fryta54 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam serdecznie,proszę o podpowiedz jak peklujecie mięso po zakupie półtuszy na kiełbasę i na wędzonki. Z moich doświadczę na wędzonkę jest dobrze peklowac na mokro jakies 7- 10 dni a na kiełbasę na sucho dwa dni. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Na wędzonki peklujemy na mokro a na kiełbaski na sucho . Chyba że receptura mówi inaczej . co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Wykonać wszystko zgodnie z recepturą i sztuką masarską Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2016 . co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi......pisac by tekst mozna bylo zrozumiec,albo tyle nie "czytac"... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2016 Robisz dwa wędzenia, jedno po dwóch dniach - kiełbasa, drugie po tygodniu reszta wędzonek. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2016 Te dwa wędzenia są oczywiste, tylko ma to być wędzenie przed nadchodzącymi Świętami wspólnie z całą ekipa i bardzo chce wszystko na raz uwędzić. A moze na kiełbase zapeklowac mieso na mokro jak na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2016 Mięso na kiełbasa peklujemy na sucho! Wyżej Maxell już to pisał. Może Ty jak w piosence: "kombinuj dziewczyno, kombinuj..." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2016 Koledzy no kombinuje jak tu zrobić żeby dwa tygodnie przed Świętami kupić półtusze, a później po tygodniu sobie wszystko uwędzić. Sami widzicie, że wedzenie po dwóch dniach kiełbasy jest niemożliwe bo będzie leżała 12 dni w lodówce zanim nadejdą Święta. Wcześniej kupowałem sobie mięsa na wedliny, po tygodniu kupowałem na kiełbasę i było super. Teraz chce zrobić wszystko na raz. Czekam na jakieś ciekawe pomysły.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2016 Przetrzymaj mięso na kiełbasę w temperaturze 1°C - będzie nawet smaczniejsza jak trochę dojrzeje. Możesz też zamrozić mięso (ja bym tak zrobił) - inaczej się nie da co tu kombinować. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Jak masz dostęp do przewiewne zimnego pomieszczenia możesz powiesić oby podeschła będzie jeszcze lepsza, część dać do foli-próżni i do lodówki.Lub jak radzi Piksiak Edytowane 14 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zatem niestety wygra zamrożenie wtedy na wędliny będę mógł peklować z 10 dni. Mięso na kiełbasę wyciągnę z zamrażarka do lodówki ze dwa dni wcześniej i powinno być okej. Jak ktoś ma inne doświadczenia to cały czas czekam. Podzielcie się także jak zagospodarowaliście swoja ostatnia półtusze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zrób kiełbasę z mięsa peklowanego na mokro, niektórzy zawodowcy tak robią. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-475992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryta54 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2016 Spróbuje zrobić z jakiej małej części na początek nie chce ryzykować z całości. Po Świętach dam znać jak wyszło. Miałem po prostu nadzieje że macie drodzy koledzy jakieś sprawdzone schematy zagospodarowania półtuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-476179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) zawodowcy tak robiąjak jesteś czemu nie (nie PePe a pytający Fryta 54 ) Edytowane 15 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12671-peklowanie-mi%C4%99sa-z-p%C3%B3%C5%82tuszy-na-w%C4%99dzonki-i-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-476182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.