Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2016 Nic tak nie poprawia sobotniego nastroju jak świeżo upieczony chleb. Bez dodatków i sztuczności.https://images.tapatalk-cdn.com/16/02/20/53244592c972b47389edc9651446967c.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/16/02/20/2b6c3ff8337ce319eebdffeaad4f9efb.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/16/02/20/bf7487ee598758c5115b49e04e82633c.jpg Brakuje tylko prawdziwego domowego masła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Chlebuś niby ładny, ale rozpłynął się nieco i jest niedopieczony, poza tym trochę słabo wyrośnięty a na spodzie ma zakalec, poz tym OK .Ale nie przejmuj się i nie zniechęcaj moim wpisem. Praktyka czyni mistrza, i na pewno następne będą lepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Zakalca nie ma , Gdyby wyrastał dłużnej to by przegarował i wtedy byłaby totalna klapa. Zresztą przy tej wielkości chleba to tylko idealne pieczenie w piecu chlebowym, a z piekarnika nigdy nie wyjdzie taki jak z pieca. - najważniejsze że bez konserwantów i polepszaczy Edytowane 20 Lutego 2016 przez Owidius Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lutego 2016 Z jakiego przepisu korzystałeś? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mąka pszenna chlebowa 650 Młyn w Wodzieradach 70% (ze wszystkich mąk jakie testowałem ta jest najlepsza, nieduży młyn i jak na razie nie stosują w mące polepszaczy), mąka żytnia chlebowa 30% z tego samego młyna, drożdże piekarskie z piekarni GS, sól, woda (ilość zależna od stopnia zawilgocenia mąki, jak mąka dobrze wygrzana to będzie lepsza). Zarobić zaczyn z drożdży, wymieszać, dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, wywalić na blachę lub do kosza dać do wyrośnięcia ponownie i do pieca. Chleb z 1 kg mąki więc jest spory, pieczenie ponad godzinę początkowo wysoka temp, później zmniejszana do 160 stopni. Jak dudni pod spodem przy pukaniu to znak że bardziej upieczony nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ależ zdecydowanie ma zakalec, popatrz na tą dolną całkowicie nie wyrośnięta partię, która jeszcze dodatkowo siadła po włożeniu do piekarnika i nie wyrosła, dopiero tak na wys. ok.2/3 chlebek zaczyna być wyrośnięty. Nieprawda Owidius że ładny i dobry chleb można upiec tylko w piecu chlebowym, pieczemy tu chlebki od lat w normalnych, domowych piekarnikach i wyglądają tak : Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tylko pogratulować wypieków są naprawdę ładne i mówię to naprawdę szczerze, nie przepadam za chlebami z formy i takich nie robię.Zakalec zazwyczaj jest wyraźnie ciemniejszy u mnie jest tego samego koloru co pozostała część chleba, nie jest mocno wyrośnięty od spodu tak przyznam Ci rację, najważniejsze że jest smaczny. Bo jak kiedyś dawno temu kupiłem mąkę made in market to się tego zjeść nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jeśli zczynacz swoją przygodę z chlebami polecam Ci ten bloghttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwasJest tam cała masa ciekawych porad i przepisów. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lutego 2016 Dzięki za uznanie Owidjus, ja piekę różne, w formkach i bez jak widzisz na fotkach. Chleby ciemne mieszane pszenno żytnie, przeważnie piecze się w foremkach, bo ich charakterystyka jest taka że bez formy będą się rozpływać. Najważniejsze abyś najpierw dobrze poznał mąkę z której pieczesz, oraz piekarnik, bo jak widać u Ciebie, jedna strona jest ewidentnie nie dopieczona, więc coś tam z tym piekarnikiem nie tak. Poza tym 160 stopni to zdecydowanie za niska temperatura dla chleba. Dla tego jest nie dopieczony, ale nie stresuj się się, potrenujesz i też będziesz miał chlebusie na pokaz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mąki