KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2016 Witajcie,Rozglądam się za kupnem smokera coś jak w załączniku. Ceny jednak powalają na łopatki. Czy ktoś z Was budował może takie ustrostwo ma jakieś plany projekty?Zastanawia mnie jeden fakt. Rozpalamy z palenisku wiadomo. Czy komin w tym wypadku nie powinien być po drugiej stronie smokera? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2016 Kominek jeśli miałoby to wędzić powinien być na leżącej beczce, tyle że to BBQ i ma dawać głównie temperaturę troszkę poddymiajac Popatrz na takie rozwiązanie moim zdaniem lepsze : http://homestead-and-survival.com/wp-content/uploads/2014/05/How-To-Make-A-55-Gallon-Drum-Smoker.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dzięki Roger! Też dobre rozwiązanie. Czytam o tych smokerach wykonane są ze stali kotłowej. Orientujesz się może jaki dokładnie gatunek będzie dobry?W INOX się jako tako orientuję ale tej stali zero. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2016 Słuchaj co piszą a co robią to dwie różne rzeczy Te stale maja specjalne dodatki które powoduja zwiększoną odporność na temperaturę oraz agresywne chemicznie spaliny.Najpopularniejsze rodzaje takich stali : Stale na rury kotłowe:Do 425oC: K10- max 0,13%C ; Re~230Mn/m2K18- 0.14-0.2%C; Re ~260 MN/m216M – 0.12-0.2%C; 0.4-0.6%Mo;( H,Cu )15HM- 0.15%C, 1% H, 0.5%Mo, Re~280 MN/m2na blachy kotłowe :St36KSt41KSt44K do 425oC15HM do 500oC Te dwie wytłuszczone sa najczęściej używane. Na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2016 Chemiczne spaliny czyli co sugerujesz?Według tego schematu tak się rozkładają temperatury. Chyba nie ma wyjścia i musi być ta stal kotłowa.http://cdn.amazingribs.com/images/smokers/char_griller_offset.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2016 http://smoker.com.pl/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2016 http://smoker.com.pl/ Znane studiowałem już to Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Przepisy zaczerpnięte z smocer.com.pl dotyczące wędzenia, a przepisy z WD nieco się różnią. WYRÓŻNIAMY TRZY FAZY WĘDZENIA:1. Osuszanie produktów w wędzarni :Temperatura i czas w zależności od metody wędzenia czy na ( zimno, ciepło czy na gorąco ), dodatkowo stosujemy nawiew powietrza przez otwierane drzwiczek wędzarni ( powodującej osuszanie kropli rosy powstającej na produktach do czasu wyrównania temperatur: ( panującej w wędzarni a włożonym produktem do wędzarni). Czas osuszania uzależniony jest jeszcze od wielu czynników : od wilgotności drewna, pogody (słońce, deszcz), (pogodowy niż lub wyż) itp. Osuszanie trwa to od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Woda jest szkodnikiem w procesie wędzenia – wyłapuje sadzę z dymu, która osadza się na wędzonych produktach. Tłuszcz pojawiający się na produktach po odparowaniu wody jest nośnikiem koloru i do tego zmierzamy w trakcie osuszania. A jaki kolor uzyskamy.?? ( patrz rodzaje drewna )2. Wędzenie zasadnicze przy zamkniętej wędzarni ( niekoniecznie );Temperatura oraz czas w wędzeniu zasadniczym uzależnione jest:– od metody wędzenia ( zimna, ciepła, gorąca).– od rodzaju produktu: ( drób, wieprzowina wołowina, ryba, itp. )Temperatura oraz czas wędzenia uzależnione są również od rodzaju części tuszy mięsa:Mięśnie niepracujące nie biorące udziału w ruchu typu schab, polędwica , mają luźną strukturę włókien są delikatne wymagają, krótszego czasu wędzenia w niższej temperaturze.Mięśnie twarde, biorące udział w ruchu typu: łopatka, szynka żebra, boczek, mostek itp. wymagają dłuższego czasu wędzenia.3. Wędzenie z jednoczesnym podpiekaniem:podnosimy temperaturę na krótki czas w celu nadania kruchości dla produktów. Unikamy wtedy parzenia nie każdy lubi jeść mięso twarde żujące się jak guma.I. Wędzenie metodą na zimno:Odbywa się w temperaturze poniżej 22°C przy zachowaniu średniej gęstości dymu, dużej wilgotności ok. 85 % oraz słabym ruchu powietrza. Wędzimy od kilku godzin do kilku kilkunastu dni. Dym w wędzarni powinien przeniknąć całkowicie wędzone produkty, tym samym dobrze je konserwując. Barwa produktu po wędzeniu powinna być od złotej do ciemnobrązowej zależy to głównie od rodzaju produktu: ( kurczak, ryba, wieprzowina oraz od rodzaju drewna). Każde drewno ( patrz. drewno) posiada własny pigment którym w trakcie obróbki termicznej maluje produkty żywnościowe (wędzonki). W porze letniej w smokerach trudno utrzymać niską temperaturę w trakcie słonecznego dnia, dlatego jedyną porą do wędzenia na zimno jest noc. Chyba, że zapowiada się chłodny dzień. Utrata wagi podczas wędzenia na zimno wynosi ok. 20 %II. Wędzenie metodą na ciepło:Przeprowadzamy w temperaturze od 22°-40°C. Dym ma wędzić tylko warstwę zewnętrzną, a produkt powinien osiągnąć barwę od złotej do brązowej z czerwonym odcieniem.III. Wędzenie metodą na gorąco:dzieli się na trzy fazy: suszenie powierzchni, wędzenie właściwe, wędzenie powierzchowne przy pieczeniu produktu. Pierwsza faza powinna przebiegać w temperaturze od 45°-50°C i trwać 10 – 40 min bez dymu. Druga faza-w temperaturze od 45 -°68,5°C przez 30-100 min. A trzecia – w temperaturze od 68.5°- 90°C przez 10-30 minut.IV. