Skocz do zawartości

Pilne czeremcha


schutters

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam bardzo pilne pytanie a mianowicie czy można wędzić czeremchą?? Szukałem w sieci ale na temat czeremchy i wędzenia nią nic nie znalazłem. Mam też troche jabłoni ale niestety dość cienkie gałązki czy nadają się one do wędzenia czy raczej kora zepsuje mi smak??

 

Pozdrawiam!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

schutters nie wiem ja bym nie kombinował z czeremchą, olcha jest sprawdzona.

ale może ktoś mądrzejszy się wypowie.

kora nie powinna popsuć chyba że bardzo mokra to akurat wiem z doświadczenia.

aha i coś na temat czeremchy za wikipedią:

 

Roślina ozdobna : bywa sadzona w parkach i przy drogach.

Sztuka kulinarna : wysuszone owoce wykorzystywane są na Syberii jako składnik nalewek i przyprawa do pierogów.

 

ze względu na te własności kulinarne moiże drewno też ma jakąś określoną przydatność, spróbuj na małej próbce i się pochwal

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie ta sprawa interesuje, bo w moich okolicach systematycznie wycinają czeremchy pod linią energetyczną. Nie jakieś grube, dorodne drzewa, ale bywają o średnicy do 8 cm. Już nadawałyby się do wędzarni, ale moja dopiero w planie. Nie mogę wypróbować.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, wikipedie już też przejrzałem. Wszystko już przygotowane na sobote więc chyba zaryzykuje. Czeremchy na szczęście nie mam dużo.W zasadzie będę używał tylko dlatego bo nie mam innego suchego drewna czyli posłuży mi do rozpałki i żeby większą temperature uzyskać. Wędzić zamierzam wiśnią no i tą jabłonią po podsuszeniu bo teraz to troszkę za wilgotne jest.

Może ktoś ma już jakieś doświadczenie z czeremchą cierpliwie czekam na odpowiedzi.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie.

 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja coś takiego odn.czeremchy znalazłam:

 

"Dzieki...wędzenie to umiejętność nabyta w czasach

krzysztof_wandelt 22.04.06, 09:04 zarchiwizowany

 

kartkowych, gdzie na stole było wszystko własnoręcznie zrobione...

Wędzarnia: metalowa beczka (hobok) 200 l z wyciętym dnem, w ziemi 1,5 m rynny

metalowej łączy hobok z paleniskiem, na końcu palenisko wyłożone cegłami

i przykryte klapą od hoboka - paleniko i tunel przykryte ziemią. Do beczki

akcesoria to: druty, haczyki w kształkcie "S" i do nakrywnia worek jutowy

(zmoczony)

Najważniejsze: do wędzenia wędlin to drewno z wiśni!!!!! WIŚNI!

Pod koniec wędzenia można dorzucić gałazkę jałowca lub okorowane polano

z czeremchy.

oraz dużo, dużo czasu - mam stawiany zarzut przez żone, że nie mam podzielnej

uwagi i cały dzień wędzę się razem z resztą, ale warto :)

Pozdrawiam...

--

”moje” przy-sm@ki"

 

Wychodzi na to ,że czeremchy sie daje mało..i na koniec

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacznij palić suchym owocowym. Mokrym poobkładaj wokół palenisko (byle sie to drewno nie zapaliło) i niech się suszy. Drewno systematycznie wymieniaj - suche do paleniska, mokre wokół i nad paleniskiem. Zanim wygrzejesz wędzanię i osuszysz wyroby, już powinienes mieć nastepną partię suchego, owocowego.

Możesz wygrzewać ędzarnię gałązkami i grubszymi kawałkami. Róznica jest taka, że przy podkładaniu gałązkami, robisz to cały czas, a grubszymi klockami, możesz odejść na jakiś czas od wędzarni.

Jabłoń jest bardzo dobra i może być z korą.

Nastepnym razem przygotuj sobie wcześniej.

Udanego zadymiania. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z osuszeniem powinienem sobie poradzić bo mam wędzarke całą z metalu więc na nim podsusze. Sęk w tym, że na początek i tak musze mieć suche drewno ale damy rade.

[...]Nastepnym razem przygotuj sobie wcześniej.[...]

Ale tam tak zimno ;)

 

Dzięki wszystkim za zainteresowanie sie problemem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powąchaj sobie świeży pniaczk z czeremchy a będziesz używał to drewno tylko do kuchni lub parnika. Z wiśnią też bym był ostrożny. Czasami puszcza coś podobnego do żywicy a tym tylko okopcisz i zrobisz gorzkie wędzonki. Jabłoń jest do wędzenia bardzo dobra, trochę kory na niej też nie zaszkodzi.

Jako początkującemu polecam jednak olchę. Na tym drewnie nie można zepsuć wędzonek.

PZDR.

Ps. Jak weźmiesz do wędzenia drewno mokre (świeże) to takie wędzonki też zjesz i jeśli lubisz tzw ciemne, okopcone to będziesz zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Opinie zebrane, nie moje. :grin:

W Tomsku - wędzą czeremszyną i czarną porzeczką.

Czeremcha daje złocisty kolor, nawet ładniejszy od olchy.

Są tacy, którzy stawiają ją przed jabłonią i wiśnią.

Ale wędzą tym ryby, podczas wyprawy.

Ich gusta mogą różnić się trochę od naszych.

Drewno jest ( chyba) podsuszane.

Z roztartego suszu owoców czeremszyny robią napój:

śmietana, susz, cukier.

Wiadro gorzały na trzech też nikogo specjalnie nie przestraszy....

To tyle na tema t gustów. :grin: :shock:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sokoz

Ja co prawda nie w temacie, ale na temat czeremchy.

Jeśli w Twoim pobliżu występują drzewa czeremchy, zainteresuj się zebraniem owoców i zrób z tego nalewkę. Coś wspaniałego.

a`propos:

ja sam chętnie skorzystał bym z tych owoców w przyszłym roku jeśli byłaby taka możliwość.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

witam

właśnie jestem po wędzeniu w którym znalazło się trochę czermechy która miała być jabłonią!

masakra! po próbach wędlin język cierpnie jak po zjedzeniu owoców korczyny,

same drzewo surowe ma charakterystyczny cierpki zapach,

zadymiłem to olchą i jesionem a teraz bedę parzył

może wyjde z tego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

właśnie jestem po wędzeniu w którym znalazło się trochę czermechy

Powinien zostać migdałowy aromat; podejdź do tego pozytywnie  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

może wyjde z tego
zdecydowanie zmniejszy zapach 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.