leszmesz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam.To mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość.Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zakupu grill gazowego aż postanowiłem w tym sezonie go kupić. W sklepie wybierając podstawowy model na początek mojej przygody zapytałem sprzedawcy: "a gdzie się tu do niego zasypuje kamienie lawy? Całe życie myślałem że grill gazowy działa na zasadzie podgrzewania gazem kamieni lawy wulkanicznej przez palnik w nich zanurzony" Sprzedawca odpowiada: "Panie tak było kiedyś teraz stosuje się grille z deflektorami" i pokazuje mi że modele za 3 tysiące PLN, które też mają takie rozwiązanie. Momentalnie zostałem rozbity. Przeszukując internet zauważyłem, że na dzień dzisiejszy tak naprawdę są dwa rodzaje grillów gazowych w sprzedaży. Grille z deflektorami i na kamienie lawy. Pytania jakie mi na myśl przyszły to w czym tkwi różnica? Jakie rozwiązanie jest lepsze? który jest lepszy w utrzymaniu czystości? Model z kamieniami wchłaniał tłuszcz, te z deflektorem działają w ten sposób że tłuszcz leje się na blachę i co skapnie do okapnika to skapnie reszta zostaje na grillu. Co polecacie, co waszym zdaniem jest lepsze? Dodam, że grilla jednak kupiłem (jechałem po niego 50km, pusto nie wracam) - model z deflektorem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy się go jeszcze nie pozbyć puki jest nieużywany. Nie zapłaciłem za niego dużo bo 280zł w promocji pewnego marketu na literę C (wygląda dość solidnie jak za tą cenę) dlatego postanowiłem zaryzykować- najwyżej wtopię. Próbowałem znaleźć porównania w wyszukiwarkach ale nieznalazłem za dużo informacji. Proszę o opinie. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez leszmesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7kasiek7 Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam.Jestem ciekawa jak wrażenia.Mamy już od kilku lat grill z lawą i właśnie zastanawia mnie ten kapiący tłuszcz na kamienie, czy to jest zdrowe? W sumie fakt faktem, nie jemy dzień w dzień tylko grillowanego, więc nawet jeśli to podejrzewam małą szkodliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-526700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2016 z lawa jest wiecej zapachu grillowania Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-526764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Californijczyk Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2017 Mam już spore doświadczenie z grilami gazowymi i niestety muszę powiedzieć że dobry np Weber to koszt ok ....400$ ( minimum) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-544574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2017 Mam już spore doświadczenie z grilami gazowymi i niestety muszę powiedzieć że dobry np Weber to koszt ok ....400$ ( minimum)Prosimy podzielic sie doswiadczeniem na naszym forum..Dlaczego trzeba wydac tyle kasy na nieco grubsze srednice materialu w tych urzadzeniach.?Czy po to aby miec tylko Logo tej firmy.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-544622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2017 Troszke sie zdziwilam. Mam-y gazowe bbq od lat . No nie powiem teraz mamy odrobine drozsze niz weber. Ale czy akurat ta firma musi byc? Mimo wszystko, nawet gazowe maja czesc przeznaczona na lawe i tam grylowanie tez jest wspaniale. Kiedykolwiek wyjezdza sie, s u nas specjalne miejsca/parki w ktorych sa juz przygotowane grill'e, gdzie ktokolwiek ma ochote to wrzuca monete i smazy swoje mieso,kielbase,warzywa. Pozniej tylko kazdy za soba sprzata. A sa to elektryczne grill'e. To ja jakim bbq robisz jest obojetne, najwazniejsze abys uzyskal oczekiwany efekt. To tak jak z kuchenkami w domu , kazdy pracuje na tym co ma, a co go stac i to co lubi. A ta czy tamta firma , chyba nie jest najwazniejsza.