jacak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Kupiłem w jednym z marketów, w promocyjnej cenie 8,5 PLN, mięsko z udek kurczaka, bez skórek. Kupując, już postanowiłem, że będzie z tego "Biała". Bardzo lubię ten rodzaj wyrobu i stale z tą kiełbasą eksperymentuje. Tym razem skład skomponowałem tak;1,6 kg wspomnianego mięska drobiowego I.drob. - 57%0,7 kg pachwiny, IIwp. (dość chuda) - 25%0,5 kg III wp. z golonki. - 18%Do peklowania użyłem mieszanki (fifty/fifty) peklosól/sól 17 gram na kilo mięsaPo dwóch dniach w lodówce mięsko trafiło do produkcji;III - rozdrobniona na sitku fi 2,5 mmpachwina- rozdrobniona fi 10 mmmięso z kurczaka- rozdrobniłem szarpakiemDo otrzymanego farszu (2,8kg) dodałem: 5 g pieprzu (świeżo i grubo mielonego) - 1,8g/kg2,5 g majeranku - 0,9g/kg3,5 g zmiażdżonego przez praskę świeżego czosnku - 1,25g/kgW trakcie mieszania musiałem dodać odrobinę zimnej wody 100 ml - 35ml/kg Po napełnieniu jelit i krótkim osadzaniu, około godziny, kiełbaska trafiła do parzenia.Efekt... poezja smaku.Polecam szczerze, jak macie ochotę na wyśmienitą "białą drobiową", to skorzystajcie z mojego przepisu Edytowane 24 Września 2016 przez EAnna uniwersalizacja przepisu Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2016 Chętnie spróbuję. Mieszkam niedaleko. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-515952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2016 Rozumiem, że golonka to ze świnek nie z indyka?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-515961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2016 Sorry, ale jaka ona jest drobiowa jak w składzie jest świnki prawie fifty fifty? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-515987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Września 2016 Bliżej jej " " do drobiowej jak do wołowej goloneczka faktycznie ze świnki Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-515992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Września 2016 peklowana to już nie "biała", pisz a la biała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-515998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Września 2016 Biała wołowa na peklosoli 50/50? Przecież kolega pisze, że drobiowa ze świnka. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Września 2016 peklowana to już nie "biała", pisz a la biała Po co pisać dwa razy to samo ? Napisałem w poście; że będzie z tego "Biała". Bardzo lubię ten rodzaj. Moim zdaniem ten znak " " to właśnie "a la" Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2016 Próbowałeś ją uwędzić? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Września 2016 Pewnie tylko wspomnienie zostało Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Września 2016 Może z poprzedniego wyrobu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Września 2016 jacaka pachwinki nie liczysz? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13383-bia%C5%82a-drobiowa/#findComment-516030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.