Skocz do zawartości

Grill gazowy - z deflektorem lub na kamienie lawy - różnice?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post na forum także proszę o wyrozumiałość.

Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zakupu grill gazowego aż postanowiłem w tym sezonie go kupić. W sklepie wybierając podstawowy model na początek mojej przygody zapytałem sprzedawcy: "a gdzie się tu do niego zasypuje kamienie lawy?  Całe życie myślałem że grill gazowy działa na zasadzie podgrzewania gazem kamieni lawy wulkanicznej przez palnik w nich zanurzony" Sprzedawca odpowiada: "Panie tak było kiedyś teraz stosuje się grille z deflektorami" i pokazuje mi że modele za 3 tysiące PLN, które też mają takie rozwiązanie. Momentalnie zostałem rozbity. Przeszukując internet zauważyłem, że na dzień dzisiejszy tak naprawdę są dwa rodzaje grillów gazowych w sprzedaży. Grille z deflektorami i na kamienie lawy. Pytania jakie mi na myśl przyszły to w czym tkwi różnica? Jakie rozwiązanie jest lepsze? który jest lepszy w utrzymaniu czystości? Model z kamieniami wchłaniał tłuszcz, te z deflektorem działają w ten sposób że tłuszcz leje się na blachę i co skapnie do okapnika to skapnie reszta zostaje na grillu. Co polecacie, co waszym zdaniem jest lepsze? Dodam, że grilla jednak kupiłem (jechałem po niego 50km, pusto nie wracam) - model z deflektorem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy się go jeszcze nie pozbyć puki jest nieużywany. Nie zapłaciłem za niego dużo bo 280zł w promocji pewnego marketu na literę C (wygląda dość solidnie jak za tą cenę) dlatego postanowiłem zaryzykować- najwyżej wtopię. Próbowałem znaleźć porównania w wyszukiwarkach ale nieznalazłem za dużo informacji. Proszę o opinie.

Edytowane przez leszmesz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12923-grill-gazowy-z-deflektorem-lub-na-kamienie-lawy-r%C3%B3%C5%BCnice/
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam.

Jestem ciekawa jak wrażenia.

Mamy już od kilku lat grill z lawą i właśnie zastanawia mnie ten kapiący tłuszcz na kamienie, czy to jest zdrowe? W sumie fakt faktem, nie jemy dzień w dzień tylko grillowanego, więc nawet jeśli to podejrzewam małą szkodliwość :D

  • 4 miesiące temu...
Mam już spore doświadczenie z grilami gazowymi i niestety muszę powiedzieć że dobry np Weber to koszt ok ....400$ ( minimum)

Mam już spore doświadczenie z grilami gazowymi i niestety muszę powiedzieć że dobry np Weber to koszt ok ....400$ ( minimum)

Prosimy podzielic sie doswiadczeniem na naszym forum..

Dlaczego trzeba wydac tyle kasy na nieco grubsze srednice materialu w tych urzadzeniach.?

Czy po to aby miec tylko Logo tej firmy.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Troszke sie zdziwilam. Mam-y gazowe bbq od lat . No nie powiem teraz mamy odrobine drozsze niz weber. Ale czy akurat ta firma musi byc?

 Mimo wszystko, nawet gazowe maja czesc przeznaczona na lawe i tam grylowanie tez jest wspaniale. 

Kiedykolwiek wyjezdza sie, s u nas specjalne miejsca/parki w ktorych sa juz przygotowane grill'e, gdzie ktokolwiek ma ochote to wrzuca monete i smazy swoje mieso,kielbase,warzywa. Pozniej tylko kazdy za soba sprzata. A sa to elektryczne grill'e. 

 

 To ja jakim bbq robisz jest obojetne, najwazniejsze abys uzyskal oczekiwany efekt. To tak jak z kuchenkami w domu , kazdy pracuje na tym co ma, a co go stac i to co lubi. A ta czy tamta firma , chyba nie jest najwazniejsza.

Pozdrawiam serdecznie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

  • 9 miesięcy temu...

