DZIADEK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Dzisiaj dostałem zdjęcia wędzarni prowizorki, kolosa zrobionej z drzwi -wierzei od stodoły. Widać że wędzenie wyszło dobrze. Na ostatnim zdjęciu wnętrze wędzarni w trakcie rozbiórki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam.Dziadku a co z tymi łomami w ognisku.Może nas oświecisz :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Jakbym nie widział tej kiełbachy to za nic bym się nie myslił co to za ustrojstwo.Podobno nasi lotnicy latają na drzwiach od stodoły ale żeby, do wędzarni-to nie słyszałem. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Mam wrażenie że kiełbaskom jest trochę za ciasno - mogło być trochę więcej luzu.Ale są napewno smaczne ! Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Mam wrażenie że kiełbaskom jest trochę za ciasno - mogło być trochę więcej luzu. Ale są napewno smaczne ! One już stygną, więc komfortu nie potrzebują :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Stycznia 2009 To była podpucha. Gospodarz je nagrzewał bo były krzywe i na gorąco prostował. Później przy degustacji kiełbasy śmieli się że kiełbasa dobra, ale czuć od niej żelazem. Na co po pewnym czasie odpowiedział - i bardzo dobrze bo za mało ma w organizmie żelaza. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Stycznia 2009 To była podpucha Udana :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Ano się lubi czasami zażartować.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam Ja mam wędzarnię metalową i o ile jeszcze było ciepło to szło bez problemów, jednak w zimne/mroźne dni to już zaczyna się dramat i trzeba się nagimnastykować ze skroplinami. Kolejna moja wedzarnia będzie właśnie albo drewniana ( podobna w pomyśle do Twojej ), albo pójdę po całości i zrobię murowaną z grillem, blatem, pod altaną, ale blachy już nie bardzo chcę A tak bardzo mocno chciałeś metalową wędzarnię z daszkiem . PozdrawiamAndrzeju, nie chciałem, ale takie miałem rozwiązanie/koncepcję, wtedy wydawało mi się dobre, a od "zawodowców" też nie usłyszałem, że to nie jest dobry pomysł. W każdym bądź razie nie narzekam, bo to cudo wędzi całkiem dobrze, a ja już mam prawie obcykane jak nią sie posłgiwać Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Andrzeju, nie chciałem, ale takie miałem rozwiązanie/koncepcję, wtedy wydawało mi się dobre, a od "zawodowców" też nie usłyszałem, że to nie jest dobry pomysł. Z tego co pamiętam to dość długo "męczyłeś" pytaniami "zawodowców" a i tak zrobiłeś po swojemu to po pierwsze, a po drugie to mowa o ociepleniu też chyba była.No ale ptakach, zrobiłeś według własnej koncepcji i jesteś zadowolony - a to najważniejsze .Teraz już tylko ku doskonałości Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam Dzisiaj dostałem zdjęcia wędzarni prowizorki, kolosa zrobionej z drzwi -wierzei od stodoły. Pomysłowość ludzka zapewne nie zna granic . Szkoda że nie mogę być przy takim wędzeniu i oczywiście smakowaniu . A najlepiej to brać udział przy takim świniobiciu i przerobie np : dwie świnki po 200kg każda +cielaczek . Ale był by to zlot :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-53396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 26 Marca 2009 Jadę ja sobie dziś z Żuromina do Płocka i gdzieś w okolicach między Zawidzem a Bielskiem widzę coś takiego: W środku było prawie 100 kg kiełbasy Tu dochodzi kasza. Zatrzymałem się, trochę pogadałem z gospodarzem i wpuścił mnie nawet do gospodarczego, a tam: Pierwszy raz widziałem takie prawdziwe, wiejskie wędzenie. Pozdrawiam gospodarzy!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 26 Marca 2009 Nie ważne jak - ważny jest efekt końcowy. Ja też myślę nad rozwiązaniem tymczasowym!!! Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Marca 2009 chłe na drugim zdjęciu to brat bliźniak naszego zlotowego " Batorego " :grin: na czwartym lewarek przyspawany do konstrukcji , a reszta nadziewarki "prawie jak z USA " :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Marca 2009 na czwartym lewarek przyspawany do konstrukcji Dokładnie tak. Nawet pytałem z czego to jest zrobione. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Marca 2009 Mnie zachwyciło trzecie zdjęcie. Dwie dechy, parę gwoździ i wszystko elegancko sobie wisi. Patent genialny w swojej prostocie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 26 Marca 2009 Radzio, a czy ty aby tej nadziewarki to przypadkiem nie wytargowałeś? Ostatnio szukałeś, a tu taka sztuka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-62823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 28 Marca 2009 Prawdziwa prowizorka w wiejskim wędzeniu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-63032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 29 Marca 2009 ... a do tej "prowizorki" lista zapisanych nabywców z miasta :grin: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-63164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 29 Marca 2009 Dalszy przegląd wiejskich wędzarni - Wędzarnia metalowa posiada za wąskie palenisko przez to produkty po bokach są mniej uwędzone Wędzarnia również metalowa z szerokim paleniskiem i w tej bardzo dobrze się wędzi Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-63185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 29 Marca 2009 Te derki przykrywające dwie różne wędzarki :rolleyes: Kupowane pewnie w tym samym GS -ie :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-63186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 29 Marca 2009 Pierwsza murowana przydomowa wędzarnia z okolic Zambrowa. Pojemność 8 kijów z kiełbasą wybudowana przez właściciela pod plan jakiegoś masarza, przykrywana przykrywą z desek. Przykrywa z desek nie funkcjonalna -ciężka, podwyższająca bardzo temperaturę w wędzarni. ponadto utrudnione manewry odkrywająco-zakrywające i najwłaściwszym miejscem dla niej było pilnowanie płota, zastąpiona przykryciem z zasłony -sztory. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne .Pięknie się wędzi w takich szczelnych wędzarkach ale trzeba bardzo delikatnie z ogniem. Paleniska jak widać z szybrem w postaci dostawianej blachy. Jako ciekawostka wędzono na początku suchą olchą a od połowy czasu wędzenia dość grubym mokrym drewnem z jałowca. Wrażenia smakowe - Pomogło jak umarłemu kadzidło -w uzyskaniu namiastki smaku jałowcowej , co najwyżej można wyczuć jakby bardziej była skórka gorzkawa. Ostatnie zdjęcia efekt wędzenia - zdjęcia nie obrabiane. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-63220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 13 Maja 2009 Nowa ,ciekawa wędzarnia, metalowa stojąca z paleniskiem pod wyrobami. Wędzenie w niej to przyjemność. Pojemność ok 150 kg. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-68169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 13 Maja 2009 Fajny Bajer , tylko jak temperature w niej kontrolowac.W stanach widzialem podobna w sklepie(home depot ) nieco zmodernizowana i duzo mniejsza jako opal stosowane brykiety z wegla drzewnego a na nie jak juz bedzie zar posypywane zrebki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-68178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Wrocław Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 20 Lipca 2009 Witam wszystkich forumowiczów!Mam takie pytanie:Gdzie w okolicach Wrocławia można kupić zestaw szynek,kiełbas,kaszanek itp do stołu wiejskiego na wesele. Sam nie dam rady niestety uwędzić sobie na impreze takich smakołyków ponieważ jestem totalnym początkującym, więc proszę Was o pomoc.Jeżeli Macie jakieś namiary ( adresy sprawdzonych masarni lub masaży ) lub pomysły dotyczące zrealizowania mojego stołu wiejskiego to proszę o kontakt mailowy saturnin@o2.pl. Potrzebował bym zakupić wszystkie wędzonki na 05.09.2009.Jeżeli ktoś ma pomysł na napitki do stołu wiejskiego też bym prosił o pomoc ( gdzie kupić ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/10/#findComment-74253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.