pablos83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) przeczytaj artykuły ze strony głównej np http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy.+ http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie+ trochę o peklowaniu, klasyfikacji, wędzeniu to jest jak dla mnie absolutne minimum bo tak rozmowa będzie nazwijmy to tak nie kontabitylna. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-464989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Dzięki za linka. Czy mógłbym prosić jeszcze o podobny link, lecz dotyczący szynek / polędwic? Chodzi mi głównie o dawki przypraw, oraz poszczególne nazwijmy to etapy produkcji. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-464990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem kompletnym laikiem i chcę spróbować swoich sił w sztuce przyrządzania wędlin - oczywiście na swój rodzinny użytek. Prosiłbym o przedstawienie podstaw tej sztuki, czyli czy używać peklosoli, do kiełbas, szynek i polędwic? Jeśli tak to w jakiej ilości? Lubię delikatny posmak słoności wędlin. Proszę mi też powiedzieć w jakiej temperaturze wędzić oraz odparzać wędliny? Czy czas wędzenia oraz odparzania przelicza się niejako na kilogram mięsa, czy jest na to jakaś sztywna reguła? ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej.....poza tym na forum jest masę wpisów na te tematy , m.in. te , które podał Maciek Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-464991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruliczekvip Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Hej ja też jestem początkującym mam dopiero dwa wędzenia za sobą ale się opłaca i to w szczególności korzystać z wiedzy zawartej w tym forum dla tego proponuje Ci na początek przeczytać akademie dziadka tam jest wszystko opisane a jak coś będzie nie jasne to wtedy pytaj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-464992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Następny nieczytaty kosmita ... czytaj kolego czytaj i nie "odparz" sobie palców przywracając strony bo troszkę lektury przed Tobą Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-465028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Ja nie kosmita, ja ziemianin I do tego świeżak który dopiero się rozgląda, co, gdzie i jak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-465070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Grudnia 2015 ...wszystko , a nawet więcej jest na stronie głównej...Nie ma sensu dublować , a nawet zwielokrotniać tematów..... Dokładnie tak. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12463-u%C5%BCywa%C4%87-peklosoli-czy-nie-i-w-jakiej-temperaturze-w%C4%99dzi%C4%87-oraz-odparza%C4%87/#findComment-465074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi