Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zazdroszczę. Swoją drogą może doradzicie jak trzymać sery w lodówce NO FROST... W tym też sery pleśniowe. Temat pewnie ciężki.
Dobre, bo Polskie.
  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak lodówka No Frost nie jest dedykowana do dojrzewania i jest tam cała inna standardowa zawartość to zdrowia życzę ... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

No Frost ma wentylator który powoduje wysuszanie wszystkiego co w środku. Nawet z dolnych specjalnych półek do warzyw czy wędlin. Dlatego mam pytanie.
Dobre, bo Polskie.

Podobno bardzo dobry sposób bo pojemnik z wodą , na nim patyczki do szaszłyków a na wszystkim mokra gaza którą trzeba codziennie przepłukać.

I podobno pleśń pięknie rośnie.

Tak zrób i będzie super.

Stosuję tę metodę od 4 lat.

Miska z wodą, na to patyczki do szaszłyków/długie wykałaczki, na to ser, a na ser gaza nasączona wodą. Trzeba pamiętać, aby ser wietrzyć codziennie i gazę moczyć, bo schnie. :)

Jak rozumiem wszystko w pojemniku. A gdyby tak duzy pojemnik zamykany, w środku trochę wody, nad wodą patyczki na patyczkach ser??? Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.

Mnie najbardziej zastanawia ta gaza na serze,

Ze jak bede ja zdejmowac do przeplukania, to uszkodze plesn.

Kamil KAMIL! pomocy!

Można zrobić, jak Marko mówi.

Jednakże ja zawsze kładę mokrą gazę bezpośrednio na ser i nie mam problemów. 4 lata tak robię i wychodzi.

Ja ani razu tak nie robiłem - heheheh cały czas się namierzam ale jakoś ostatnio mi nie po drodze z pleśniakami. Tzn. robię eksperymentalnie żółty ser z porostem pleśni niebieskiej. Już go dźgałem na wylot i pleśń powinna zacząć atakować środek.

A ja właśnie od roku się przymierzam do żółtego z przerostem pleśni. :) 

Muszę w końcu zrobić. 

Podpuszczkę muszę zamówić, bo mi się skończyła.

post-40040-0-71174000-1421866144_thumb.j

Wydaje mi się, że ser powinien być przykryty durszlakiem i na durszlak gaza.

Tak, jak na zdjęciu.

Gaza podciąga wodę ale nie przylega do sera.

Gdyby tak było to jak miałaby się rozwinąć pleśń powierzchniowa?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

ja zastosowałem profesjonalny sprzęt: chlebak z kratką - przypadkiem znalazłem w sklepie :D

woda zalana do podstawy, aparatura pokazuje wilgotność ok 90%, zobaczymy co wyjdzie...

Driven Like The Snow

zastosowałem profesjonalny sprzęt: chlebak z kratką -

Bardzo dobre rozwiązanie 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A wiesz jaki będzie z nią problem ? nie będzie stałego nacisku - tylko taki jak w prasach do owoców.

Ile przykręcisz tyle będzie naciskać - a jak ser puści serwatkę to nacisk będzie ustawał. Najlepsze do serów taki z dźwignią - stały nacisk liczony zwykle x 3 w stosunku do tego co powiesisz na ramieniu.

post-67697-0-98176200-1455096149_thumb.jpg

Prasa super ,  ale nie ma płynnego docisku , chyba że będziesz co chwilę o jeden obrót śruby dokręcać . :facepalm:

Pozdrawiam

Poprzednik wytłumaczył profesjonalnie :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Dziękuję za zainteresowanie Klaudyną i rady :)

Klaudyna to Wersja Pierwsza - testowa,

powstała bez większego planu i projektu,

w praniu wyjdzie co trzeba zmienić.

Część testów będę robiła na wadze 

- wagę wstawimy pod formę do sera i będziemy obserwować jak zmieni sie nacisk w czasie,

Druga część testów będzie z wykorzystaniem klucza dynamometrycznego.

Wtedy stwierdzimy jak bardzo problematyczny jest brak płynnego docisku na każdym etapie.

Myślę, że problem może być tylko w pierwszych chwilach, gdzie serwatki wypływa dużo,

później raczej nie powinno być problemu.

Ale to się okaże i najwyżej Klaudyna przejdzie modyfikacje.

Ser serowi nie równy. Niektóre są nisko dogrzewane i więcej serwatki puszczają a inne mniej. Pomysł z wagą jest ok ale lepiej zmodyfikować całość na dźwignię. Baza już jest - tylko modyfikacja i można prasować bez stresów.

Edytowane przez Perszing37

Pogadałam z wykonawcą Klaudyny...

Okazuje się że Klaudyny nie będziemy modyfikować bo jest fajna,

ale nie ma problemu żeby zrobić Ireneusza ... z dżwignią ^^

Coś czuję że jak wrócę do domu

(za dwa tygodnie)

to będę miała w czym wybierać...

Dzięki za podpowiedzi!

Edytowane przez Light At Dawn

hmm... wiecie co.. 

parmezan lekko się wybrzuszył!!

nie ma góry i dołu takich superpłaskich jak po wyjęciu z formy...

wybrzuszenia są lekkie, od kiku dni bez zmian, ale są...

czy to coś złego?

czy to coś złego?

Objaw gazowania 

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles