Skocz do zawartości

Pojemniki do peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

Mamy takie czasy jakie mamy i łatwiej jest nam z plastikiem, niż ze starymi sprawdzonym materiałami na pojemniki.

Pewnie każdy pamięta w czym nasze babcie przechowywały produkty spożywcze.

Szkło, kamionka, miski emaliowane, itp. 

Były też naczynia cynkowane, aluminiowe, ale te są teraz uznawane za szkodliwe ...... jednak jakoś żyjemy.  :D

 

Szkło to chyba najlepszy, a zarazem najbardziej obojętny materiał na nasze wyroby, kamionka pewnie też, ale ...... no właśnie ale....wygodniej użyć plastiku ......

Takie czasy !

 

Można by rozwinąć temat o woreczki jednorazowe, reklamówki, spodnie, buty, ubrania , ect. ala chińczyk z plastiku ..... i kto wie o co jeszcze.

Niezaprzeczalnie to czego dziś używamy, nie jest "zdrowe" i ma na nasze zdrowie wpływ, a efekty używania wyjdą za naście lat.

 

Używając pojemnika z plastiku, mimo że posiada znak dopuszczenia do żywności trzeba mieć świadomość że część plastiku wniknie lub zareaguje z żywnością.

A skąd znaczek dopuszczenia do żywności skoro może szkodzić ?

 

Z norm które to normy ustalane są tak, aby plastik mieścił się w normie.  :D  :D  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452016
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wg mnie najlepsze do peklowania naczynie, mięso układa się idealnie, dlatego zalanie 1kg mięsa 0,4 l solanki nie robi żadnego problemu: gn 1/2 200mm ze szczelnymi pokrywami ze stali nierdzewnej. I najważniejsze do lodówki wchodzi mi dwa a do każdego max 7 kg mięsa:

post-44042-0-68888000-1445759513_thumb.jpg

 

 

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452207
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wszyscy szukamy najlepszego sposobu  na peklowanie bo sami to jemy

ale co mają mówić te bidoki z masówki?

W czym jest mięso peklowane w ZM???????PLASTIK i ludzie żyją

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452209
Udostępnij na innych stronach

Alergolog to pikuś.

Żywność przemysłowa zbiera ogromne plony. 

Bardzo to smutne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452258
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie najlepsze do peklowania naczynie,

 

 

 

Nie jesteś osamotniony !!!   Ręczę że sporo osób mi znanych , stosuje już takie naczynia do peklowania :D 

 

 

post-39847-0-01616000-1445780743_thumb.jpg

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452260
Udostępnij na innych stronach

....miro - cynkowanych...?ale ruszt się dział.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452266
Udostępnij na innych stronach

A ja pekluje w pojemnikach po sałatkach sledziowych mają pokrywki i jest jedna zaleta że wchodzi 2 albo jedna szynka ,moge różne przyprawy dawać .Zazwyczaj nastawiam 4 pojemniki.Jak trafi sie jakiś zonk to w jednym a nie w całości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452329
Udostępnij na innych stronach

to ja rezygnuję z plastiku....

 

 

 

gn 1/2 200mm ze szczelnymi pokrywami ze stali nierdzewnej

pokrywy muszą być z uszczelką czy moga być "zwykłe" ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452485
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, te pokrywy są szczelne po to aby nie rozlewać solanki na prawo i lewo i można pojemniki wypełniać praktycznie po brzegi mięsem i solanką. Pokrywa ma zawór i nie jest szczelna jak go otworzysz. Takie duże jak dla mnie ułatwienie - oczywiście nie tanie, ale jak już tak oszczędzamy to można to zakrywać zwykła filią spożywczą, też będzie ok :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pokrywa ma zawór i nie jest szczelna jak go otworzysz.

 

Jeżeli ma to dobrze, powinna zachodzić wymiana gazowa pomiędzy solanką a otoczeniem.

 

I jeszcze przytoczę wypowiedz Maxella.

 

"Niekiedy na naszym forum odzywają się ci, którzy mają problemy z zalewą lub końcowym smakiem peklowanego mięsa mimo, iż zachowali wszelkie parametry niezbędne do peklowania (temoperatura, czas, stężenia soli itp). Warto sprawdzić, czy przyczyna nie lezy właśnie w całkowitym odcięciu dostępu powietrza, szczególnie w przypadku tradycyjnego peklowania zalewowego."

 

 

 

ale jak już tak oszczędzamy to można to zakrywać zwykła filią

spożywczą, też będzie ok

 

 

Kolega się pytał czy trzeba mieć pokrywę szczelną czy nie.Odpowiedź prosta - nie, nawet nie wskazana.Jeżeli Ty uważasz, że użycie normalnej pokrywki to niepotrzebna oszczędność, którą da się zastąpić nawet zwykłą folią - Twoja sprawa.Ale nie wmawiaj koledze, że jedynie Twoja pokrywa jest naj i bez niej nie ma życia na tej planecie.

 

P.S. Na zwykłej folii nie da się już nic postawić :D  

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452512
Udostępnij na innych stronach

ja się tylko zapytałem :D

zobaczyłem w obu przypadkach na zdjęciach pokrywy z uszczelkami silikonowymi

tak mi się wydawało, że "zwykła" pokrywa pojemnika gn jest też odpowiednia i faktczynie ze 4x tańsza...

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-452863
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Po .....dziestu latach używania kamionkowej beczki do peklowania nastąpił jej kres. Przy przenoszeniu poszło dno. Takie życie jak mawiał jej poprzedni właściciel czyli mój Ojciec. Udałem się wiec do sklepu z zaopatrzeniem do gastronomii i zakupiłem 30l bekę z HDPE ze znaczkiem noża i widelca, posiadającą dopuszczenie do spożywki. Pięknie zapakowana w pudło kartonowe  , biała - po prostu ślicznota. Po rozpakowaniu i odkręceniu dekla zapach plastiku powala na kolana,  a mówiąc krótko tak wali po nozdrzach , że można zejść z tego padołu.

I teraz pytanie? Co z tym cholerstwem zrobić? Boje się w niej peklować by nie spieprzyć mięsa. oczywiście wyparzyłem , wymyłem i dalej  nic.

Myślę ,że Koledzy takowe używają więc  pytam co mam robić?

 

Jeśli temat z złym miejscu proszę Admina o przeniesienie. 

W szukajce nic nie znalazłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456236
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję  w takim fermentatorze od piwa 30l, złych zapachów brak, a jeśli chcesz całkowicie pozbyć się plastiku to zakup pojemniki GN z kwasówki. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456255
Udostępnij na innych stronach

Po umyciu nie powinna już śmierdzieć.

Może to przyczyna zapakowania w karton i zapach plastiku jeszcze nie wywietrzał ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456257
Udostępnij na innych stronach

BArdziej by zastosowala do mycia bicarbonate soda, zwykle dobrze usuwa zapachy.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456260
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odzew. Sposoby sprawdzę,  a na razie zalałem bekę samą zaprawą i niech postoi z tydzień  to zobaczymy czy zapach przenika.

Jest też prawdopodobieństwo ,że przyczyną tej woni było zakręcenie beki , bo z zewnątrz jest OK.

A sodę oczyszczoną tez wypróbuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/7/#findComment-456264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.