Skocz do zawartości

Rozprawka o przyprawach typu "Vegeta"


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Ludzie to jedzą i jakoś nie umierają

Nie był bym tak do końca pewien jak to wygląda naprawdę z tym jedzeniem konserwantów .

 

Wiem tyle że w chwili obecnej jest mnóstwo chorób tzw. cywilizacyjnych gdzie pod to określenie wrzuca się już prawie wszystkie choroby . Po drugie kto ma dawać pieniążki na badania ? Myślę że nie dają ci co wprowadzają konserwanty do obiegu .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27432
Udostępnij na innych stronach

Miro, nie to, że nie chcę pisać. Po prostu temat mnie nie interesuje.

Wiem jedynie, i tego jestem pewny, że niektóre ze składników mieszanek smakowych tego typu wchodzą w bardzo niebezpieczne reakcje ze składnikami niektórych leków, dlatego lekarz stanowczo odradzał mi ich uzywanie (nie leków :D). One wszystkie, łącznie z Vegettą zawierają spora część tablicy Pana M. Świadczy o tym choćby tak banalny fakt, iz nosnikiem dodatków jest sól. Występuje ona w tej roli zawsze wtedy, kiedy mamy do czynienia z mieszanką zawierającą szkodliwe dla zdrowia związki. Przykład najbliższy - nasza peklosól. Sól jest tutaj ochraniaczem przed zbyt nieostroznym i nieskromnym ich uzywaniem.

Wszystkie trucizny, używane w rozsądnych ilościach są lekami. Na tym przecież od wieków bazuje cała medycyna. Ja jednak wole korzystać z ich oryginalnych odpowiedników, sprzedawanych w aptekach.

Potwierdzam wypowiedź mojego przedmówcy i kończę ze swej strony udział w dyskusji do nikąd nie prowadzącej.

Pozdrowienia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27435
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nie ma o co kopi kruszyć. Ja w farmacji pracuję 23 lata, a ogólnie w chemii 35 lat i wiem czym to pachnie. Moja rada jeśli nie musicie z dala od leków , a najdalej z tzw. grupy OTC to te reklamowane. Witaminy też radzę naturalne. Leki to same trucizny, a leczenie polega na tzw mniejszym złu. Biorąc dawki lecznicze one nie są obojętne dla organizmu. Prozaiczne myślenie " to tylko maść z niewielką ilością substancji chemicznej" nawet niewielka dawka (mikrogramy) ma bardzo silne właściwości oddziaływujące na żywy organizm. Mogę Wam powiedzieć, że na moim oddziale większość substancji chemicznych używanych do leków kardiologicznych miała własciwości rakotwórcze. Ja byłem tego świadomy i moi ludzie- kilku już nie żyje. Ja sam nie wiem czy coś się u mnie nie odezwiepo latach.Dlatego jak najdalej od chemii - róbmy wędliny może o gorszym ?? smaku lub aromacie ale naturalne bo i tak nie wiemy ile chemii zjadła świnia.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27436
Udostępnij na innych stronach

Maxell Mirku pytałem myśląc że jest jeszcze jakiś składnik wspomnianej Vegety o którym nie wiem.

Tak jak piszesz każda no może nie każda trucizna stosowana rozsądnie może być lekarstwem.

Wracając do samej Vegety to tu "szkodliwe" mogą być dwa składniki sól i glutaminian.

Sól to wiadomo wpływa na nasze ciśnienie, nerki i przez lekarzy uznawana jest za szkodliwą.

Glutaminian wzmacnia "piąty smak" i w rozsądnej dawce może być stosowany podobnie jak sól.

Ale jest ważna a nawet bardzo ważna rzecz która dotyczy glutaminianu.Jego przedawkowanie a czasami i zwykła dawka u osób chorych bardzo źle wpływa na człowieka.

Sam na sobie się o tym przekonałem.Wystarczy że skosztuje odrobinę glutaminianu w czystej postaci a od razu czuje że serduszko głupieje.

Dlatego uważam tą dyskusję za wręcz wskazaną bo nie każdy o tym wie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27440
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze cała masa szkodliwych E .....

Dlatego powinniśmy po prostu zrezygnować z tego typu dodatków na rzecz zdrowej, propagowanej przez nas żywności. Informacji na temat szkodliwości całego tego dziadostwa, jest bardzo duzo na naszym forum i stronie i chyba juz nic nie trzeba tutaj dodawać.

Po prostu nie kontynuujmy już tematu.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27442
Udostępnij na innych stronach

Ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27446
Udostępnij na innych stronach

Małgoś napisał/a:

Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock:

 

 

Małgoś rybonukleotydy są głównymi składnikami kwasów nukleinowych ale nimi nie są.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybonukleotydy

Marku..

Masz 100% rację..to był mój skrót myslowy!

