miro Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Mamy takie czasy jakie mamy i łatwiej jest nam z plastikiem, niż ze starymi sprawdzonym materiałami na pojemniki.Pewnie każdy pamięta w czym nasze babcie przechowywały produkty spożywcze.Szkło, kamionka, miski emaliowane, itp. Były też naczynia cynkowane, aluminiowe, ale te są teraz uznawane za szkodliwe ...... jednak jakoś żyjemy. Szkło to chyba najlepszy, a zarazem najbardziej obojętny materiał na nasze wyroby, kamionka pewnie też, ale ...... no właśnie ale....wygodniej użyć plastiku ......Takie czasy ! Można by rozwinąć temat o woreczki jednorazowe, reklamówki, spodnie, buty, ubrania , ect. ala chińczyk z plastiku ..... i kto wie o co jeszcze.Niezaprzeczalnie to czego dziś używamy, nie jest "zdrowe" i ma na nasze zdrowie wpływ, a efekty używania wyjdą za naście lat. Używając pojemnika z plastiku, mimo że posiada znak dopuszczenia do żywności trzeba mieć świadomość że część plastiku wniknie lub zareaguje z żywnością.A skąd znaczek dopuszczenia do żywności skoro może szkodzić ? Z norm które to normy ustalane są tak, aby plastik mieścił się w normie. Edytowane 24 Października 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek42 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 24 Października 2015 Czy kol. "Nestor" może mi zdradzić w czym pekluje mieso? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 24 Października 2015 Kol. Mirek 42,mięso pekluję w naczyniu metalowym.Na sucho w pojemnikach szklanych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek42 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 24 Października 2015 tzn. naczynie emaliowane czy ze stali nierdzewnej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 25 Października 2015 Wg mnie najlepsze do peklowania naczynie, mięso układa się idealnie, dlatego zalanie 1kg mięsa 0,4 l solanki nie robi żadnego problemu: gn 1/2 200mm ze szczelnymi pokrywami ze stali nierdzewnej. I najważniejsze do lodówki wchodzi mi dwa a do każdego max 7 kg mięsa: Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz51 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 25 Października 2015 Witam.Wszyscy szukamy najlepszego sposobu na peklowanie bo sami to jemyale co mają mówić te bidoki z masówki?W czym jest mięso peklowane w ZM???????PLASTIK i ludzie żyją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 25 Października 2015 Idź do pierwszego szpitala i wtedy zobaczysz jak żyją albo pod gabinet alergologa Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz51 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 25 Października 2015 piksiaki tu się z Tobą zgadzam w 100 procentach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 25 Października 2015 Alergolog to pikuś.Żywność przemysłowa zbiera ogromne plony. Bardzo to smutne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 25 Października 2015 Wg mnie najlepsze do peklowania naczynie, Nie jesteś osamotniony !!! Ręczę że sporo osób mi znanych , stosuje już takie naczynia do peklowania Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 25 Października 2015 ....miro - cynkowanych...?ale ruszt się dział..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 25 Października 2015 A ja pekluje w pojemnikach po sałatkach sledziowych mają pokrywki i jest jedna zaleta że wchodzi 2 albo jedna szynka ,moge różne przyprawy dawać .Zazwyczaj nastawiam 4 pojemniki.Jak trafi sie jakiś zonk to w jednym a nie w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 26 Października 2015 to ja rezygnuję z plastiku.... gn 1/2 200mm ze szczelnymi pokrywami ze stali nierdzewnej pokrywy muszą być z uszczelką czy moga być "zwykłe" ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 26 Października 2015 pokrywy muszą być z uszczelką czy moga być "zwykłe" ? zwykłe, szczelne nie są polecane. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Października 2015 Gonzo, te pokrywy są szczelne po to aby nie rozlewać solanki na prawo i lewo i można pojemniki wypełniać praktycznie po brzegi mięsem i solanką. Pokrywa ma zawór i nie jest szczelna jak go otworzysz. Takie duże jak dla mnie ułatwienie - oczywiście nie tanie, ale jak już tak oszczędzamy to można to zakrywać zwykła filią spożywczą, też będzie ok Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 26 Października 2015 Pokrywa ma zawór i nie jest szczelna jak go otworzysz. Jeżeli ma to dobrze, powinna zachodzić wymiana gazowa pomiędzy solanką a otoczeniem. I jeszcze przytoczę wypowiedz Maxella. "Niekiedy na naszym forum odzywają się ci, którzy mają problemy z zalewą lub końcowym smakiem peklowanego mięsa mimo, iż zachowali wszelkie parametry niezbędne do peklowania (temoperatura, czas, stężenia soli itp). Warto sprawdzić, czy przyczyna nie lezy właśnie w całkowitym odcięciu dostępu powietrza, szczególnie w przypadku tradycyjnego peklowania zalewowego." ale jak już tak oszczędzamy to można to zakrywać zwykła filiąspożywczą, też będzie ok Kolega się pytał czy trzeba mieć pokrywę szczelną czy nie.Odpowiedź prosta - nie, nawet nie wskazana.Jeżeli Ty uważasz, że użycie normalnej pokrywki to niepotrzebna oszczędność, którą da się zastąpić nawet zwykłą folią - Twoja sprawa.Ale nie wmawiaj koledze, że jedynie Twoja pokrywa jest naj i bez niej nie ma życia na tej planecie. P.S. Na zwykłej folii nie da się już nic postawić Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 28 Października 2015 ja się tylko zapytałem zobaczyłem w obu przypadkach na zdjęciach pokrywy z uszczelkami silikonowymitak mi się wydawało, że "zwykła" pokrywa pojemnika gn jest też odpowiednia i faktczynie ze 4x tańsza... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 28 Października 2015 Pekluję pod zwykłą pokrywką. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Listopada 2015 Po .....dziestu latach używania kamionkowej beczki do peklowania nastąpił jej kres. Przy przenoszeniu poszło dno. Takie życie jak mawiał jej poprzedni właściciel czyli mój Ojciec. Udałem się wiec do sklepu z zaopatrzeniem do gastronomii i zakupiłem 30l bekę z HDPE ze znaczkiem noża i widelca, posiadającą dopuszczenie do spożywki. Pięknie zapakowana w pudło kartonowe , biała - po prostu ślicznota. Po rozpakowaniu i odkręceniu dekla zapach plastiku powala na kolana, a mówiąc krótko tak wali po nozdrzach , że można zejść z tego padołu.I teraz pytanie? Co z tym cholerstwem zrobić? Boje się w niej peklować by nie spieprzyć mięsa. oczywiście wyparzyłem , wymyłem i dalej nic.Myślę ,że Koledzy takowe używają więc pytam co mam robić? Jeśli temat z złym miejscu proszę Admina o przeniesienie. W szukajce nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Listopada 2015 Ocet i cytryna powinny pomóc Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 13 Listopada 2015 Ja pekluję w takim fermentatorze od piwa 30l, złych zapachów brak, a jeśli chcesz całkowicie pozbyć się plastiku to zakup pojemniki GN z kwasówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Listopada 2015 Po umyciu nie powinna już śmierdzieć.Może to przyczyna zapakowania w karton i zapach plastiku jeszcze nie wywietrzał ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) BArdziej by zastosowala do mycia bicarbonate soda, zwykle dobrze usuwa zapachy. Edytowane 13 Listopada 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Listopada 2015 Dzięki za odzew. Sposoby sprawdzę, a na razie zalałem bekę samą zaprawą i niech postoi z tydzień to zobaczymy czy zapach przenika.Jest też prawdopodobieństwo ,że przyczyną tej woni było zakręcenie beki , bo z zewnątrz jest OK.A sodę oczyszczoną tez wypróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.