michal278 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zazdroszczę. Swoją drogą może doradzicie jak trzymać sery w lodówce NO FROST... W tym też sery pleśniowe. Temat pewnie ciężki. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 3 Lutego 2016 A o co chodzi, że no frost?Weź ten mój sposób przechowywania, który przedstawił Perszing w swoim ostatnim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 3 Lutego 2016 Jak lodówka No Frost nie jest dedykowana do dojrzewania i jest tam cała inna standardowa zawartość to zdrowia życzę ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Lutego 2016 No Frost ma wentylator który powoduje wysuszanie wszystkiego co w środku. Nawet z dolnych specjalnych półek do warzyw czy wędlin. Dlatego mam pytanie. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Lutego 2016 Podobno bardzo dobry sposób bo pojemnik z wodą , na nim patyczki do szaszłyków a na wszystkim mokra gaza którą trzeba codziennie przepłukać.I podobno pleśń pięknie rośnie. Tak zrób i będzie super.Stosuję tę metodę od 4 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 3 Lutego 2016 Gaze na patyczki czy gaze na ser? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Lutego 2016 Miska z wodą, na to patyczki do szaszłyków/długie wykałaczki, na to ser, a na ser gaza nasączona wodą. Trzeba pamiętać, aby ser wietrzyć codziennie i gazę moczyć, bo schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Lutego 2016 hmmm?? gaza tak bezpośrednio na serze?jak ją będę zdejmować to nie zniszczy pleśni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Jak rozumiem wszystko w pojemniku. A gdyby tak duzy pojemnik zamykany, w środku trochę wody, nad wodą patyczki na patyczkach ser??? Edytowane 4 Lutego 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 4 Lutego 2016 Mnie najbardziej zastanawia ta gaza na serze,Ze jak bede ja zdejmowac do przeplukania, to uszkodze plesn. Kamil KAMIL! pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Lutego 2016 Wydaje mi się, że ser powinien być przykryty durszlakiem i na durszlak gaza. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Lutego 2016 Można zrobić, jak Marko mówi.Jednakże ja zawsze kładę mokrą gazę bezpośrednio na ser i nie mam problemów. 4 lata tak robię i wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja ani razu tak nie robiłem - heheheh cały czas się namierzam ale jakoś ostatnio mi nie po drodze z pleśniakami. Tzn. robię eksperymentalnie żółty ser z porostem pleśni niebieskiej. Już go dźgałem na wylot i pleśń powinna zacząć atakować środek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Lutego 2016 A ja właśnie od roku się przymierzam do żółtego z przerostem pleśni. Muszę w końcu zrobić. Podpuszczkę muszę zamówić, bo mi się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Lutego 2016 Wydaje mi się, że ser powinien być przykryty durszlakiem i na durszlak gaza. Tak, jak na zdjęciu.Gaza podciąga wodę ale nie przylega do sera.Gdyby tak było to jak miałaby się rozwinąć pleśń powierzchniowa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 6 Lutego 2016 ja zastosowałem profesjonalny sprzęt: chlebak z kratką - przypadkiem znalazłem w sklepie woda zalana do podstawy, aparatura pokazuje wilgotność ok 90%, zobaczymy co wyjdzie... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) zastosowałem profesjonalny sprzęt: chlebak z kratką -Bardzo dobre rozwiązanie Edytowane 6 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-473664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 10 Lutego 2016 Przedstawiam Wam Klaudynę!- moją prasę do serów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 10 Lutego 2016 A wiesz jaki będzie z nią problem ? nie będzie stałego nacisku - tylko taki jak w prasach do owoców.Ile przykręcisz tyle będzie naciskać - a jak ser puści serwatkę to nacisk będzie ustawał. Najlepsze do serów taki z dźwignią - stały nacisk liczony zwykle x 3 w stosunku do tego co powiesisz na ramieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Prasa super , ale nie ma płynnego docisku , chyba że będziesz co chwilę o jeden obrót śruby dokręcać . Pozdrawiam Poprzednik wytłumaczył profesjonalnie Edytowane 10 Lutego 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Lutego 2016 Dziękuję za zainteresowanie Klaudyną i rady Klaudyna to Wersja Pierwsza - testowa,powstała bez większego planu i projektu,w praniu wyjdzie co trzeba zmienić. Część testów będę robiła na wadze - wagę wstawimy pod formę do sera i będziemy obserwować jak zmieni sie nacisk w czasie, Druga część testów będzie z wykorzystaniem klucza dynamometrycznego. Wtedy stwierdzimy jak bardzo problematyczny jest brak płynnego docisku na każdym etapie.Myślę, że problem może być tylko w pierwszych chwilach, gdzie serwatki wypływa dużo,później raczej nie powinno być problemu.Ale to się okaże i najwyżej Klaudyna przejdzie modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Ser serowi nie równy. Niektóre są nisko dogrzewane i więcej serwatki puszczają a inne mniej. Pomysł z wagą jest ok ale lepiej zmodyfikować całość na dźwignię. Baza już jest - tylko modyfikacja i można prasować bez stresów. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Pogadałam z wykonawcą Klaudyny...Okazuje się że Klaudyny nie będziemy modyfikować bo jest fajna,ale nie ma problemu żeby zrobić Ireneusza ... z dżwignią ^^ Coś czuję że jak wrócę do domu(za dwa tygodnie)to będę miała w czym wybierać... Dzięki za podpowiedzi! Edytowane 10 Lutego 2016 przez Light At Dawn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-474551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Lutego 2016 hmm... wiecie co.. parmezan lekko się wybrzuszył!! nie ma góry i dołu takich superpłaskich jak po wyjęciu z formy... wybrzuszenia są lekkie, od kiku dni bez zmian, ale są... czy to coś złego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-476199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 15 Lutego 2016 czy to coś złego? Objaw gazowania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/5/#findComment-476207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.