andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam Ludzie to jedzą i jakoś nie umierają Nie był bym tak do końca pewien jak to wygląda naprawdę z tym jedzeniem konserwantów . Wiem tyle że w chwili obecnej jest mnóstwo chorób tzw. cywilizacyjnych gdzie pod to określenie wrzuca się już prawie wszystkie choroby . Po drugie kto ma dawać pieniążki na badania ? Myślę że nie dają ci co wprowadzają konserwanty do obiegu . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Miro, nie to, że nie chcę pisać. Po prostu temat mnie nie interesuje. Wiem jedynie, i tego jestem pewny, że niektóre ze składników mieszanek smakowych tego typu wchodzą w bardzo niebezpieczne reakcje ze składnikami niektórych leków, dlatego lekarz stanowczo odradzał mi ich uzywanie (nie leków ). One wszystkie, łącznie z Vegettą zawierają spora część tablicy Pana M. Świadczy o tym choćby tak banalny fakt, iz nosnikiem dodatków jest sól. Występuje ona w tej roli zawsze wtedy, kiedy mamy do czynienia z mieszanką zawierającą szkodliwe dla zdrowia związki. Przykład najbliższy - nasza peklosól. Sól jest tutaj ochraniaczem przed zbyt nieostroznym i nieskromnym ich uzywaniem.Wszystkie trucizny, używane w rozsądnych ilościach są lekami. Na tym przecież od wieków bazuje cała medycyna. Ja jednak wole korzystać z ich oryginalnych odpowiedników, sprzedawanych w aptekach.Potwierdzam wypowiedź mojego przedmówcy i kończę ze swej strony udział w dyskusji do nikąd nie prowadzącej.Pozdrowienia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Stycznia 2008 WitamNie ma o co kopi kruszyć. Ja w farmacji pracuję 23 lata, a ogólnie w chemii 35 lat i wiem czym to pachnie. Moja rada jeśli nie musicie z dala od leków , a najdalej z tzw. grupy OTC to te reklamowane. Witaminy też radzę naturalne. Leki to same trucizny, a leczenie polega na tzw mniejszym złu. Biorąc dawki lecznicze one nie są obojętne dla organizmu. Prozaiczne myślenie " to tylko maść z niewielką ilością substancji chemicznej" nawet niewielka dawka (mikrogramy) ma bardzo silne właściwości oddziaływujące na żywy organizm. Mogę Wam powiedzieć, że na moim oddziale większość substancji chemicznych używanych do leków kardiologicznych miała własciwości rakotwórcze. Ja byłem tego świadomy i moi ludzie- kilku już nie żyje. Ja sam nie wiem czy coś się u mnie nie odezwiepo latach.Dlatego jak najdalej od chemii - róbmy wędliny może o gorszym ?? smaku lub aromacie ale naturalne bo i tak nie wiemy ile chemii zjadła świnia.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Maxell Mirku pytałem myśląc że jest jeszcze jakiś składnik wspomnianej Vegety o którym nie wiem.Tak jak piszesz każda no może nie każda trucizna stosowana rozsądnie może być lekarstwem.Wracając do samej Vegety to tu "szkodliwe" mogą być dwa składniki sól i glutaminian.Sól to wiadomo wpływa na nasze ciśnienie, nerki i przez lekarzy uznawana jest za szkodliwą.Glutaminian wzmacnia "piąty smak" i w rozsądnej dawce może być stosowany podobnie jak sól.Ale jest ważna a nawet bardzo ważna rzecz która dotyczy glutaminianu.Jego przedawkowanie a czasami i zwykła dawka u osób chorych bardzo źle wpływa na człowieka.Sam na sobie się o tym przekonałem.Wystarczy że skosztuje odrobinę glutaminianu w czystej postaci a od razu czuje że serduszko głupieje. Dlatego uważam tą dyskusję za wręcz wskazaną bo nie każdy o tym wie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Jest jeszcze cała masa szkodliwych E .....Dlatego powinniśmy po prostu zrezygnować z tego typu dodatków na rzecz zdrowej, propagowanej przez nas żywności. Informacji na temat szkodliwości całego tego dziadostwa, jest bardzo duzo na naszym forum i stronie i chyba juz nic nie trzeba tutaj dodawać.Po prostu nie kontynuujmy już tematu.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Małgoś napisał/a: Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock: Małgoś rybonukleotydy są głównymi składnikami kwasów nukleinowych ale nimi nie są. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybonukleotydy Marku.. Masz 100% rację..to był mój skrót myslowy! Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wystarczy że skosztuje odrobinę glutaminianu w czystej postaci Miro, jak "smakuje" glutaminian w czystej postaci ? :-) Czy dodany np. do cukru powoduje to, że cukier jest bardziej słodki ? :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Stycznia 2008 W smaku jest słodki.A dodany do dowolnej potrawy spowoduje że będzie sie nam wydawała lepsza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Nie rozumiem dyskusji i uszczypliwych słów o glutaminianu sodu? Najwięcej ludzi na świecie dodaje glutaminian sodu do potraw już od wielu lat i ma się dobrze. A tym narodem są chiny. A badania naukowców zwłaszcza amerykańskich to między bajki należy włożyć, bo ci „naukowcy” działają na konkretne zamówienie. Człowiek składa się z substancji chemicznych wartych - jak wyliczyli oczywiście tamci naukowcy - jakieś 2 dolary. Teraz o soli. Organizm bez soli nie może funkcjonować, a nadmiar wydala, znowu nasi profesorowie powiedzieli, że w warunkach domowych nie ma możliwości przedawkować sól. By ją przedawkować to należałoby ją jeść garściami! Tak mówił w radio Katowice jakiś profesor kardiolog w audycji o zdrowiu, cyklicznym programie teraz już pani poseł Bochenek, a jej mąż jest pierwszym w kraju lekarzem który wykonał operację serca robotem. Umiar zawsze jest konieczny a i zdrowy rozsądek też, no i komu tu wierzyć? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Stycznia 2008 a kiedyś patrzałem na chinczyków jak budowali super wieżowiec ,i w wysokich temperaturach zasilali organizm soląkto nie używa Maggi do zup?po soli glutaminian tam jest najważniejszym składnikiem Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Stycznia 2008 JASIU . Ja nie używam Maggi do zup i żadnych gotowych przypraw robionych przez przemysł do konkretnych potraw Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Stycznia 2008 W smaku jest słodki. Moje pytanie było o to, czy z dodatkiem glutaminianu wzmoży się np. odczuwalność smaku soli czy cukru. Następnym razem chyba będę musiałkupić u Ciebie glutaminian. kto nie używa Maggi do zup? Nie używamy. Nigdy nie mieliśmy Maggi w naszej lodówce. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Ja też nie mam w kuchni Maggi bo Maggi to zbyt droga sprawa i w Polsce była nie znana, choć teraz jest, ale Przyprawa do zup Winiary to chyba każdy ma. (Maggi to chyba szwajcarska nazwa firmy produkująca różne przyprawy) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Moje pytanie było o to, czy z dodatkiem glutaminianu wzmoży się np. odczuwalność smaku soli czy cukru. Następnym razem chyba będę musiałkupić u Ciebie glutaminian.Tak wzmoży.Można by sie pokusić o porównanie do posolonej potrawy i nie posolonej ale to porównanie w bardzo dużym "powiększeniu". Zalety glutaminianu wykorzystuje kuchnia chińska w której smaku jest właśnie to coś a poz tym glutaminian ma właściwości zagęszczające sosy czy zupy. Używają go w olbrzymich ilościach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Jeśli chodzi o stosowanie glutaminianu, to - choć tego nie potwierdzono - przy nadmiernym spożyciu podejrzewa się go o osłabianie wzroku oraz Syndrom chińskiej restauracji Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Czy dodany np. do cukru powoduje to, że cukier jest bardziej słodki ?Nie ale dodany do niedosolonej potrawy sprawia że soli jest akurt. przykład macie na początku, podałem tam przepis na kiełbase "vegettkę" :wink: a z wyliczeń później wychodziło że jest za mało soli, co w prakty :wink: e okazuje się że jest akurat. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-27536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Czerwca 2009 i Glutaminian sodu (E 621), TOSHIBA, w jakiej ilości dodajesz glutaminian? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zalecana maksymalna dawka to 5dkg na 100 kg mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Czerwca 2009 i Glutaminian sodu (E 621), TOSHIBA, w jakiej ilości dodajesz glutaminian? Od 0,2g do 0,4 g na kiloram. W zależności, jakie przyprawy używam. Ale to nie jest tak że dodaje ZAWSZE i wszędzie, bardziej nazwał bym to sporadycznie w zależności co chce osiągnąć. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-72155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Listopada 2011 ...na moim oddziale większość substancji chemicznych używanych do leków kardiologicznych miała własciwości rakotwórcze ...no niestety, to tak na wszelki wypadek, gdyby pacjent przypadkowo wyzdrowiał z dolegliwości kardiologicznych to koncern by stracił klienta a tak .. kiedyś wróci! ale na inny oddział. Kiedyś zainteresowałem się powszechnie już chyba dzisiaj wszystkim znanym aspartamem ... trucizna okropna! ale dlaczego jest składnikiem tak wielu leków również dla dzieci?! :devil: a wracając do głównego tematu wątku, dzisiaj można już znaleźć w sieci więcej informacji na temat glutaminianu sodu, warto przeczytać np. http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/366/offsetk/0 lub http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl22/teksty1053/glutaminian_sodu_syndrom_chinskiej_restauracji oraz: http://amygdalina.streemo.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=71313 Z doświadczenia wiem, że można zrezygnować w naszej kuchni i z Vegety, i z kucharka. Troszkę to przypomina wychodzenia z nałogu ale jednak można. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić tzw. "Rosół wegetariański lub .... no niestety ale samemu zrobić sobie na zimę solone lub suszone warzywa, a najlepiej wykorzystać jeden z przepisów znalezionych w sieci: Domowa przyprawa a'la vegeta W smaku jest podobna do tej kupnej, a na pewno jest zdrowsza – bez żadnych ulepszaczy itp. Przechowuje się ją jak wszystkie przyprawy – w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Składniki: * 250g suszonej włoszczyzny * 3 łyżki kurkumy * 2 łyżki granulowanego czosnku * 5 łyżek soli * 2 łyżki słodkiej papryki Przygotowanie : Wszystkie składniki zmiksować w blenderze Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Listopada 2011 250g suszonej włoszczyznya ile procentowo składników ? tzn, marchwki, pitruszki, selera itp ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Listopada 2011 a ile procentowo składników ? tzn, marchwki, pitruszki, selera itp ?oj ... to już są takie nieistotne szczegóły :wink: .. no wiesz .. włoszczyzna, ile dajesz do rosołu procentowo? tylko się mnie nie pytaj, bo u mnie rosół żona gotuje .. no dobra, żartowałem ... zaraz poszukam bo gdzieś to mam chyba na kompie ... albo i nie mam ... przyznam się ze ja poszedłem na łatwiznę, kipiłem w jakiejś paczce po prostu suszone warzywa (juz kompozycje) zmieliłem dodałem soli i kurkumy .. co by wizualnie Vegete przypominał wyrób finalny i gotowe! Wyżej w poście napisałem "Rosół wegetariański" .. oczywiście miałem na myśli "Bulion wegetariański" sorry! Co do dokładnego składu procentowego włoszczyzny do domowej a'la vegety to .. nie podam, i to nie dlatego ze nie znalazłem, wręcz przeciwnie! Właśnie dotarłem do notatek i .. mam kilka, a każdy inny! Króluje dowolność i bardzo dobrze. Albo podam dla przykładu, ale zaznaczam ze żaden nie był sprawdzony, ja na a'la vegetę zaadoptowałem właśnie Bulion wegetariański. więc jest kilka wersji: 1. 50g mieszanki warzyw suszonych(marchew ,por ,seler ,pasternak, lubczyk, pietruszka)1 łyżką kurkumy ,1 łyżka papryki słodkiej ,1lyzeczka czosnku suszonego,1 łyżka soli,1 łyżka suszonej cebuli, pól łyżeczki pieprzu ,wszystkie składniki wrzucić do blendera , zmiksować na najwyższych obrotach przez kilka minut i gotowe 2. Warzywa jakie mamy na rynku: marchew, pietruszka, seler, por, papryka w rożnych kolorach, cebula, czosnek, nać z pietruszki, selera, koper i wszystko to co nam przyjdzie do głowy. Kroimy w piórka jak najcieńsze (potem i tak zmielimy) suszymy w suszarce takiej do grzybów. Mielimy wszystko w porządnej maszynie dodajemy sól i do słoika. Niech się schowa Vegeta ze sklepu z tymi chemicznymi dodatkami. 3. W piekarniku suszy się pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Suszonka ląduje w moździerzu z dodatkiem pieprzu, gałki muszkatołowej, papryki, oregano (lub tymianku), suszonej natki pietruszki, cząbru i odrobiny soli. No i teraz najważniejsze!: Można dodać inne warzywa według własnego uznania Z tego co widzę to żona i tak najchętniej korzysta z solonej mieszanki warzywnej :tongue: ... oczywiście własnej roboty zrobionej ze świeżych warzyw a nie suszonych. Vegeta, kucharek tzw. maggi oraz wszelkie kostki rosołkowe dawno już wyrzuciliśmy, łatwo nie było ale teraz już wcale za nimi nie tęsknimy! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Listopada 2011 Cena suszonej włoszczyzn w hurcie , duża kostka waha się od 50-60zł za worek 5kg ( przy cenie kupna za 1 worek ) . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/page/2/#findComment-185248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.