Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka. Czy wyjdzie mi z tego ? czytalem ze tam jakies skorki sie daje zeby kaszanka byla kleista czy cos takiego. A i krew mam suszona i jak to sie dawkoje taka krew z woda. Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu.

Dzieki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/
Udostępnij na innych stronach

Jak macie jakis przepis na kaszanke z podrobow kurczaka to prosze wrzuccie tu.

 

Nie ma takiego przepisu, przynajmniej ja się nie spotkałem. Ale możesz poeksperymentować jak masz ciągły dostęp do tych podrobów.Musisz chyba dobrze ugotować żołądki kurze i zemleć na drobnym sitku, żeby nie było "twardości" w kasznace. Suchą krew rozmieszaj w zimnej wodzie, o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi. Ja bym do tego dodał właśnie skórek wieprzowych, podgardla i okrawki mięsa.Można dać jeszcze nóżki wieprzowe lub golonkę przednią. Eksperymentuj :thumbsup:  

 

W googlach masz dużo "wymysłów"

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=kaszanka+drobiowa

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-496834
Udostępnij na innych stronach

Panowie szukam przepisu na kaszanke ale mam tylko do uzycia serca, zoladki i watrobke wszystko z kurczaka.

 

Z tego nie wyjdzie.Rozpadnie się jeśli nie dodasz skórek wp.

 

 

 

o ile dobrze pamiętam to 10dkg suchej jest równoznaczne z 1 l krwi.

 

 

Mam suchą krew, czyli hemoglobinę, którą rozpuszcza się w stosunku 1:14.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-496875
Udostępnij na innych stronach

Ale rozpuszczasz 1:10  

 

Ostatnio parę lat nie rozpuszczam w ogóle :D .Używam naturalną, płynną bo kaszanka ma wtedy lepszy smak. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-496913
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

 

 

Czym można zastąpić krew? co Ty wypisujesz...

 

Można zrobić kaszankę na biało bez krwi.Krew w tym wypadku można zastąpić a nawet trzeba rosołem z gotowania mięsa w tej samej ilości. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-499687
Udostępnij na innych stronach

U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka" a tak na marginesie to cieszy się bardzo dużym wzięciem.... zresztą tak samo jak kiszka ziemniaczana.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-499733
Udostępnij na innych stronach

 

 

U nas w sklepach nazywają ją "biała kaszanka"

 

 

W moim domu rodzinnym , babcia taką kaszankę robiła na obiad , nie nadziewało się jej w jelita tylko kładło do miseczki i była gotowa na obiadek z gotowaną kiszoną kapustą :D . Po wystygnięciu odsmażało się na kolację na patelni .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-499749
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Przypadkowo byłem w sklepie z karmą dla gołębi i po raz pierwszy zobaczyłem nasiona sorga. Kupiłem sorgo czerwone 4 zł/kg i zacząłem eksperymentować. Zrobiłem kaszankę z nasion sorgo i wyszła rewelacja. Sorgo czerwone po namoczeniu i ugotowaniu wygląda jak kasza gryczana dla mnie w smaku dużo lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-588519
Udostępnij na innych stronach

Kaszankę już zjadłem, wcześniej nie jadłem kaszanek bo mnie po nich suszyło zwłaszcza po zrobionej na kaszy gryczanej. Sorgo to zboże bezglutenowe. Zapomniałem dodać, że jak kupimy sorgo dla gołębi to trzeba je kilka razy wypłukać w ciepłej wodzie aż woda będzie czysta. Sorgo czerwone w smaku przypomina pęcak a wyglądem kaszę gryczaną. Kaszanka wygląda jak każda kaszanka. Można kupić kaszę z obłuskanych nasion sorgo, rzadkość, u mnie w okolicy niedostępna.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-588560
Udostępnij na innych stronach

Ja swego czasu kupiłam sorgo w Auchan .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-588604
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Na gorącą żeby ją wstępnie sparzyć.2l na 10 kg.Ja daję 1l krwi  i 1l rosołu z gotowania mięsa

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-595588
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile wlać krwi na 1o kg farszu? I czy powinno się łac na gorącą kasze czy schłodzoną?
Tutaj masz to fajnie opisane https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13034-kaszanka/#findComment-595601
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.