Pozdrawiam

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27452
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy że skosztuje odrobinę glutaminianu w czystej postaci

Miro, jak "smakuje" glutaminian w czystej postaci ? :-)

Czy dodany np. do cukru powoduje to, że cukier jest bardziej słodki ? :grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27454
Udostępnij na innych stronach

W smaku jest słodki.

A dodany do dowolnej potrawy spowoduje że będzie sie nam wydawała lepsza.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27455
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem dyskusji i uszczypliwych słów o glutaminianu sodu? Najwięcej ludzi na świecie dodaje glutaminian sodu do potraw już od wielu lat i ma się dobrze. A tym narodem są chiny. A badania naukowców zwłaszcza amerykańskich to między bajki należy włożyć, bo ci „naukowcy” działają na konkretne zamówienie. Człowiek składa się z substancji chemicznych wartych - jak wyliczyli oczywiście tamci naukowcy - jakieś 2 dolary.

Teraz o soli. Organizm bez soli nie może funkcjonować, a nadmiar wydala, znowu nasi profesorowie powiedzieli, że w warunkach domowych nie ma możliwości przedawkować sól. By ją przedawkować to należałoby ją jeść garściami! Tak mówił w radio Katowice jakiś profesor kardiolog w audycji o zdrowiu, cyklicznym programie teraz już pani poseł Bochenek, a jej mąż jest pierwszym w kraju lekarzem który wykonał operację serca robotem. Umiar zawsze jest konieczny a i zdrowy rozsądek też, no i komu tu wierzyć?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27457
Udostępnij na innych stronach

a kiedyś patrzałem na chinczyków jak budowali super wieżowiec ,i w wysokich temperaturach zasilali organizm solą

kto nie używa Maggi do zup?

po soli glutaminian tam jest najważniejszym składnikiem

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27460
Udostępnij na innych stronach

JASIU . Ja nie używam Maggi do zup i żadnych gotowych przypraw robionych przez przemysł do konkretnych potraw

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27464
Udostępnij na innych stronach

W smaku jest słodki.

Moje pytanie było o to, czy z dodatkiem glutaminianu wzmoży się np. odczuwalność smaku soli czy cukru. Następnym razem chyba będę musiałkupić u Ciebie glutaminian.

 

kto nie używa Maggi do zup?

Nie używamy. Nigdy nie mieliśmy Maggi w naszej lodówce.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27467
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie mam w kuchni Maggi bo Maggi to zbyt droga sprawa i w Polsce była nie znana, choć teraz jest, ale Przyprawa do zup Winiary to chyba każdy ma. (Maggi to chyba szwajcarska nazwa firmy produkująca różne przyprawy)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27470
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie było o to, czy z dodatkiem glutaminianu wzmoży się np. odczuwalność smaku soli czy cukru. Następnym razem chyba będę musiałkupić u Ciebie glutaminian.

Tak wzmoży.Można by sie pokusić o porównanie do posolonej potrawy i nie posolonej ale to porównanie w bardzo dużym "powiększeniu".

Zalety glutaminianu wykorzystuje kuchnia chińska w której smaku jest właśnie to coś a poz tym glutaminian ma właściwości zagęszczające sosy czy zupy.

Używają go w olbrzymich ilościach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27484
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o stosowanie glutaminianu, to - choć tego nie potwierdzono - przy nadmiernym spożyciu podejrzewa się go o osłabianie wzroku oraz Syndrom chińskiej restauracji
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27486
Udostępnij na innych stronach

Czy dodany np. do cukru powoduje to, że cukier jest bardziej słodki ?

Nie ale dodany do niedosolonej potrawy sprawia że soli jest akurt. przykład macie na początku, podałem tam przepis na kiełbase "vegettkę" :wink: a z wyliczeń później wychodziło że jest za mało soli, co w prakty :wink: e okazuje się że jest akurat.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27536
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

i Glutaminian sodu (E 621),

TOSHIBA, w jakiej ilości dodajesz glutaminian?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72145
Udostępnij na innych stronach

Zalecana maksymalna dawka to 5dkg na 100 kg mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72151
Udostępnij na innych stronach

i Glutaminian sodu (E 621),

TOSHIBA, w jakiej ilości dodajesz glutaminian?

Od 0,2g do 0,4 g na kiloram.

W zależności, jakie przyprawy używam.

Ale to nie jest tak że dodaje ZAWSZE i wszędzie, bardziej nazwał bym to sporadycznie w zależności co chce osiągnąć.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72155
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

...na moim oddziale większość substancji chemicznych używanych do leków kardiologicznych miała własciwości rakotwórcze ...

no niestety, to tak na wszelki wypadek, gdyby pacjent przypadkowo wyzdrowiał z dolegliwości kardiologicznych to koncern by stracił klienta a tak .. kiedyś wróci! ale na inny oddział.

