Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w wieku 17 lat to co najwyżej rąbałem drewno do wędzarki.

...a ja z kolegą zrobiłiśmy pierwszą wspólna prywatkę (wykonanie wyrobów mięsnych u znajomych)

depesz1415, czytając twoje posty o wyborze zawodu, przypomniały mi sie chwili, dlaczego i ja nauczyłem się masarstwa.

Chciałbym aby twój wybór zawodu okazał się dla Ciebie trafnym wyborem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26726
Udostępnij na innych stronach

Depesz ,

mam pytanie, z jakich książek korzystacie w szkole na przedmiotach zawodowych: nie wiem jakie są przedmioty: masarstwo? technologia przetwórstwa? wyrób wędlin? Chodzi mi o konkretne tytuły, autora i np. rok wydania

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26738
Udostępnij na innych stronach

niemamy ksiazek,pani nam kseruje ze swojej ksiazki i dyktuje.mam technologie przetworstwa miesa i technike przetworstwa miesa(rysujemy przekroje maszyn itd...)
masorz;p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26743
Udostępnij na innych stronach

niemamy ksiazek,pani nam kseruje ze swojej ksiazki i dyktuje

Czy możesz się zapytać nauczycielki od technologii z jakiego podręcznika korzysta?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26748
Udostępnij na innych stronach

Depesz nie długo będzie Cię czekał tzw. "Egzamin z przygotowania zawodoweg".

Jeśli nie podali, uczyli tego w szkole to pod tym linkiem http://www.oke.krakow.pl/moodle/mod/resource/view.php?id=1997 znajdziesz w plikach pdf. informatory. Twój zawód "rzeźnik wędliniarz" jest pod kodem 741[03].

W informatorze dla Ciebie ważne informacje będą od strony 15.

Przy kropkach masz napisane co powinieneś wiedzieć. Na podstawie tego co jest przy kropkach były układane pytania.

W razie wątpliwości pytaj.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26752
Udostępnij na innych stronach

Elementarz.................. Masarstwa . :grin: . Ala ma szynkę ,Ola ma karkówkę :lol:

Żartowałem ale to naprawdę ciężko przyswajać wiedzę licząc tylko na "Panią"

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26756
Udostępnij na innych stronach

niestety niewiem jaka to ksiazka bo nigdy jej na lekcje nienosi:/ ale zapytam ja:)

trudno jest no ale jakos daje rade,od jutra ide na rozbior mam nadzieje ze bd tak samo jak na produkcji

masorz;p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26757
Udostępnij na innych stronach

kielbasa zrobiona z 5kg miesa

 

1,5kg boczku swierzego

2kg karczku wieprzowego

1,5kg karczku wolowego

 

przyprawy:

-sol peklowa 8dkg

-pieprz czarny(mielony)

-papryka slodka i ostra

-galka muszkatolowa

-gorczyca

-sol warzonka

-czosnek

wszystko dawalem do smaku:)

jestem w 2klasie zawodowej(rzeznik-wedliniarz) to byl moj pierwszy wyrob

 

 

 

A mnie się podoba najbardziej sam przepis, krótko zwięźle i w sumie 0 pytań

Gdybym miał napisać swój przepis wyglądał by podobnie.

Miele to co mam, dobieram sitka do tego co widzę i wstępnie przyprawiam wg wagi, a i tak poprawiam na oko do smaku.

BRAWO :grin: :lol: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26758
Udostępnij na innych stronach

W Rybniku były duże zakłady mięsne i chociaż historia potoczyła sie inaczej to dzięki takiej młodzieży tradycja domowego masarstwa, wędliniarstwa nie zaginie. :smile:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26773
Udostępnij na innych stronach

Depesze - subkultura fanów brytyjskiej grupy muzycznej Depeche Mode.

Wlasnie dlatego taki nick bo to moj ulubione zespol:)

i mój :) ja wariat w latach 80 prawie 500 km jechałem za koszulką oryginalną Depeche Mode :blush:

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-26774
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Depesz.

Podeslij mi na pocztę tamte fotki i przepis, bo chyba nie dostałes mojej wiadomości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-27899
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

od jutra ide na rozbior mam nadzieje ze bd tak samo jak na produkcji

witam

młodego kadeta

na rozbiorze będziesz miał lepiej niż na produkcji,bo nie będziesz musiał słuchać

gadulstwa Pań pracujących.... :cool: to tak żartem no i nie mów za dużo o sobie

bo różni są ludzie po zakładach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/page/2/#findComment-113272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.