Skocz do zawartości

Kulinarna przygoda na statku pasazerskim Queen Elizabeth


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie i zapraszam na Lunch :):):):)

 

Lunch 14.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

 

 

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

  • Odpowiedzi 309
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sla100 to Wy na tym statku macie prawie takie luxusy jak my na zlotach.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Gość ArkoGdynia

ale ten łabędź się do mnie uśmiechał...... :rolleyes:  :facepalm:  :devil:  :laugh:  ale w końcu coś bym dla siebie znalazł..... zupka na kiełbasce i burger.... i człowiek od razu zadowolony  :thumbsup:  :cool:  :laugh:  

Tak wiec pora na nastepna kolacje zapraszam serdecznie !!!!!!

 

Dinner 11.pdf

 

Jutro Hong Kong wiec bada zdjecia !!!!!!!!!

 

pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Dzisiejszy dzien mega mega pracowity i bardzo malo czasu !!!!! Dlatego menu obiadowe i kolacyjne bedzie za jednym razem J

 

Lunch 15.pdf   Gala 2.pdf

 

Na poczatek kilka fotek nocnej panoramy Hong Kongu 

post-77484-0-51485100-1457615700_thumb.jpgpost-77484-0-68730000-1457615710_thumb.jpg

post-77484-0-35423200-1457615717_thumb.jpgpost-77484-0-49680000-1457615737_thumb.jpg

post-77484-0-50666100-1457615752_thumb.jpg

 

 

Hong Kong miejsce wyjatkowe naprawde !!!! Udalo mnie sie jednak na chwilke wyrwac ze statku i zrobic kilka fotek J fotki typowo kulinarne acz kolwiek szkoda ze jeszcze nie mozna przesylac zapachow jedzenia bo to naprawde jest tu nie samowite !!! Jedzenie bardzo dziwne batdzo tluste przepelnione cholestelorem ale i smaczne musze przyznac. W zalaczonych zdjeciach udalo mi sie sfotografowac przedziwne suszone zolodki i rozne czesci ryb jak i innych stworzen przedziwnych sam nawet nie wiem co to jest, udalo mnie sie tez zrobic fotke menu niestety zrozumiec cos z niego to juz inna sprawa ocene pozostawiam wam moi drodzy. 

 

Dziwne metody kulinarne obciekajace tluszczem wiszace kaczki smarzone boczki jakies takie pod kilbaski wygladajace wiszace dziwne zeczy  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

No ale ocene to juz pozostawiam wam !!! Tak wiec zapraszam do Hong Kongu

post-77484-0-94847700-1457616035_thumb.jpgpost-77484-0-63939600-1457616049_thumb.jpg

post-77484-0-93035800-1457616065_thumb.jpgpost-77484-0-48730400-1457616075_thumb.jpg

post-77484-0-79176800-1457616087_thumb.jpgpost-77484-0-18655100-1457616097_thumb.jpg

post-77484-0-23997300-1457616107_thumb.jpgpost-77484-0-73615100-1457616121_thumb.jpg

post-77484-0-87668400-1457616137_thumb.jpgpost-77484-0-90763900-1457616187_thumb.jpg

post-77484-0-82497000-1457616204_thumb.jpgpost-77484-0-02735800-1457616212_thumb.jpg

post-77484-0-30369100-1457616226_thumb.jpgpost-77484-0-12506900-1457616237_thumb.jpg

post-77484-0-14436800-1457616252_thumb.jpgpost-77484-0-50530400-1457616261_thumb.jpg

post-77484-0-03649600-1457616281_thumb.jpgpost-77484-0-99265700-1457616293_thumb.jpg

post-77484-0-59363300-1457616313_thumb.jpg


A tu jeszcze taka techniczna ciekawostka jak rusztowanie no to z czego ???? W Hong Kongu z bambusa a jak  :facepalm:  :facepalm: I to nawet 50 pietrowe budynki takie rusztowania maja innych nie ma !!!!!!!!

post-77484-0-55193200-1457616498_thumb.jpg

 

A tu menu Bazyl tam sie nie wybieraj zobacz na napis pod menu !!!!  :D  :D

post-77484-0-77244500-1457616571_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Sylwester

 

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

 

 

Dziwne metody kulinarne obciekajace tluszczem wiszace kaczki smarzone boczki jakies takie pod kilbaski wygladajace wiszace dziwne zeczy 
 

 Sylwek, kaczki te sa pieczone w zupelnie inny sposob niz my to robimy.   KAczka jest pod skora  jakby napompowana powietrzem, aby ja wyczyscic, przez kaczki sa wprowadzone takie drewniane patyczki ( skewer) aby ulatwilo to zawieszanie w ich innych piekarnikach do pieczenia tej potrawy. Skora jest suszona i jak wiem, szczotkowana z cukrem( dlatego koncowy finisz jest taki jaki jest).  Dokladnie juz nie pamietam, ale one sachyba  pieczone 270 stopniach i obracane co jakis czas, i trwa to nie cala godzine. Pozniej jest chyba gotowane . 

