Skocz do zawartości

Wędzenie z podpiekaniem jako gotowy produkt


Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś próbował wędzić i zarazem podpiekać tak aby z wędzarni wyjąć gotową do spożycia szynkę, polędwice.

Chcę spróbować takiego podpiekania tylko się boje że nic z tego nie wyjdzie, nie da się potem tego zjeść, może być za twarde, zawsze jest jakieś ale.

Zawsze wędziłem potem parzyłem i było ok, teraz chcę to wszystko wykonać w wędzarni bez parzenia. Szyneczki ok 1kg. czy jest szansa by było to dobre i jak powinien przebiegać proces wędzenia z podpiekaniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/
Udostępnij na innych stronach

Czytałeś forum? Coś mi się wydaje, że nie...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487346
Udostępnij na innych stronach

Sa, są i to sporo. Tutaj znajdziesz trochę ciekawego materiału: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-wedzarni/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487361
Udostępnij na innych stronach

Żadna filozofia  :)

Kończysz wędzenie i w zależności od wędzarni, w elektrycznej wyłączasz dym (DG), zamykasz wszystkie otwory i podnosisz temp np. do 90 aż uzyskasz oczekiwana temp.wewnątrz wyrobu – trochę to trwa, zdecydowanie dłużej niż parzenie. W tradycyjnej więcej gimnastyki ale zasada ta sama.

Pamiętaj ze pieczone wyroby powinno się peklować na niższym stężeniu. Ja obniżam solankę o 1 %

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487415
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj ze pieczone wyroby powinno się peklować na niższym stężeniu. Ja obniżam solankę o 1 %

.....tak z ciekawosci zapytam, jaki wplyw na wyrob ma to obnizenie solanki o 1% ???

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487452
Udostępnij na innych stronach

wyrob ma to obnizenie solanki o 1%

 

Wbrew pozorom  wyczuwasz niby tylko 1  procent a jednak . Tak jak w kiełbasie niby 1 gram  peklo na kilo a jednak (niekiedy trzeba obniżyć o 2 % czy  2 gramy ale to każdy musi sobie dopracować ) . 

 

Trzeba na to spojrzeć może tak  jak masz stężenie 8 % a dasz 7 % to tylko  1 %  . Ale stężenie obniżyłeś o 12 %  :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487522
Udostępnij na innych stronach

Po 8h walki w reszce są :)

Peklowanie z nastrzykiwaniem 5 dni,

Suszenie w wędzarni 1h,

Wędzenie (2h. 50-60 st.)

Podpiekanie 3h (90-110 st.) polędwica,

Podpiekanie 5h (90-110 st.) szynka. Szynki po 1,2 kg surowa.

 

post-62941-0-90208700-1458933059_thumb.jpgpost-62941-0-78078300-1458933065_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487663
Udostępnij na innych stronach

Witaj kolego wydaje mi się że chyba nasz coś nie tak z termometrem bo podpiekając w tej tem. (90-110) ja też mam taki zakres temperatur w trakcie podpiekania tylko tak robię nie parzę bo wszyscy u mnie wolą podpiekane ale wracając do tematu po 5 godz takiej tem. szynki miałbyś suche jak wiór i moim zdaniem były by dużo ciemniejsze z wyglądu ale to jest moje zdanie wyciągnięte z autopsji (pierwsze dwa wędzenia zanim opanowałem swoją wędzarnię)  i z każdym następnym razem było większe doświadczenie w wędzeniu pozdrawiam i przy okazji zdrowych pogodnych Świąt dla wszystkich zadymiaczy :)


A sorki nie dopisałem u mnie podpiekanie trwa max 1.5 godz.przy pełnym wsadzie ok 35-40 kg (szynki, boczek, schabik)  szynki surowe również mają od 1 do 1.2 kg ,boczek wyciągam wcześniej szybciej osiąga tem. w środku bo jest cieńszy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487741
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa termometry, jeden u góry drzwiczek drugi u dołu. Miedzy nimi jest zawsze ok 10 st. różnicy. Co do wyrobów, słoność zadowalająca, chodz ciutkę jak by było mniej nic by się nie stało. Szyneczka jest ok nie jest sucha i jest nieporównywalna z parzomą, a mnie trudno zadowolić byle jakim produktem.

Wszystkiego Najlepszego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487765
Udostępnij na innych stronach

Już nie raz było to  poruszane na forum - żeby znać ... :rolleyes: ...  "prawdziwą"  temperaturę  wędzenia  trzeba sondę termometru - np. takiego http://centerdi.pl/product-pol-132-AG254A-TERMOMETR-ELEKTRONICZNY-DO-ZYWNOSCI-Z-SONDA.html?gclid=CN2-2_an3ssCFdYK0wodTV8AeA  - powiesić w środku wędzarni na wysokości wędzonek.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487768
Udostępnij na innych stronach

 

Podpiekając je (zamiast parzyć) NIE wypłukujesz soli.

....ale jest ubytek wagowy.

 

Ale nie soli. Więc tym bardziej trzeba zmniejszyć stężenie solanki, bo sól rozkłada się na mniejszą masę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12874-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-jako-gotowy-produkt/#findComment-487890
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.