Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

proszę o podpowiedz jak peklujecie mięso po zakupie półtuszy na kiełbasę i na wędzonki. Z moich doświadczę na wędzonkę jest dobrze peklowac na mokro jakies 7- 10 dni a na kiełbasę  na sucho dwa dni. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi

Na wędzonki peklujemy na mokro a na kiełbaski na sucho . Chyba że receptura mówi inaczej .

 

 

 

 

co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło.

 

 Wykonać wszystko zgodnie z recepturą i sztuką masarską :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

. co zrobić zęby mięso na kiełbasę się nie zepsuło. Czy skrócić mokre wędzenie, czy wydłużyć such. Do dyspozycji mam półtorej lodówki domowej. Z góry dzieki za wszystkie podpowiedzi

......pisac by tekst mozna bylo zrozumiec,albo tyle nie "czytac"... ;)

pozdrowienia Olek.P

Te dwa wędzenia są oczywiste, tylko ma to być wędzenie przed nadchodzącymi Świętami wspólnie z całą ekipa i bardzo chce wszystko na raz uwędzić. A moze na kiełbase zapeklowac mieso na mokro jak na wędzonki.

Mięso na kiełbasa peklujemy na sucho! Wyżej Maxell już to pisał. Może Ty jak w piosence: "kombinuj dziewczyno, kombinuj..." :D

Koledzy no kombinuje jak tu zrobić żeby dwa tygodnie przed Świętami kupić półtusze, a później po tygodniu sobie wszystko uwędzić. Sami widzicie, że wedzenie po dwóch dniach kiełbasy jest niemożliwe bo będzie leżała 12 dni w lodówce zanim nadejdą Święta. Wcześniej kupowałem sobie mięsa na wedliny, po tygodniu kupowałem na kiełbasę i było super. Teraz chce zrobić wszystko na raz. Czekam na jakieś ciekawe  pomysły.. 

Przetrzymaj mięso na kiełbasę w temperaturze 1°C - będzie nawet smaczniejsza jak trochę dojrzeje. Możesz też zamrozić mięso (ja bym tak zrobił) - inaczej się nie da co tu kombinować.

Piksiak

Jak masz dostęp do przewiewne zimnego pomieszczenia możesz powiesić oby podeschła będzie jeszcze lepsza, część dać do foli-próżni i do lodówki.Lub jak radzi Piksiak Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Zatem niestety wygra zamrożenie wtedy na wędliny będę mógł peklować z 10 dni. Mięso na kiełbasę wyciągnę z zamrażarka do lodówki ze dwa dni wcześniej i powinno być okej. Jak ktoś ma inne doświadczenia to cały czas czekam. Podzielcie się także jak zagospodarowaliście swoja ostatnia półtusze.

Zrób kiełbasę z mięsa peklowanego na mokro, niektórzy zawodowcy tak robią.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Spróbuje zrobić z jakiej małej części na początek nie chce ryzykować z całości. Po Świętach dam znać jak wyszło. Miałem po prostu nadzieje że macie drodzy koledzy jakieś sprawdzone schematy zagospodarowania półtuszy.

zawodowcy tak robią

jak jesteś czemu nie (nie PePe a pytający Fryta 54 )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.