DZIADEK Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 12 Października 2012 Uważam że problem został przedstawiony kompleksowo. Od peklowania aż po sam wyrób, dlatego by pokazać wszystkie czynności powiązane , jakie ze sobą niesie ten sposób można powiedzieć tradycyjnego peklowania. Co z tym tematem zrobi dyrekcja , to ich problem . Dla mnie może iść do kosza - bo ja to znam . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-242991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 12 Października 2012 Maad mięso pekluję stosując 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.Na litr wody 8,5dkg peklosoli.Nastrzyk lub nakłuwanie mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 12 Października 2012 Ile dni? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 12 Października 2012 Przeważnie 8-10, ale i 14 się zdarzy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Października 2012 I nie wychodzą zbyt słone? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Października 2012 Maad , nie jestem autorytetem w tej sprawie , ale ja stosuje sklad , na 1 kg peklosoli - 12 litrow wody( jest to taki sam sklad jak kolegi miro ) pekluje okolo 10 -14 dni , nie wyszły jeszcze nigdy słone , kiedys na poczatku stosowalem probe jajka, ale ta zawodzi.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 12 Października 2012 Czemu miałyby być słone ?To, że dłużej pekluje nie oznacza, że mięso zrobi się bardziej słone.Gdybym użył większej dawki peklosoli, wtedy miałbym problem i konieczne byłoby moczenie mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 12 Października 2012 Wydaje mi się, że problem (mój) tkwi w odczuciu słoności. Ja pekluję jeszcze mniej słono, niż wynika ze "zmodernizowanej" tabeli Dziadka. Ze stężeniem soli poniżej 85g/l chyba lepiej nie schodzić, więc skracam czas peklowania. Tym bardziej, że i miejsca w lodówce nie za wiele, a i temperatura od częstego wachlowania drzwiami zbyt wysoka. Pozostanę przy krótszych czasach - 2-3 dni dla polędwicy i 5 dla bardziej wyrazistych mięs. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 12 Października 2012 Wędzisz i parzysz, czy podpiekasz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 12 Października 2012 leciutko parzę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 12 Października 2012 Możesz zastosować niższą dawkę peklosoli + dodatkowo zabezpiecz się stosując izo-askorbinian sodu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 12 Października 2012 Wolałbym nie używać takich specyfików :devil: Wiem, że zaraz powiesz, że to tylko zwykła witamina C, ale ja pamiętam schemat cyklu produkcyjnego, jaki kiedyś linkował Bagno: http://www.pttz.org/zyw/w...01_Dulinski.pdf str. 6 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 12 Października 2012 Maad, link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 12 Października 2012 Witamina C - to - kwas askorbinowy (E-300) nie limitowany w dodatkach żywnościowych,izo askorbinian sodu (E-316) - jest limitowany w produktach spożywczych - uczula (czy jakoś tam)więc to dwa różne produkty. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 12 Października 2012 stasiek skąd masz informację że izo-askorbinian jest limitowany ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 12 Października 2012 Mam książkę z E dodatkami, przeleciałem znane firmy które są na bieżąco z przepisami i nigdzie nie widzę zmiany aby Izo-askorbinian był limitowany.Tym bardziej, że jest to pochodna witaminy C, której nadmiar nie szkodzi i jest wydalany z organizmu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 12 Października 2012 Stosowanie przeciwutleniaczy jako substancji dozwolonych dodatkowych określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) z późniejszymi zmianami (Dz. U. 2010, Nr 91, poz. 525). A konkretniej (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) - tabela nr 9 (strona: -15956-) czyli http://e-bmp.pl/Image/tab_%201(50).jpg Mam nadzieję, że to wystarczy i nie będziecie rzucać we mnie nożami i toporkami, że coś z palca wyssałem. Co do przelicznika - to nie mam pojęcia jaka ilość dokładnie wchodzi w grę. pozdrawiam Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 12 Października 2012 Czemu miałbym rzucać w Ciebie czymkolwiek ?Przepisy tak szybko się zmieniają, że mnie już nic nie zdziwi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Października 2012 poprawiony link do artykułu o produkcji witamin http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2010,%201%2868%29/01_Dulinski.pdf Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Października 2012 stasek przy izo-askorbinianie wartość ADI nie jest podana czyli bez limitu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 15 Października 2012 Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 15 Października 2012 Jednym słone, innym nie za słone a jeszcze innym akurat. Mam pytanie jaką procentowo muszę zrobić solankę by przy 10 procentowym nastrzyku uzyskać zasolenie 3,5 % Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 15 Października 2012 3,18 % Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Października 2012 Miro czy aby przecinek jest dobrze umieszczony. Mam 10 kg mięsa na wędzonki i mam zamiar nastrzyknąć to 10% solanki w stosunku do wagi mięsa, jaką muszę zrobić solankę w procentach by uzyskać zawartość soli 3,5 % w mięsie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 15 Października 2012 Zamotałem się ....trochę.Do 1000g mięsa musimy wprowadzić 35g soli w roztworze, ale musimy pamiętać że otrzymamy 1100 g mięsa, po nastrzyku, czyli powinno być 31,8g soli + 68,2g wody. Masakra.Ps. Patrzę na to jeszcze raz i chyba też źle liczę ....bo ?! chyba 38,5g soli + 61,5 g wody ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-243490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.