Kiedyś zainteresowałem się powszechnie już chyba dzisiaj wszystkim znanym aspartamem ... trucizna okropna! ale dlaczego jest składnikiem tak wielu leków również dla dzieci?! :devil:

 

a wracając do głównego tematu wątku, dzisiaj można już znaleźć w sieci więcej informacji na temat glutaminianu sodu, warto przeczytać np. http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/366/offsetk/0

lub

http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl22/teksty1053/glutaminian_sodu_syndrom_chinskiej_restauracji

oraz: http://amygdalina.streemo.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=71313

 

Z doświadczenia wiem, że można zrezygnować w naszej kuchni i z Vegety, i z kucharka. Troszkę to przypomina wychodzenia z nałogu ale jednak można. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić tzw. "Rosół wegetariański lub .... no niestety ale samemu zrobić sobie na zimę solone lub suszone warzywa, a najlepiej wykorzystać jeden z przepisów znalezionych w sieci:

 

Domowa przyprawa a'la vegeta

W smaku jest podobna do tej kupnej, a na pewno jest zdrowsza – bez żadnych ulepszaczy itp. Przechowuje się ją jak wszystkie przyprawy – w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

 

Składniki:

 

* 250g suszonej włoszczyzny

* 3 łyżki kurkumy

* 2 łyżki granulowanego czosnku

* 5 łyżek soli

* 2 łyżki słodkiej papryki

 

Przygotowanie :

 

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze :)

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185231
Udostępnij na innych stronach

250g suszonej włoszczyzny

a ile procentowo składników ? tzn, marchwki, pitruszki, selera itp ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185233
Udostępnij na innych stronach

a ile procentowo składników ? tzn, marchwki, pitruszki, selera itp ?

oj ... to już są takie nieistotne szczegóły :wink: .. no wiesz .. włoszczyzna, ile dajesz do rosołu procentowo? tylko się mnie nie pytaj, bo u mnie rosół żona gotuje ..

no dobra, żartowałem ... zaraz poszukam bo gdzieś to mam chyba na kompie ...

albo i nie mam ... przyznam się ze ja poszedłem na łatwiznę, kipiłem w jakiejś paczce po prostu suszone warzywa (juz kompozycje) zmieliłem dodałem soli i kurkumy .. co by wizualnie Vegete przypominał wyrób finalny i gotowe!

 

Wyżej w poście napisałem "Rosół wegetariański" .. oczywiście miałem na myśli "Bulion wegetariański" sorry!

Co do dokładnego składu procentowego włoszczyzny do domowej a'la vegety to .. nie podam, i to nie dlatego ze nie znalazłem, wręcz przeciwnie! Właśnie dotarłem do notatek i .. mam kilka, a każdy inny! Króluje dowolność i bardzo dobrze. Albo podam dla przykładu, ale zaznaczam ze żaden nie był sprawdzony, ja na a'la vegetę zaadoptowałem właśnie Bulion wegetariański.

więc jest kilka wersji:

1. 50g mieszanki warzyw suszonych(marchew ,por ,seler ,pasternak, lubczyk, pietruszka)1 łyżką kurkumy ,1 łyżka papryki słodkiej ,1lyzeczka czosnku suszonego,1 łyżka soli,1 łyżka suszonej cebuli, pól łyżeczki pieprzu ,wszystkie składniki wrzucić do blendera , zmiksować na najwyższych obrotach przez kilka minut i gotowe

2. Warzywa jakie mamy na rynku: marchew, pietruszka, seler, por, papryka w rożnych kolorach, cebula, czosnek, nać z pietruszki, selera, koper i wszystko to co nam przyjdzie do głowy. Kroimy w piórka jak najcieńsze (potem i tak zmielimy) suszymy w suszarce takiej do grzybów. Mielimy wszystko w porządnej maszynie dodajemy sól i do słoika. Niech się schowa Vegeta ze sklepu z tymi chemicznymi dodatkami.

3. W piekarniku suszy się pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Suszonka ląduje w moździerzu z dodatkiem pieprzu, gałki muszkatołowej, papryki, oregano (lub tymianku), suszonej natki pietruszki, cząbru i odrobiny soli.

 

No i teraz najważniejsze!: Można dodać inne warzywa według własnego uznania

 

Z tego co widzę to żona i tak najchętniej korzysta z solonej mieszanki warzywnej :tongue:

... oczywiście własnej roboty zrobionej ze świeżych warzyw a nie suszonych.

 

Vegeta, kucharek tzw. maggi oraz wszelkie kostki rosołkowe dawno już wyrzuciliśmy, łatwo nie było ale teraz już wcale za nimi nie tęsknimy!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185240
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.