Dobrych firm z grillami jest mało. Takie droższe grille kupuje się na lata. Warto patrzeć na dostępność części zamiennych. Druga sprawa to moc grilla. Taka średnia gazówka dobrej firmy ma ok 7 KW. Ze względów technicznych elektryczny nie będzie miał pewnie więcej jak 2 KW (Dalej to już chyba jest potrzebna siła. To urządzenia bardziej dla gastronomi). Wyższa temperatura wpływa na proces smażenia. Łatwiej jest uzyskać soczyste mięsko ponieważ szybciej zamykają się pory. Kamienie lawy z czasem nasiąkają tłuszczem który potem się pali i to jest jej minus. Blacha tłuszczu nie przyjmuje.

 

Grubszy np. ruszt lepiej kumuluje ciepło. Im mniej otworów w piekarniku tym mniejszy ruch powietrza. Generalnie chodzi o to żeby piekarnik grilla nie wychładzał się zbyt szybko. Spora jest różnica w jakości między grillem tańszym a droższym. Ja w moim jak się dobrze nagrzeje piekę pizze ok 4-6 min. Na termometrze brakuje skali.

Pytanie było - co lepsze z kamieniami z lawy czy z blachami ? - Temat zszedł na "jaka firma lepsza" .  Też chciałem kiedyś kupić grill gazowy i też miałem ten dylemat - z kamieniem , czy blacha ? - grilla do dziś nie kupiłem - ale teraz posezonowe wyprzedaże i są okazje - tylko co lepsze? Tłuszcz kapie na kamienie -dajemy ognia na max i się wypali  - tłuszcz kapie na blachę spływa rynienką ( w międzyczasie część się spali na blachach) i trzeba całość czyścić. No i chyba dzięki kamieniom  jest równiejszy rozkład temperatury na ruszcie - tak myślę . Do dziś używam grila węglowego - ale gazowce są po prost wygodne i szybkie.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

...Łatwiej jest uzyskać soczyste mięsko ponieważ szybciej zamykają się pory....

W ostatnich latach sporo kucharzy obaliło ten powielany przez wieki mit i udowodnili, że na soczyste mięso obsmażanie ma niewielki wpływ. 

Piksiak

W takim razie co?

Mam webera 3 palniki gazowe do grillowania , także kociołkowania i woka - i z boku mała 1 palnikowa kuchenka gazowa (wbrew pozorom przydatna) - 1 wada - cena - ale jakość i funkcjonalność warta tej ceny. 

Ale co mogę powiedzieć  ;)  uczę się grillować  ;)

mbloy - zawsze możesz wypróbować   :D  ;) masz blisko ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Muski chodziło mi raczej o to co wpływa na soczystość mięska jeżeli nie jest to temperatura :) Mam gazowego od nastu lat i wiem o co w tym biega ale zawsze warto poznać metody poprawy własnych grillowanych potraw.

co wpływa na soczystość mięska jeżeli nie jest to temperatura

  marynowanie ,czas i temperatury do określonych potraw , mięs , warzyw i grillowanych owoców, to czy potrzebujesz je mieć odkryte, czy zawinięte np. w alufolię, inne temperatury i czas dla np. piersi z kurczaka czystej (krótkie) inne  dla faszerowanej warzywami a jeszcze inne do faszerowanej serkiem  - przejedziesz i wiór  :facepalm:  - po ...nastu latach pewnie wiesz....... to my będziemy się od Ciebie uczyli...... Zdrówka w Nowym Roku :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Dla tego czytam to forum
Czytaj Bracie czytaj - to skarbnica wiedzy nie tylko wędzarniczej  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Kupiłem ze 2-3 lata temu gazowego Broil Kinga. Wysoka wersja. Powinna sama grilować :D .

Parę razy grilowaliśmy, jednak nie przekonał mnie do siebie. W tym roku nie pamiętam czy na nim coś grilowaliśmy.

Preferuję ruszt nad ogniskiem. Kupiłem palenisko, (taka duża dennica na nóżkach) możemy grilować np. na tarasie, do tego stojak i duży ruszt z nierdzewki.

Nie wiem, czy to kosztowało z 400zł. A jaka frajda, nie ma jak wieczorkiem posiedzieć przy ogniu, nawet bez grila.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.