DZIADEK Posted January 5, 2008 Report Share #1 Posted January 5, 2008 Przedstawiam z tego cyklu wędzarnię zbudowaną przez młodego chłopaka który miał podane tylko wymiary i miała być rozkładana .Składa się z czterech boków obitych od wewnątrz blachą wąskie boki są wsuwane tak jak tyłki kiedyś przy wozach konnych. Całość skręcona dwoma prętami z śrubami.Pojemność 100kg . Na załączonych zdjęciach widać palenisko .Pytanie moje dotyczy jak należy w niej wędzić i w jakich temperaturach by to wszystkie podchody przyniosły efekt jak na zdjęciach i do tego uwędzić a niej jeszcze 25 kg wędzonek I Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazon Posted January 5, 2008 Report Share #2 Posted January 5, 2008 Mysle ze wyjscie z sytuacji tylko czestym przekladaniem kijow tych nagrzanych na chlodniejsze , bardzo klopotliwe wedzenie .Pozdrawiam z KalkazuGazon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 5, 2008 Report Share #3 Posted January 5, 2008 Ja bym zamontował jakieś wentylatory, wymusiły by obieg powietrza równomiernie rozkładając temperaturę i stężenie dymu. Jednak wędzenie w większych temperaturach (pieczenie) okupione będzie niedociągnięciami, chyba że cyrkulacja będzie naprawdę duża i równomierna w całej skrzyni.A do wędzenia zimnego nic bym nie instalował, no może jakiś tam mały wentylatorek co by tam trochę pomielił dymem. Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 6, 2008 Report Share #4 Posted January 6, 2008 Na pierwszym foto, przed paleniskiem widać jakieś ustrojstwo - czyżby to wylot czegoś w rodzaju nawiewu? :wink: :tongue: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted January 6, 2008 Report Share #5 Posted January 6, 2008 Jeżeli , ktoś taką wędzarnię wymyślił to ja widzę jedyne wyjście:ustawić ją na cegłach tak aby miała wysokość 1,6 do 1,8 m i ułożyć palenisko pod kiełbasami z dostępem do paleniska po obu końcach.pozdrawiam Quote www.ratownicy.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 6, 2008 Author Report Share #6 Posted January 6, 2008 Są i takie również jak będę miał możliwość to wyślę fotki w tym temacie. Ale przy takim rozwiązaniu trzeba mieć drabiny co utrudnia obsługę no i regulację temperatury . To jest mały wentylator włączany gdy trzeba szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę lub włączany jest przy nie sprzyjających wiatrach. Dodam że zapanowanie nad temperaturą jest uciążliwe bo w ciągu kilku minut temp. w najgorętszym miejscu potrafi skoczyć do 200st C Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 6, 2008 Report Share #7 Posted January 6, 2008 hihihi moj szwagier cos takiego posiada wedzimy w niej dziczyzne ale to nie wedzenie to wedzenio-pieczenie a i roboty z przekladaniem w diablyjak go namawiam na cos normalnego to nie chce - ale to jego broszka :grin: :grin: :grin: Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 6, 2008 Author Report Share #8 Posted January 6, 2008 Ale to jest frajda, każde wędzenie to inna wędzarnia i nowe wyzwania i główkowanie jak podołać nowym uwarunkowaniom. Jednym słowem więcej doświadczeń. I wcale to nie musi być upieczenie . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 7, 2008 Report Share #9 Posted January 7, 2008 masz racje ze to nie musi byc upieczenie ale caly czas stoisz i pilnujesz temp jak usiadziemy w altanie na jakie co nie co ,to temperatura juz wysoka i potem wielka panika :tongue: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted January 7, 2008 Report Share #10 Posted January 7, 2008 WitamJa posiadam wędzarnię działającą na tej samej zasadzie, ten sam typ tyle tylko ,że jest murowana. Mam zainstalowany wentylator w środku wędzarni, rozprowadzający równomiernie dym i ciepłe powietrze. Wędzonki z mojej wędzarni wychodzą idealne, jednak zauważyłem,że wentylator w środku należy po obsuszeniu wędzonek należy wyłączyć, ponieważ nie wyłączenie go powoduje zbytnie wysychanie wsadu. Zauważyłem jeden mankament tej wędzarni otóż wędzonki w tym wypadku kiełbasy wiszą zbyt wysoko i na samej górze pod przykryciem jest dużo mniejsza cyrkulacja dymu i wytwarza się za wysoka temp. Wg. mnie powinna być dołożona jesze jedna deska w około, nastąpi wtedy lepsze krążenie dymu co za tym idzie ładniejsze uwędzenie kiełbasy od góry. Chodzi tu przede wszystkim o kiełbasy wiszące na drążkach bo inne wędzonki wieszamy na hakach lub sznurkach więc wiszą niżej.Pzdr.Wosiu Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 15, 2008 Author Report Share #11 Posted January 15, 2008 Następna wędzarnia z tego typu. Zbudowana z cegieł w środku dodatkowa ocieplenie z czerwonej cegły na której wieszane są kije. Drzwiczki od pieca chlebowego bardzo szczelne służące jako dobry szyber. U góry deski zdają doskonale egzamin w obniżaniu temp. i nie tylko Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted January 16, 2008 Report Share #12 Posted January 16, 2008 DZIADEK, Witam - jak widzę wędzarnia stoi bez zadaszenia, może za/przy budynku od takiej strony, że deszczu jest mało. Kanał troszkę chyba krótki - tak tylko dumam bo bardzo mi się podoba /prosto i łatwo/. Może wymuruję sobie ? Czy wiesz może jak wprowadzony jest dym - na środku wędzarni chyba ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 16, 2008 Report Share #13 Posted January 16, 2008 jak wprowadzony jest dym - na środku wędzarni chyba Myślisz, że aż tak "skomplikowana" jest ta wędzarnia? Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted January 16, 2008 Report Share #14 Posted January 16, 2008 To podwyższenie z prawej strony to może kanał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 16, 2008 Author Report Share #15 Posted January 16, 2008 W tym cyklu przedstawianych wędzarni ,ideą jest pokazanie jak sobie radzą ludzie nie związani z zawodem .ciekawostką może być ich myśl techniczna jak sobie wyobrazili i rozwiązali problem uwędzenia domowej kiełbasy w własnej wędzarni. Dlatego uważam że ocena ich czy są dobre czy złe nie powinna być główną opinią w naszych wypowiedziach .Wędzarnie te stoją i nikt ich nie będzie zmieniał. Zdjęcie przedstawionych wędzarni niech raczej skłania nas do znalezienia sposobu jak uwędzić w nich , pięknie wyrobione i nadziane kiełbasy, cudownie sznurowane szyneczki, by ten cały dotychczasowy wysiłek nie zmarnować w ostatnim cyklu naszej pracy to jest wędzeniu. Rozwiązania techniczne później. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted January 16, 2008 Report Share #16 Posted January 16, 2008 Dziadku! Dla takich jak ja którzy są w fazie projektowania wędzarni-też prostej lecz spełniającej zadanie, z materiałów łatwo dostępnych, odrobina rozwiązań tech. przy okazji prezentowania zdjęć się przyda. A jakbyś Ty i inni dorzucili swój komentarz, byłoby super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 16, 2008 Report Share #17 Posted January 16, 2008 Kolega DZIADEK prowadzi bardzo ciekawy cykl postów w temacie jak w tytule działu.Jasno wynika z tego że nie potrzebne są marmury lub atmosy, aby coś uwędzić.Z pewnością takie wiejskie wędzarnie są proste w wykonaniu i nisko budżetowe.Wymagają jednak one trochę wprawy od operatora wędzarni i z pewnością okupione one były paroma wpadkami na początku. No i z powtarzalnością procesu na pewno nie jest za dobrze, ale z pewną dozą tolerancji powinny podstawowe wyroby wychodzić wpożądku, najwięcej problemu na pewno napotyka się przy procesach wysokotemperaturowych, gdzie równomierne rozłożenie temperatur w całej wędzarni (na szerokości, długości i wysokości) jest bardzo trudne wręcz czasami niemożliwe.Jednak ważąc za i przeciw jest to dobry początek żeby nabrać wprawy i zdobyć pierwsze szlify. Zdobyte doświadczenia pomogą zrozumieć proces, i dać wskazówki do budowy innej wędzarni często za „grubą kasę”, zaoszczędzi ewentualnych przeróbek i związanych z tym dodatkowych kosztów. Tak jak zwykła beczka do wędzenia, załatwia się ją, wywala się dno i praktycznie już jest wędzarnia. Są pierwsze wyroby i zaczyna się przygoda z wędzeniem.Dalej „choroba” postępuje już swoim tempem, u jednych powolutku, a u innych „powala z nóg” :lol: :lol: :lol: :lol: . Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 17, 2008 Author Report Share #18 Posted January 17, 2008 Wędzarnia skrzyniowa składana na czas wędzenia z byle jakim paleniskiem kombinowanym. Cztery boki skręcane na śruby. W środku przybite oparcie na kije poniżej górnej krawędzi wędzarni (ok 15 cm )zapewnia lepszy obieg ciepła i dymu pod grubą derą . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted January 18, 2008 Report Share #19 Posted January 18, 2008 Rozmawiałem ze znajomym masarzem. Wędził kiedyś podobno w starej szafie dębowej.Za palenisko służył mu stary garnek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 30, 2008 Author Report Share #20 Posted January 30, 2008 Następna wędzarnia wiejska bardzo ciekawa , przydało by się jej małe przeróbki by nie robić prowizorek. Nie komentuję jej konstrukcji wspaniale w niej się wędzi ,zdjęcia niech będą tego dowodem. Na wszelkie zapytania odpowiem.Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 2, 2008 Author Report Share #21 Posted February 2, 2008 Metalowa wędzarnia skrzyniowa prawdopodobnie pochodzi z kanału wentylacyjnego kupiona na złomie .Wysokośc 1,0 m długość 1,80 m szerokość 0.80m . Bardzo praktyczne palenisko dostawiane . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 4, 2008 Author Report Share #22 Posted February 4, 2008 Rozkładana wędzarnia wiejska z prowizorycznym paleniskiem . Po zdemontowaniu na podwórku zostaje popiół, .O ile by palenisko było dorobione jak u poprzedniej to wędzenie by było łatwiejsze. Wymiary- 2 boki kwadrat 1,1- 1,2 m dokładnie nie mierzono.oraz dwa boki prostokąt o wymiarach ok 1,1-1,2 x 1,3-1,4m Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 4, 2008 Report Share #23 Posted February 4, 2008 A ja mam pytanie , skąd Dziadku masz tyle materiału na temat wędzarni przydomowych.Bardzo ciekawy wątek .Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 4, 2008 Author Report Share #24 Posted February 4, 2008 Jasiu - ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Oprócz ciekawości do wiedzy Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 4, 2008 Report Share #25 Posted February 4, 2008 DZIADEK, i do wiedzy!!! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.