Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1. - 17 dni

post-46258-0-23909600-1456857201_thumb.jpg

 

2. - 10 dni

post-46258-0-21657800-1456857262_thumb.jpg

 

3. - 3 dni

post-46258-0-61483100-1456857306_thumb.jpg

 

Czy według Was, wszystko jest OK ????

 

PS,

Pomyślałem, że pokazuje tak młode sery, a co mają powiedzieć mistrzowie forum po roku hodowania ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481169
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem, na tyle serów co zrobiłem, to najlepsze są młode... po 2 tyg. już smak zmieniają na gorzki, więc nie widzę potrzeby żeby nie wiadomo ile ten ser dojrzewał. Lepiej przekrój pokaż. ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481171
Udostępnij na innych stronach

Mnie też te a"la koryciny smakują lepiej prosto po zrobieniu.Często też je nawet nie solę -jemy na bieżąco . [taki góralski bundz na "Słodko"jak się kupuje w górach to mam pewność ,ze jest świeży ]

Twarde sery żółte -to inna bajka .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481176
Udostępnij na innych stronach

A ja się nie mogę zgodzić. Gorzkość to wada wynikająca albo z zakażenia albo z procesu technologicznego. Koryciny 6 tygodniowe są świetne. Czy to do zapiekanek, czy sałatek , czy do zalewy, czy do kanapek czy co kto wymyśli. Mają zupełnie inną strukturę niż taki 2 tygodniowy. Podobnie jak smak. Robią się bardziej wyraziste i kremowe. Obecnie zapakowałem dobrze osuszonego malucha w próżnię i będę testował co z tego wyjdzie za 3 -4 miesiące. Zdania są podzielone - jedni mówią, że tych serów nie można w próżni dojrzewać bo za dużo wilgoci mają a inni, że da się. Sam sprawdzę.


Tsosna: ten 17 dniowy fajną skórkę zaczyna łapać. W jakich warunkach dojrzewasz ? bo wygląda to bardzo dobrze.


Na drugiej fotce widzę czosnek niedźwiedzi (chyba). Tego zjedz wcześniej - no chyba że lubisz mocne aromaty. Ser od tego czosnku będzie walił starą skarpetą. Mi pasuje ale jest to dynamiczny smak i zapach hehhee :) Do odważnych świat należy......


Tsosna: wędzisz ??? jak wędzisz to takiego już w miarę suchego w skórce korycinka sobie podwędź. Dymem 40-45 stopni przez 2-3 godzinki. Potem połowa do jedzenia a połowa do słoiczka w zalewę. Super sprawa.


post-67697-0-96162200-1456910544_thumb.jpgpost-67697-0-48596500-1456910545_thumb.jpg


post-67697-0-19359600-1456910844_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481326
Udostępnij na innych stronach

Sery dojrzewają w lodówce, temp. 5°C. Leżą na deseczce, co jakiś czas przemywane są 10% roztworem soli i codziennie przewracane. Przykrywane suchą lub wilgotną ściereczką.

Dostęp do wędzarni mam rzadko, znajomy czasami użycza więc wędzenie raczej nie wchodzi w grę. Najbliższe wędzenie bedę miał tydzień przed Wielkanocą, ale tylko wędliny i może kiełbasy.

 

 

 

Na drugiej fotce widzę czosnek niedźwiedzi (chyba).

zgadza się, jest z czosnkiem niedźwiedzim

 

 

Tego zjedz wcześniej - no chyba że lubisz mocne aromaty. Ser od tego czosnku będzie walił starą skarpetą. Mi pasuje ale jest to dynamiczny smak i zapach hehhee :) Do odważnych świat należy.

wcześniej, czyli po jakim czasie jeść ?

