Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam że problem został przedstawiony kompleksowo. Od peklowania aż po sam wyrób, dlatego by pokazać wszystkie czynności powiązane , jakie ze sobą niesie ten sposób można powiedzieć tradycyjnego peklowania. Co z tym tematem zrobi dyrekcja , to ich problem . Dla mnie może iść do kosza - bo ja to znam .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-242991
Udostępnij na innych stronach

Maad mięso pekluję stosując 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.

Na litr wody 8,5dkg peklosoli.

Nastrzyk lub nakłuwanie mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243003
Udostępnij na innych stronach

Ile dni?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243006
Udostępnij na innych stronach

Przeważnie 8-10, ale i 14 się zdarzy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243010
Udostępnij na innych stronach

I nie wychodzą zbyt słone?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243013
Udostępnij na innych stronach

Maad , nie jestem autorytetem w tej sprawie , ale ja stosuje sklad , na 1 kg peklosoli - 12 litrow wody( jest to taki sam sklad jak kolegi miro ) pekluje okolo 10 -14 dni , nie wyszły jeszcze nigdy słone , kiedys na poczatku stosowalem probe jajka, ale ta zawodzi.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243014
Udostępnij na innych stronach

Czemu miałyby być słone ?

To, że dłużej pekluje nie oznacza, że mięso zrobi się bardziej słone.

Gdybym użył większej dawki peklosoli, wtedy miałbym problem i konieczne byłoby moczenie mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243015
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że problem (mój) tkwi w odczuciu słoności. Ja pekluję jeszcze mniej słono, niż wynika ze "zmodernizowanej" tabeli Dziadka. Ze stężeniem soli poniżej 85g/l chyba lepiej nie schodzić, więc skracam czas peklowania. Tym bardziej, że i miejsca w lodówce nie za wiele, a i temperatura od częstego wachlowania drzwiami zbyt wysoka. Pozostanę przy krótszych czasach - 2-3 dni dla polędwicy i 5 dla bardziej wyrazistych mięs.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243016
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz i parzysz, czy podpiekasz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243019
Udostępnij na innych stronach

leciutko parzę

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243024
Udostępnij na innych stronach

Możesz zastosować niższą dawkę peklosoli + dodatkowo zabezpiecz się stosując izo-askorbinian sodu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243028
Udostępnij na innych stronach

Wolałbym nie używać takich specyfików :devil: Wiem, że zaraz powiesz, że to tylko zwykła witamina C, ale ja pamiętam schemat cyklu produkcyjnego, jaki kiedyś linkował Bagno: http://www.pttz.org/zyw/w...01_Dulinski.pdf str. 6

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243035
Udostępnij na innych stronach

Witamina C - to - kwas askorbinowy (E-300) nie limitowany w dodatkach żywnościowych,

izo askorbinian sodu (E-316) - jest limitowany w produktach spożywczych - uczula (czy jakoś tam)

więc to dwa różne produkty.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243043
Udostępnij na innych stronach

stasiek skąd masz informację że izo-askorbinian jest limitowany ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243046
Udostępnij na innych stronach

Mam książkę z E dodatkami, przeleciałem znane firmy które są na bieżąco z przepisami i nigdzie nie widzę zmiany aby Izo-askorbinian był limitowany.

Tym bardziej, że jest to pochodna witaminy C, której nadmiar nie szkodzi i jest wydalany z organizmu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243059
Udostępnij na innych stronach

Stosowanie przeciwutleniaczy jako substancji dozwolonych dodatkowych określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) z późniejszymi zmianami (Dz. U. 2010, Nr 91, poz. 525).

A konkretniej (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) - tabela nr 9 (strona: -15956-)

 

 

czyli

http://e-bmp.pl/Image/tab_%201(50).jpg

 

Mam nadzieję, że to wystarczy i nie będziecie rzucać we mnie nożami i toporkami, że coś z palca wyssałem.

Co do przelicznika - to nie mam pojęcia jaka ilość dokładnie wchodzi w grę.

 

pozdrawiam

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243063
Udostępnij na innych stronach

Czemu miałbym rzucać w Ciebie czymkolwiek ?

Przepisy tak szybko się zmieniają, że mnie już nic nie zdziwi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243068
Udostępnij na innych stronach

poprawiony link do artykułu o produkcji witamin

http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2010,%201%2868%29/01_Dulinski.pdf

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243108
Udostępnij na innych stronach

stasek przy izo-askorbinianie wartość ADI nie jest podana czyli bez limitu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243120
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243436
Udostępnij na innych stronach

Jednym słone, innym nie za słone a jeszcze innym akurat. Mam pytanie jaką procentowo muszę zrobić solankę by przy 10 procentowym nastrzyku uzyskać zasolenie 3,5 %
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243449
Udostępnij na innych stronach

3,18 %

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243471
Udostępnij na innych stronach

Miro czy aby przecinek jest dobrze umieszczony. Mam 10 kg mięsa na wędzonki i mam zamiar nastrzyknąć to 10% solanki w stosunku do wagi mięsa, jaką muszę zrobić solankę w procentach by uzyskać zawartość soli 3,5 % w mięsie
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243472
Udostępnij na innych stronach

Zamotałem się ....trochę.

Do 1000g mięsa musimy wprowadzić 35g soli w roztworze, ale musimy pamiętać że otrzymamy 1100 g mięsa, po nastrzyku, czyli powinno być 31,8g soli + 68,2g wody.

 

Masakra.

Ps. Patrzę na to jeszcze raz i chyba też źle liczę ....bo ?! chyba 38,5g soli + 61,5 g wody ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.