Muski Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Grudnia 2023 38 minut temu, EAnna napisał(a): Tylko i wyłacznie nalewka!!! Produktem ubocznym i tak bedzie marmolada Taaak, tak tak. U mnie jest nastawiona od miesiąca , i postoi jeszcze zapewne do września . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Tylko nalewka albo sok. Obróbka termiczna nie służy tym owocom. Pasteryzacja soku w niskiej temperaturze. Wystarczy 60 °C aby pozbyć się drożdżaków. Tak jak napisała EAnna marmolada z pozostałości owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Póki co mam 250g pestek i 4kg pokrojonych owoców Muszę pomyśleć jak to ogarnę W zeszłym roku smażyłem owoce z nalewki i wyszła mi słodko-kwaśna karmelowa bomba. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Grudnia 2023 3 godziny temu, tomibass napisał(a): Dostałem od siostry jakieś 5kg pigwowca. Pestki użyję do amaretto, z owoców chyba usmażę marmoladę Wyjdzie w trakcie. Jeśli można to proszę podziel się przepisem na amaretto i marmoladę. 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 2 Grudnia 2023 10 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): podziel się przepisem Razem z fotkami będą przepisy z których korzystam Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Czekamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Grudnia 2023 16 godzin temu, Maciekzbrzegu napisał(a): podziel się przepisem 15 godzin temu, Maxell napisał(a): Czekamy. Na razie nie ogarnę zdjęć wszystkiego na raz, postaram się wrzucić w miarę postępu działań. Poniżej recepturki z których korzystam. Pigwowcowa pestkówka - "Amaretto". Nasiona pigwowca należy przesuszyć przez około 7 dni w przewiewnym zacienionym miejscu. Gdybyśmy zalali je alkoholem bezpośrednio po obraniu z owoców, zamiast nalewki zrobiłaby się taka jakby galaretka, ponieważ pektyny z nasion mają takie sprytne właściwości Ja suszę po prostu na blaszce w zacienionym miejscu. Proporcje są bardzo proste: 1 szklanka nasion, 1 szklanka spirytusu, 1 szklanka cukru (może być też cukier trzcinowy), 1 szklanka wody, W pierwszej kolejności nasiona zalewam spiritusem na 2-3 tygodnie i odstawiam w zacienione miejsce w temp. pokojowej. Co 2-3 dni wstrząsam słoikiem, aby trochę miksturę przemieszać. Przez ten czas spirytus zareaguje z nasionami wyciągając z nich amigdalinę dającą charakterystyczny smak i zapach tej nalewki. Należy pamiętać, że w wyniku rozkładu amigdaliny powstaje też trujący cyjanowodór (nalewka teściowej, czy dla teściowej?? ) Sama amigdalina nie działa trująco, ale raczej ograniczam amaretto do 2-3 kieliszków Po maceracji nasion robię syrop z cukru i wody (zagotowanej i przestudzonej), mieszam miksturę, zlewam do "damy", zanoszę do piwnicy i staram się o niej zapomnieć na co najmniej 3 m-ce. Nalewka z owoców pigwowca. Owoce pigwowca myjemy i po przesuszeniu kroimy najmniej na ósemki, wtedy najłatwiej jest pozbyć się gniazd nasiennych. Ze skóry nie obieramy Proporcje: 2 kg obranych owoców, 1,5 kg cukru, 1l alkoholu 70% (0,5l wódki + 0,5l spirytusu. Będzie z tego trochę mniej niż litr, ale może być ). Możemy użyć samą wódkę, zależy to od tego jak mocną chcemy mieć nalewkę. Można dać też przyprawy ... goździki, wanilia, kto co lubi, ale z umiarem. Sam robię bez przypraw. Pokrojone owoce mieszam z cukrem i wrzucam do słoja na tydzień, aby wyciągnąć sok. Wstrząsamy dosyć często aby rozpuścić cały cukier. Po tym czasie zlewam sok, pozostałość z owoców przepłukuję alkoholem i odcedzam. Łączę powstałe mikstury, zlewam do "damy" i zapominam o nalewce co najmniej na rok im dłużej tym lepiej Marmolada z pigwowca. Owoce pigwowca myjemy i po przesuszeniu kroimy najmniej na ósemki, wtedy najłatwiej jest pozbyć się