 TAk jak widziales, wyglada na kapiaca tluszczem, ale pod chrupiaca skorka jest miesa bardzo delikatne.  To jest w ich kulturze tradycyjna kaczka, tak jak u nas nadziewana jablkami.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Witam ponownie i zapraszam na nastepny lunch :) 

 

Lunch 16.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Gość ArkoGdynia

Dziś widać że menu takie lżejsze przy piątku....  :thumbsup: ale coś by się wybrało  :)  Jak nie to zawsze cooka można o tą wspominaną jajecznicę poprosić  :cool:

Tak wiec czas na nastepna kolacje :) zapraszam serdecznie !!!

 

Dinner 12.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

 

 

hmmm....na Twoim promie chyba byłbym cały czas głodny...no ale nadrobiłbym w Hong Kongu. :D

Oj pewnie nie , mają przecież bufety 24h ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Sla, spytaj starszego wiekiem Chinczyka, Pilifinos maja innna kuchnie . Jak Ta ente (kaczke) naprawde sie przygotowuje , ja wiem swoje , i niechce sie klocic z nasza kolezankom ANNNAM /bo i tak ona wie lepiej / (lepiej niz Ty) i My .Pozdrawiam

 

 

Jak Ta ente (kaczke) naprawde sie przygotowuje , ja wiem swoje , i niechce sie klocic z nasza kolezankom ANNNAM /bo i tak ona wie lepiej / (lepiej niz Ty) i My .Pozdrawiam
 

 Dzidzia mozesz wyjasnic?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

W takim razie czas na nastepny Lunch !!!!! Zapraszam !!!!!

 

Lunch 16.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Rozumiem, ze dzienne menü zostaje powtarzane.

Opracowujesz  je w jakims schemacie? Opierasz sie w jego przygotowaniu na uwarunkowaniach logistycznych lub sezonalnych?.Jesli mozesz,zamiesc prosze karte win.

Apes debemus imitari

Jesli mozesz,zamiesc prosze karte win.

 

 

 

Postaram sie zalaczyc kartre win :):)

 

Tym czasem zapraszam na kolacje !!!!!!

 

Dinner 14.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

W dniu dzisiejszym przybilismy do Shanghaju :) lecz mnie niestety przypadl dzien pracy i to bez mozliwosci zejscia na lad niestety :( No nic tak czy inaczej zapraszam na lunch !!!

 

Lunch 17.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester


 

 

Rozumiem, ze dzienne menü zostaje powtarzane. Opracowujesz  je w jakims schemacie? Opierasz sie w jego przygotowaniu na uwarunkowaniach logistycznych lub sezonalnych?

 

Menu sa rozpisane na 24 ro dniowy cykl a jezeli chodzi o logistyke dostaw to jest to troche utrudnione podczas wycieczki do okola swiata, zamowienia sa skladane na podstawie konsumpcji z poprzednich lat a nastepnie 90% towaru jest dostarczana z Angli (w kontenerach) gdzie sa certyfikowani dostawcy. Podczas wycieczki do okola swiata kupujemy produkty lokalnie lecz naprawde malo. 

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Dzisiaj dziem na morzu jestem w drodze do miasta Pusan w Korei poludniowej a tym czasem zapraszam na Lunch !!!!!!!!!!!!!!!

 

Lunch 17.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Gość ArkoGdynia

Dziś lunch taki mało kaloryczny..... ale co nieco by się przekąsiło..... :thumbsup:

 

Korea też będzie bardzo ciekawym przystankiem..... czekamy oczywiście na jakieś fotki  :)

Ja tu gadu gadu i prawie bym zapomnial o kolacji !!!! Wiec zapraszam wszystkich serdecznie !!!

 

Dinner 15.pdf

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Ostatnia pozycja, czyli... Petit Four  Baked Chocolate Tart Slice and Coconut Macaroon dla mnie, oczywiście cały zestaw ;):)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.