Tetley Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Witam Świeta nie za długo, a mnie "ciśnie" jeden problem. Mianowicie jestem przedstawicielem pokolenia, które w swoim czasie jadało prawie wszystkie kupowane w sklepach wędliny o smaku"wędzonki krotoszyńskiej"....Jako "praktykujący" od dwóch lat zadymiarz, nie umiem pogodzić się z tym, że marynata którą stosuję , marynując szynkę, schab, boczek, karkówkę i polędwiczki powoduje , że wszystkie smakują po uwędzeniu tak samo.... Prośba do koleżanek i kolegów o sprawdzone przepisy na marynaty, które wyeksponują każdy z tych rodzajów mięs z osobna .Trudno, bedzie pięć pojemników z marynatami, ale niech każda z wędlin będzie inna!!!! Cytuj pozdrawiamTetley Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2015 To może na początek podaj swoją marynatę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Marynaty kolego to stosujemy do grilla mięsa na wędzonki peklujemy lub zasalamy ... sama woda i peklosól lub na sucho sama peklosól ... Czasem mieszanka 50/50 peklosól i sól niejodowana wtedy mięso smakuje mięsem Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) HejJa to robię takZgodnie z tabelą Dziadka odmierzam ilość wody z kranuOdlewam ok 1,5 litra i dodaję przy peklowaniu 1 kg. mięsa:1-2 ząbków czosnku z łupinami5-6 ziaren pieprzu czarnego4-5 ziaren ziela angielskiego1 listek laurowy1 płaska łyżeczka majeranku1/2 płaskiej łyżeczki kminku1/2 płaskiej łyżeczki kolendry1 ziarnko jałowca Z powyższego robię wywar parząc pod przykryciem przez 20 minutPo odcedzeniu schładzam i mieszam z pozostałą częścia marynaty z rozpuszczoną peklosolą Po uwędzeniu, "grube" wędliny parzę (godzina na kilogram) z pieprzem, jałowcem, zielem i liściem laurowym p.s.roger ok, ok...ja to nazywam marynatą a Ty zalewą z peklosolą... Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Tetley Cytuj pozdrawiamTetley Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Stosujesz jednakowe, intensywne "perfumy" do wszystkich mięs to jak mają nie smakować perfumami. Robert już podał Ci przepis na "lekarstwo" dla Twoich wyrobów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdariusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zapekluj nasamej peklosoli bez dodatków i już będzie duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) ReasumującZero przypraw?Sama mieszanka wody z peklosolą?To ma być lekarstwo na wyżej opisane kłopoty?Byłoby to tak proste? No to spróbuję.....Przynajmniej w części mięsiwa Podziękował za wyrozumiałość i chęć pomocy. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Tetley Cytuj pozdrawiamTetley Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Dodawanie przypraw to sprawa indywidualna .Jedni dodają drudzy wprost przeciwnie uważają to za psucie wędzonki .Ja dodaje (ale minimalnie) .Jak dla mnie Twój zestaw jest bardzo bardzo aromatyczny i może stąd bierze się Twoje przeświadczenie że wszystko smakuje tak samo .Być może aromat "zabija" smak mięsa . Ponieważ smak to sprawa indywidualna musisz sam go znaleźć . Ja spróbowałbym od zmniejszenia ilości przypraw, ja nie daje majeranku kminku .Też spróbuj na samej peklosoli . Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2015 To co proste jest genialne Szynka smakuje szynką, polędwica polędwicą a boczek boczkiem ... PsMarynata to przyprawy z solą, olejem lub oliwą i czym co powoduje kruchość mięsa np octem, mlekiem czy serwatką. Wiesz my tutaj staramy się precyzyjnie nazywać to co robimy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) SuperNie dość , że pomogliście, to również .....nauczyliście!!!Jeszcze raz dzięki:) Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Tetley Cytuj pozdrawiamTetley Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12378-rodzaj-mi%C4%99sa-a-rodzaj-marynaty/#findComment-460979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.