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem:stosuje się do wędlin trwałych i półtrwałych. Przeprowadza się podobnie jak wędzenie gorące, z tym że w trzeciej fazie podnosi się temperaturę do 90°C i piecze około 30 minut.Leszek KosarzeckiTAGS: przepisy, wędzenie .................................................................Troszkę jest jak dla mnie dziwne, że reguluje się temperaturę w komorze szybrem w palenisku, a w palenisku hulaj dusza z temperaturą jak na rysunku 550 st. Zdrowo! Edytowane 4 Lutego 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2016 Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi dlaczego by takiego smooker nie zrobić ze zwykłej czarnej stali. Jaką zwykła stal ma wytrzymałość temperaturową? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2016 No przecież Ci napisałem żebyś sobie żaroodporną nie zawracał głowy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-473904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2016 No przecież Ci napisałem żebyś sobie żaroodporną nie zawracał głowy Tapniete z GT-I9500 Ja rozumiem tylko szukałem po prostu jeszcze jeden podobnej opinii do Twojej Kupuję zwykłą czarną stal. Na plenisko chcę dać 4mm na grila 3mm Co o tym sądzisz? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-474018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2016 Jutro zaczynam https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160210/676911e095c244696d97d52d5c88a957.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-474696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2016 Coś takiego ....Albo coś takiegohttp://bbq.netrelief.com/pits/metalpit/bigbaby/build_big_baby_metal_bbq_pit.shtml Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-474701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2016 Prace trwają. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160212/40c101d7410633a54402c1eb05d85a3c.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-475237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2016 Kolejny etap. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-476097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-478781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem.Kurde, jak ze sklepu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-478790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Lutego 2016 @KarKan, na i wyszło jedwabiscie jedyne co mnie martwi to te kółka pod paleniskiem bo mogą poledz w boju Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-478793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem.Kurde, jak ze sklepu. Jak będzie wymalowane to będzie jak z katalogu mam nadzieję @KarKan, na i wyszło jedwabiscie jedyne co mnie martwi to te kółka pod paleniskiem bo mogą poledz w boju Innych nie mogłem znaleźć aby były skrętne. Najlepsze byłby coś na wzór starych felg.Czekam jeszcze na termometr i można pierwszą próbę zrobić Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-478795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2016 Wymalowany Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2016 Lepszy od oryginału!!! Piękna robota!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2016 Wymalowany Piękna robota :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2016 Pięknie Ci to wyszło, kiedy testy? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2016 Kiedyś widziałem gdzieś wedzarnie zrobiona z 2 beczek jedna niżej druga równolegle wyżej, dwa wielkie koła od smolarki. Może których z kolegów widział ten projekt. Na którymś forum ktoś to zrobił, ale nie mogę odnaleźć. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2016 Masz w tym temacie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-działania/?p=474701 Pięknie Ci to wyszło, kiedy testy? Już się właśnie znajomi pytają czy im nie pożyczę jak będzie jaka większa impreza. Kombinuję właśnie jak przerobić starą przyczepkę i to wozić na przyczepce. Tak plus minus to ze 100kg stali Wówczas dlaczego by nie przy okazji jakiejś Spółdzielni Dziękuję za pozytywne opinie! Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-dzia%C5%82ania/#findComment-481114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.