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-544638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbloy Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dobrych firm z grillami jest mało. Takie droższe grille kupuje się na lata. Warto patrzeć na dostępność części zamiennych. Druga sprawa to moc grilla. Taka średnia gazówka dobrej firmy ma ok 7 KW. Ze względów technicznych elektryczny nie będzie miał pewnie więcej jak 2 KW (Dalej to już chyba jest potrzebna siła. To urządzenia bardziej dla gastronomi). Wyższa temperatura wpływa na proces smażenia. Łatwiej jest uzyskać soczyste mięsko ponieważ szybciej zamykają się pory. Kamienie lawy z czasem nasiąkają tłuszczem który potem się pali i to jest jej minus. Blacha tłuszczu nie przyjmuje. Grubszy np. ruszt lepiej kumuluje ciepło. Im mniej otworów w piekarniku tym mniejszy ruch powietrza. Generalnie chodzi o to żeby piekarnik grilla nie wychładzał się zbyt szybko. Spora jest różnica w jakości między grillem tańszym a droższym. Ja w moim jak się dobrze nagrzeje piekę pizze ok 4-6 min. Na termometrze brakuje skali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Pytanie było - co lepsze z kamieniami z lawy czy z blachami ? - Temat zszedł na "jaka firma lepsza" . Też chciałem kiedyś kupić grill gazowy i też miałem ten dylemat - z kamieniem , czy blacha ? - grilla do dziś nie kupiłem - ale teraz posezonowe wyprzedaże i są okazje - tylko co lepsze? Tłuszcz kapie na kamienie -dajemy ognia na max i się wypali - tłuszcz kapie na blachę spływa rynienką ( w międzyczasie część się spali na blachach) i trzeba całość czyścić. No i chyba dzięki kamieniom jest równiejszy rozkład temperatury na ruszcie - tak myślę . Do dziś używam grila węglowego - ale gazowce są po prost wygodne i szybkie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2017 ...Łatwiej jest uzyskać soczyste mięsko ponieważ szybciej zamykają się pory....W ostatnich latach sporo kucharzy obaliło ten powielany przez wieki mit i udowodnili, że na soczyste mięso obsmażanie ma niewielki wpływ. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbloy Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Grudnia 2017 W takim razie co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) W takim razie co?Mam webera 3 palniki gazowe do grillowania , także kociołkowania i woka - i z boku mała 1 palnikowa kuchenka gazowa (wbrew pozorom przydatna) - 1 wada - cena - ale jakość i funkcjonalność warta tej ceny. Ale co mogę powiedzieć uczę się grillować mbloy - zawsze możesz wypróbować masz blisko Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbloy Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Muski chodziło mi raczej o to co wpływa na soczystość mięska jeżeli nie jest to temperatura Mam gazowego od nastu lat i wiem o co w tym biega ale zawsze warto poznać metody poprawy własnych grillowanych potraw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) co wpływa na soczystość mięska jeżeli nie jest to temperatura marynowanie ,czas i temperatury do określonych potraw , mięs , warzyw i grillowanych owoców, to czy potrzebujesz je mieć odkryte, czy zawinięte np. w alufolię, inne temperatury i czas dla np. piersi z kurczaka czystej (krótkie) inne dla faszerowanej warzywami a jeszcze inne do faszerowanej serkiem - przejedziesz i wiór - po ...nastu latach pewnie wiesz....... to my będziemy się od Ciebie uczyli...... Zdrówka w Nowym Roku Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbloy Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Grudnia 2017 No nie sądzę. Aż tak to ja się nie znam. Dla tego czytam to forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dla tego czytam to forum Czytaj Bracie czytaj - to skarbnica wiedzy nie tylko wędzarniczej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Kupiłem ze 2-3 lata temu gazowego Broil Kinga. Wysoka wersja. Powinna sama grilować .Parę razy grilowaliśmy, jednak nie przekonał mnie do siebie. W tym roku nie pamiętam czy na nim coś grilowaliśmy.Preferuję ruszt nad ogniskiem. Kupiłem palenisko, (taka duża dennica na nóżkach) możemy grilować np. na tarasie, do tego stojak i duży ruszt z nierdzewki.Nie wiem, czy to kosztowało z 400zł. A jaka frajda, nie ma jak wieczorkiem posiedzieć przy ogniu, nawet bez grila. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/#findComment-582199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.