprzem, jałowcem, zielem i liściem laurowym

 

p.s.

roger

 

ok, ok...

ja to nazywam marynatą a Ty zalewą z peklosolą...:)

Edytowane przez Tetley

pozdrawiam

Tetley

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460952
Udostępnij na innych stronach

Stosujesz jednakowe, intensywne "perfumy" do wszystkich mięs to jak mają nie smakować perfumami. Robert już podał Ci przepis na "lekarstwo" dla Twoich wyrobów...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460962
Udostępnij na innych stronach

Reasumując

Zero przypraw?

Sama mieszanka wody z peklosolą?

To ma być lekarstwo na wyżej opisane kłopoty?

Byłoby to tak proste?

 

No to spróbuję.....

Przynajmniej w części mięsiwa

 

Podziękował za wyrozumiałość i chęć pomocy.

Edytowane przez Tetley

pozdrawiam

Tetley

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460966
Udostępnij na innych stronach

Dodawanie przypraw to sprawa indywidualna .Jedni dodają drudzy wprost przeciwnie uważają to za psucie wędzonki .Ja dodaje (ale   minimalnie) .Jak dla mnie Twój zestaw jest bardzo bardzo aromatyczny i może stąd bierze się  Twoje przeświadczenie że wszystko smakuje tak samo .Być może aromat "zabija" smak mięsa . Ponieważ smak to sprawa indywidualna musisz sam go znaleźć . Ja spróbowałbym od zmniejszenia ilości przypraw, ja nie daje majeranku kminku .Też spróbuj na samej peklosoli .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460967
Udostępnij na innych stronach

To co proste jest genialne ;)

Szynka smakuje szynką, polędwica polędwicą a boczek boczkiem ...

 

Ps

Marynata to przyprawy z solą, olejem lub oliwą i czym co powoduje kruchość mięsa np octem, mlekiem czy serwatką. Wiesz my tutaj staramy się precyzyjnie nazywać to co robimy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.