gniazd nasiennych. Ze skóry nie obieramy Proporcje: 1kg obranych owoców, 0,5l wody, 0,6kg cukru (w tym 30g cukru waniliowego) 3g cynamonu, 5 goździków, Owoce wrzucam na wysoką patelnię z grubym dnem, zalewam wodą i zaczynam grzać. Owoce puszczą sok po podgrzaniu więc ilość płynu powinna się zwiększyć. Jak zacznie wrzeć to zmniejszam gaz, aby cobie "popyrkało" tak z pół godziny. Od czasu do czasu mieszam. Jak owoce zmiękną, dodaję cukier i przyprawy. Po ponownym zagotowaniu przekładam na cegłę szamotową (3cm) i redukuję do odpowiedniej konsystencji. Potrwa to jakieś 3h, a na koniec marmolada zmieni kolor na czerwono-brunatny. Jeszcze na gorąco zalewam wyparzone słoiki i odwracam do góry nogami Marmolada jest gotowa od razu i bardzo dobra. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tak więc za jednym zamachem można zrobić kilka fajnych i zdrowych przysmaków z jednego owocu. Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam odwiedzających. Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 5 minut temu, tomibass napisał(a): Proporcje: 2 kg obranych owoców, 1,5 kg cukru, Oj dużo z dużo cukru . będzie taki likierek. Spróbuj dać 200g/kg owoców - już będzie słodka . Ale to zawsze gusta degustatorów. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Grudnia 2023 3 minuty temu, Muski napisał(a): Ale to zawsze gusta degustatorów. Modyfikowane szczególnie pod moją lepszą połówkę. Lubimy słodkie nalewki. Mam 3 litry z poprzedniego roku i jest za mało słodka Mało cukru w cukrze?? Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Dzięki . W tym roku już nie ale w przyszłym robię. Amaretto jak rozumiem . Po maceracji nasion . Odsączony nalew mieszasz z syropem (woda+cukier) a nasiona wrzucasz. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Grudnia 2023 6 minut temu, tomibass napisał(a): Mało cukru w cukrze?? 😁Nie ,kiedyś córka zażyczyła sobie taki likier malinowy po kilku latach stwierdziła : za słodki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Bo procenty wyparowały. Trzeba było pić szybciej 😂😂 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Grudnia 2023 26 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Bo procenty wyparowały. Trzeba było pić szybciej 😂😂 może być 32 minuty temu, Maciekzbrzegu napisał(a): nasiona wrzucasz Nasiona wYrzucam po maceracji. Nie są już potrzebne Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Oki. Mea kulpa lub telefonu miało być wyrzucasz .😁 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Grudnia 2023 31 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): lub telefonu trzeba wYrzucić telefon Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Grudnia 2023 1 godzinę temu, tomibass napisał(a): Nalewka z owoców pigwowca. ...Po tym czasie zlewam sok, pozostałość z owoców przepłukuję alkoholem i odcedzam. Łączę powstałe mikstury... To przepis na wódkę pigwowcową nie nalewkę z pigwowca. Sporządzając nalewkę mieszamy syrop z nalewem. Nalew sporządzamy macerując owoce w spirytusie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 33 minuty temu, Resal napisał(a): Nalew sporządzamy macerując owoce w spirytusie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Tak, to prawda. Robiąc najpierw syrop i później płucząc resztki owoców pigwowca jest dla mnie wygodniej i smak odpowiedni. Podobnym sposobem robi się nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Baldachy zalewa się syropem i zapachy/smaki przenikają do tego syropu. Zwał jak zwał oba trunki są bardzo smaczne Edytowane 3 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Grudnia 2023 27 minut temu, tomibass napisał(a): nalewkę z kwiatów czarnego bzu Ale ta musi trochę dojrzeć ..... mam taką 10 letnią , już jest dobra 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Grudnia 2023 4 minuty temu, Muski napisał(a): mam taką 10 letnią Moja ma z 5 lat, jeszcze zostało trochę 1 Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Godzinę temu, tomibass napisał(a): Tak, to prawda. Robiąc najpierw syrop i później płucząc resztki owoców pigwowca jest dla mnie wygodniej i smak odpowiedni. Warto zrobić nalew ponieważ owoce po zlaniu syropu zawierają dużo aromatu. Owoce w alkoholu ponownie napęcznieją. Po zlaniu nalewu dajemy je na prasę albo do wyciskarki. Wycisk/odcisk dodajemy do syropu i nalewu. Smak będzie "odpowiedniejszy" i wynagrodzi dodatkową pracę i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Biorąc pod uwagę powyższe rozważania należy z mocą podkreślić, że każdy rozpuszczalnik ekstrahuje inne frakcje surowca roślinnego. Z tego powodu wyciąg wodno-cukrowy rozprowadzony alkoholem nie jest równoważny wyciągowi alkoholowemu zmieszanemu z syropem cukrowym. 3 godziny temu, tomibass napisał(a): Podobnym sposobem robi się nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Baldachy zalewa się syropem i zapachy/smaki przenikają do tego syropu. W przypadku kwiatów czarnego bzu nie powinno się robić wyciągu alkkoholowego, ponieważ rozpuszcza on terpeny zawarte w tych kwiatach. Taki wyciąg jest paskudny w smaku i trujacy. Z założenia baldachówka jest wyciągiem wodno-cukrowym rozprowadzonym alkoholem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 10 minut temu, EAnna napisał(a): Biorąc pod uwagę powyższe rozważania należy z mocą podkreślić, że każdy rozpuszczalnik ekstrahuje inne frakcje surowca roślinnego. Z tego powodu wyciąg wodno-cukrowy rozprowadzony alkoholem nie jest równoważny wyciągowi alkoholowemu zmieszanemu z syropem cukrowym. Robiłem też na odwrót, ale ta wodno-cukrowa podchodzi nam bardziej Jeszcze na listę przyszłego jubileuszowego zlotu się nie zapisałem, ale jak jakimś cudem się tam znajdę to obiecuję, że przywiozę do degustacji co nie co W przyszłym roku zrobię ponownie na odwrót (najpierw owoce w alkohol) ... może coś przeoczyłem Edytowane 3 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Więc tak. Z dzisiejszego wieczora: Syrop z pigwowca do nalewki się wyciąga Marmolada: Wstawione owoce. Pół godziny od zagotowania. Dodanie cukru i przypraw. Barwa po upływie 1 godziny. Barwa po upływie 2 godziny. Barwa po upływie 3,5 godziny. Napełnione dobrocią słoiki Z 1,65kg owoców wyszło 4 sztuki po 400ml + trochę na teraz Cegła szamotowa tym razem się nie sprawdziła, bo miałem więcej owoców na tej patelni. Smażyłem na największym palniku ustawionym na najmniejszy płomień. Było w sam raz. Godzinę przed końcem dodałem jeszcze około 100g cukru. Jakieś wyjątkowo kwaśne owoce w tym roku 1 Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-883837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Takie moje okołoświąteczne poczynania😉 W czasie wędzenia tak fatalnej pogody jeszcze nie miałem, ale jak widać poniżej, to całkiem nieźle się wszystko udało zrobić 😊 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2024 Roku 😊 Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-888780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwmarcus Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Witam Wyroby apetycznie wyglądają. Mam pytanie odnośnie polędwiczki bo przy moim ostatnim wędzeniu peklowałem ją na równi z szynkami i schabem i wyszła trochę słona. Jak to u Ciebie wygląda? Peklowałem na mokro według kalkulatora 8-9dni. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez wwmarcus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/3/#findComment-889558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.