 

Perszing, czy bez wędzenia też można do słoiczka w kostkę dać? jaka to trwałoś i co tam jeszcze dodajesz ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481340
Udostępnij na innych stronach

Mnie też te a"la koryciny smakują lepiej prosto po zrobieniu.Często też je nawet nie solę -jemy na bieżąco . [taki góralski bundz na "Słodko"jak się kupuje w górach to mam pewność ,ze jest świeży ]

Twarde sery żółte -to inna bajka .

hehehe wczoraj z jednym typem , który ma gospodarstwo z kozami wszedłem w ostrą dysputę. Poniekąd miał rację ale w denerwujący sposób to przekazał. Oraz nie to było meritum sprawy. NIE MA SERÓW ŻÓŁTYCH - tak się przyjęło w PL w dawnych latach. Podział serów jest zupełnie inny: są twarogowe, kwasowo-podpuszczkowe, podpuszczkowe miękkie, podpuszczkowe twarde etc. Ja dalej używam sery żółte - dla mnie to są wszystkie podpuszczkowe twarde z wyłączeniem kozich. Tam mało beta-karotenu i sery wychodzą śnieżno białe. To tak dla ciekawości napisałem jakby znowu jakiś czepialski się trafił. Ten się trafił nie tutaj - na fejsie :)

Oczywiście że można bez wędzenia. Ostatnio dałem takiego 4 tygodniowego do lekko pikantnej zalewy. Wszyscy chwalą i nawet ementaler poszedł na imprezie w odstawkę i ludziska tylko wyżerali tego korycinka. Można trzymać nawet do pół roku - potem zaczyna olej jełczeć czy jak to się tam zowie i już tak dobrze nie smakuje. Ale dla bezpieczności powiedzmy, że 3 miechy w lodówce. A daj sobie co lubisz. Ja zwykle daję na pikantno z małą papryczką chilli. Ale także robiłem na samym rozmarynie - świeża gałązka (bo on jest dość dynamiczny). Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

 

Z tym czosnkiem żartowałem. Zjedz jak będziesz miał ochotę. Dynamiczny zapach pewnie już ma. Smak też będzie fajny od tej przyprawy. Możesz sobie rozkroić połowę a druga połówka będzie dalej dojrzewać. Najlepsze wtedy do przetrzymywania CHEESMART TUPPERWARE. Nie przechodzą sery innymi zapachami i nie wysychają. Sobie tak trzymam i trzymam i trzymam i nic nie pleśnieje .....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepsze wtedy do przetrzymywania CHEESMART TUPPERWARE.

będę musiał sobie zakupić

 

Czy do zalewy jest wskazany konkretny olej czy też wszystko jedno (oczywiście spożywczy)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481349
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej tłoczony na zimno - i tu w zależności co lubisz. Bo rzepakowy dość mocny smak ma a słonecznikowy potrafi dać gorzkość w większej ilości. I dlatego ja robię małą profanację i czasem stosuję rafinowany Kujawski. Dobra też jest oliwa zimno tłoczona. Tego CHEESMARTA kupiłem największego i trzymam w nim i sery i wędliny i o dziwo zapachy się nie mieszają. A trzymam np. ser z pleśnią niebieską i kawałek parmezanu - pleśń mi nie atakuje innych produktów (dziwne ale prawdziwe).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481350
Udostępnij na innych stronach

 

Mnie też te a"la koryciny smakują lepiej prosto po zrobieniu.Często też je nawet nie solę -jemy na bieżąco . [taki góralski bundz na "Słodko"jak się kupuje w górach to mam pewność ,ze jest świeży ]

Twarde sery żółte -to inna bajka .

hehehe wczoraj z jednym typem , który ma gospodarstwo z kozami wszedłem w ostrą dysputę. Poniekąd miał rację ale w denerwujący sposób to przekazał. Oraz nie to było meritum sprawy. NIE MA SERÓW ŻÓŁTYCH - tak się przyjęło w PL w dawnych latach. Podział serów jest zupełnie inny: są twarogowe, kwasowo-podpuszczkowe, podpuszczkowe miękkie, podpuszczkowe twarde etc. Ja dalej używam sery żółte - dla mnie to są wszystkie podpuszczkowe twarde z wyłączeniem kozich. Tam mało beta-karotenu i sery wychodzą śnieżno białe. To tak dla ciekawości napisałem jakby znowu jakiś czepialski się trafił. Ten się trafił nie tutaj - na fejsie :)

 

 

 

Z głównych rodzajów to jeszcze zwarowe. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481423
Udostępnij na innych stronach

Bo ja wiem czy zwarowe to główny rodzaj ? Bardzo smaczne ale to "resztki"  :)

Czepialski kolejny się trafił heheh :)

 

No w podręcznikach są wymieniane.

A tam czepialski.

Wiedzy nigdy za wiele. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12745-tsosna-serrrrujjje/#findComment-481429
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.