Marek z Bielska Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 1 Lipca 2023 WitamDziś Wielkie święto 130 lecie Ochotniczej Straży Pożarnej w Międzyrzeczu Dolnym, rozpoczęcie odbyło się Mszą w Kościele, po czym było wręczanie odznaczeń za służbę przez Wójta,Komendanta głównego z Katowic,Radnych,po czym był pokaz odrestaurowanej Tatry tzw.sikawki (około 70 lat ma Tatra), która w momencie wylała raptem 6 ton wody armatką,po czym zaczęła się zabawa do samego rana,parę fotek na pamiątkę zrobiłem sobie i z Wami się dzielę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 1 Lipca 2023 Marek, wyglądasz na tych zdjęciach jak sam Komendant Główny PSP. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 1 Lipca 2023 (edytowane) Mirek :-) OSP w małych gminach to jest coś wspaniałego,ot taka jedna wielka integrująca się rodzina od najmłodszych po najstarszych,wszyscy trzymamy się razem jak Wędzarnicza Brać. Edytowane 4 Lipca 2023 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 1 Lipca 2023 Marku, akurat mnie tego nie musisz mówić. Znam to z autopsji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Sos pikantny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 mi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Z ilu kg ostrej i słodkiej papryki zrobiłeś , może podaj proporcję jeśli masz sprawdzoną . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Opis potem teraz idę popływać 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a): Sos pikantny Pikanto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 W dniu 19.08.2023 o 15:46, Pacan Wojciech napisał(a): Z ilu kg ostrej i słodkiej papryki zrobiłeś , może podaj proporcję jeśli masz sprawdzoną . Proporcje na oko....było 12kg papryki słodkiej i 3 kg pikantnej chili,czosku parę główek cukru octu wszystko dosmaczone na pysk w trakcie redukcji sosu, sos wyszedł bardzo dobry ostry,chili robiłem w rękawiczkach i pełnej masce z filtrami 3m tak te pestki dają czadu aż oddech dusi,sosik wyszedł jak Santa Lucia by night🤪 a dziś nastawiłem zakwas z buraków z czoskiem na żywej wodzie strukturyzowanej z jonizatora. będę sobie codziennie po pół szklaneczki wypijał na zdrowie,ale to po 5 dniach jak wyjdzie, parę fotek,mielone już niestety zjadłem i zostały tylko kartofelki z sosem🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Dzięki , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-854004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Karramba caracho and whisky witajcie smoki 🤪 Zakwas z buraków gotowy ,już zlany do słoików.Zrobilem także pasztet smarowny Podlaski ala ptasie mleczko mocno skutrowany, według przepisu Wnuczka, właśnie skończyłem sterylizację 10 słoików na inne dni🤪,co wyjdzie pokaże jak wyjdzie,a jak nie wyszedł też pokaże 🤪 3-majta sie 🐲 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-855997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 2 Września 2023 Ciastka dla leniwych....zlało się ciasto🤪 karramba caracho and whisky Masa mąka, masło,cukier,jajka,cukier waniliowy,gruszki pokrojone wymieszane w mikserze i upieczone. Pachną cudnie i są smaczne,przepis z internetu chwalili to i ja zrobiłem 🤪 Po prostu Santa Lucia by Night, pracy z przygotowaniem, pieczeniem i myciem godzinka a jakie pyszne,matka się w grobie przewraca że ja się za pieczenie wziąłem 🤪 klękajcie narody 🤫 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-857835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 2 Września 2023 Te ciasteczka miały być z jabłkami, życie kwaśne i jeszcze jabłka.... nie,postanowiłem z gruszką i to był strzał w 10, brakowało tylko lodów kokosowych na talerzyk z kawą expresso. One już ostygły i próba była,mniamnuśne są,tak se myślę zrobić jeszcze beze na górze z kropla rosy to wyjdzie placek,na oleju czy margarynie tego syfu ze sklepu nie ma co kupować lepiej zrobić,robi się jak przy kutrze masarskim tylko dosypuje składniki i łyżeczką robi się na blachę kupki🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-857848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 4 Września 2023 Witajcie Smoki 🐲 Zrobiłem parę słoików papryki czerwonej /żółtej marynowanej 6 kg i trochę więcej zakwasu z buraczków z 12kg i czosnku 15 główek na zdrowie. Pozdrawiam słonecznie Marek Santa Lucia by Night 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 5 Września 2023 Marku w czym zakisić taką ilość buraka żeby to nie spleśniało a później jak to przechować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 5 Września 2023 42 minuty temu, gruby7074 napisał(a): Marku w czym zakisić taką ilość buraka żeby to nie spleśniało a później jak to przechować? Witaj,ja kisze w plastikowym odstojniku na miód 33 L,10 kg buraków,15 główek czosnku,i 7,5L wody ,soli daje na 1,5L wody żywej 2 łyżki stołowe, bo lubię z charakterem zakwas,po 5 dniach zalewam do szklanych słoi i wywożę do zimnego ciemnego pomieszczenia. Uwaga w trakcie kiszenia buraki powinny być zalane wodą,nie mogą być nad powierzchnią bo spleśnieją, codziennie mieszam wieczorem czystą chochlą,zakwas wychodzi bardzo dobry,nie wiem do czego wykorzystać taką ilość warzyw z kiszenia po produkcji 😳 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 5 Września 2023 Do zakwasu nie używam innych śmieci typu pietruszka,seler jak to inni dają itp.to ma być zakwas o wyrazistym smaku buraka i czocha,to tak jak z kiełbasą dodasz dużo różnych przypraw i masz śmierdziela cudaka takie bajer monachium przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 5 Września 2023 Dziękuje za odpowiedź i przepis,na początek zrobię w 5 litrowym,szklanym słoju[w planach 10l].Co do buraka to faktycznie spora ilość do zagospodarowania ale może jakieś sałatki albo pokroić w słupki i chrupać jak frytki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 5 Września 2023 Witam Proponuję dwie opcje zagospodarowania buraczków: 1. przepuszczamy przez sokowirówkę, uzyskany sok dodajemy do zakwasu. - zakwas wychodzi super, kolor i smak. 2. kroimy lub przecieramy na tarce, dodaję ocet malinowy (40 ml /słoik 330 ml) odrobine soli do smaku. Słoiki pasteryzujemy. Smak petarda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.