ogarnąłem i to od podstaw trochę pracowałem w młynie, co do piekarnika masz rację mimo że nowy do do kitu nie równo piecze. Przymierzam się do zmiany. Pieczenie zaczynam między 180 a 200, a schodzę do 160 stopni. Co do chleba na zakwasie też się już z tym bawiłem z mniejszymi lub tez większymi sukcesami ale jak chleb potrzebny na szybko ( a nie ma się zakwasu) to zostają drożdże. Pewnie się do Ciebie Sverige2 uśmiechnę i podyskutujemy odnośnie pieczenia. Wszystkiego dobrego i dzięki za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lutego 2016 To zdecydowanie za niskie temperatury. Powinieneś zaczynać od co najmniej 225 a nawet nieraz od 250. w zależności od rodzaju chleba. następnie po ok. 15-20 minutach schodzisz do 180 - 200 stopni C. ale nigdy 160 stopni. W domowych i wiejskich piecach chlebowych, wstępne, początkowe temperatury dochodzą do nawet 300 stopni C. Ale takie piece mają zupełnie inną charakterystykę i wewnętrzny mikroklimat, więc trzeba trzymać się tego co powinien dostać chleb w normalnym, domowym piekarniku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lutego 2016 Dzięki za uwagę, przy następnym pieczeniu zastosuję i napisze jak wyszło jeszcze raz wielkie dzięki za konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lutego 2016 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Mój przepis na szybki chlebek1 kg mąki1 łyż . cukru1 Łyżka soli4 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdży2 łyżki octu jabłkowegoi dowolnie opcjonalnie garść płatków owsianych,siemienia ,czy otrębów...[równie dobry bez dodatków]Dwie małe keksówki [22cm]Mąke przesiać dodać sól i wymieszaćDrożdze rozpuścić w szl ciepłej wody dodając cukier i troszkę mąki.Jak urosną wlać do ciasta dolać pozostałą wodę zmieszaną z octem winnym[raz pozostaje trochę wody ,raz nie]Wyrobić ciasto drewnianą łyżką i pozostawić przykryte ściereczkąPo wyrośnięciu [u mnie 30-40 min]enegicznie odpowietrzyć mokrą łyżką i przełożyć do wysmarowanych i popruszonych np. zmielonymi otrębami foremek.Pozostawić przykryte [ja nakładam na foremki reklamówki robiąc takie namiociki]do powtórnego wyrosniecia [ja zostawiam na czas nagrzania piekarnika]Włożyć chlebki do piekarnika 220 stopni wcześniej spryskując go wodą spryskiwaczem do kwiatów.Po 15 min. zmniejszyć temp na 180-190 stopnii dopiec go kolejne 40-50 minOdrazu wyjąć chleb na kratkę [moze być kratka z kuchenki ustawiona na zlewie]Ja go spryskuję odrazu po upieczeniu wodą i przykrywam sciereczką -jeśli chcecie by skórka była miękkaZawsze wychodziSmacznego Edytowane 20 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lutego 2016 To zdecydowanie za niskie temperatury. Powinieneś zaczynać od co najmniej 225 a nawet nieraz od 250. w zależności od rodzaju chleba. następnie po ok. 15-20 minutach schodzisz do 180 - 200 stopni C. ale nigdy 160 stopni. W domowych i wiejskich piecach chlebowych, wstępne, początkowe temperatury dochodzą do nawet 300 stopni C. Ale takie piece mają zupełnie inną charakterystykę i wewnętrzny mikroklimat, więc trzeba trzymać się tego co powinien dostać chleb w normalnym, domowym piekarniku .Kolego Owidius, Sverige2 ma rację. Chodzi o tzw. efekt "oven spring" w początkowej fazie wypieku bochenka. Nagrzewamy piekarnik z szamotem ok 30 min w max temp. Ciasto zsunięte na gorący element "podnosi się" formując piękny bochenek w charakterze spodka. Szczególnie polecam kamień do pizzy który kumuluje wysoką temperaturę imitując piec chlebowy Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ależ drogi kolego Clipol, ja tu wcale nie podważam prawd głoszonych przez Sverige2. O kamieniu do pizzy slyszalem i przymierzam sie do zakupu. U mnie chyba problemem była, jak czytam wcześniejsze posty, za zimna blacha u dla tego ten przykry efekt od dołu. Wasze porady do serca sobie biorę i mam nadzieję. Pochwalić się Następnym razem wypiekiem idealnym spełniającym wymagania smakowe i wzrokowe. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lutego 2016 ja nie sadze ze to zimna blacha ja moj pieklam na zimnej blasze a wyrosl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lutego 2016 ja też dzis poczynilam chleb, moj pierwszy w zyciu, na kamieniu do pizzy, przepis od kolezanki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Zakalec-to niewyrośnięty i niedopieczony fragment chleba. Przyczyn takiego stanu może być wiele.Najczęstszą z nich jest po prostu nieodpowiednie wyrośnięcie chleba [ciasto powinno podwoić swą objętość].Ciasto mogło mieć za dużo drożdży ,lub za dużo mąki w ciescie.Ciasto było pieczone za krótko ,lub w za niskiej temp.Generalnie chlebek z maki pszennej powinien być wyrabiany długo i kila razy odgazowywany .Będzie na pewno lepszy wyrabiany kilka razy co 20 min niż wyrabiany raz 20 min.,ale to takie podstawy przy pieczeniu domowego chleba. A chlebek Lotki wzorcowy. Edytowane 20 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2016 Owidius , moim zdaniem tez wystarczy domowy piec, ja też piekę w 220, potem schodze do 200. Dzis piekłem w 200 z termoobiegiem. (troszke sie przypalił z wierzchu, bo za poźno zmniejszyłem temp). Na poczatku daję troche pary (na pierwsze 10 minut). Teraz mam piekarnik z funkcją pary i nie musze sie gimnastykowac, poprzednio wlewałem na druga blache pół szklanki wody na poczatku pieczenia i po 10-15 min wypuszczałem parę. Chleb jest na szybko, bo mi sie nie chciało bawic z podmłodą, zakwasem itp. Drozdze, pszenna chlebowa 720/zytnia razowa 4:1 plus troche otrąb owsianych i sezamu, łyzka miodu i oliwy. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lutego 2016 Owidius, chleb jeszcze troche mogl rosmac, wskazuje wlasnie ten efekt jakby zakalca, ja to nazywam ciezkiegociasta od dolu, oraz pelniecie. Po prostu jak dostal temperature, zwiekszyl raptownie swja wielkosc i nastapilo to pekniecie. Chlebus masz dobrze uksztaltowany i gorna czesc, gdzie bylo pekniecie ladnie wyrosla, tylko wlasnie ten dol. JAko ,ze to chleb drozdzowy, spokojnie mozna bylo stworzyc sztuczne warunki wyrastania przed pieczeniem, tylko zadbac o to , aby nie tworzyla sie skorka ( to da bladosc chleba) i wtedy dol bedzie rowniez ladnie wyrodniety. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lutego 2016 Dziękuję ANNAM za dobre uwagi - z pewnością je uwzględnię przy następnym wypieku. Ale chyba wcześniej wymienię piekarnik bo ten mnie do szału doprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lutego 2016 Wiesz, kiedys wynajmowalam tutaj mieszkanie i piekarnik zamykalismy " na miotle", doslownie, trzeba bylo pomiedzy drzwiczki a sciane wstawic miotle ,aby sie zamknely, ale piekl dobrze tylko te kombinacje alpejskie w kuchni w czasie pieczenia czlowieka do szalu doprowadzaja . Powodzenia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lutego 2016 Aż tak źle nie jest, nie muszę podpierać , nie będę dziś zwalać całej winy na piekarnik ale, jak ma się dobre narzędzia to praca jest łatwiejsza i zazwyczaj wszystko wychodzi - dziękujeWszystkim za dobrą dyskusję, porady i podpowiedzi, myślę że można temat mojego chleba uznać za zakończony. Do następnego wypieku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Spokojnie -mój piekarnik też mocniej piecze od strony ściany ,ja swoje naczynka ustawiam bliżej szybki i jakoś wychodzi.Czekamy wobec tego na kolejny pokaz. Edytowane 20 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12699-domowy-chleb/#findComment-477749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.