Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś Wielkie święto 130 lecie Ochotniczej Straży Pożarnej w Międzyrzeczu Dolnym, rozpoczęcie odbyło się Mszą w Kościele, po czym było wręczanie odznaczeń za służbę przez Wójta,Komendanta głównego z Katowic,Radnych,po czym był pokaz odrestaurowanej Tatry tzw.sikawki (około 70 lat ma Tatra), która w momencie wylała raptem 6 ton wody armatką,po czym zaczęła się zabawa do samego rana,parę fotek na pamiątkę zrobiłem sobie i z Wami się dzielę

post-40148-0-04188400-1688238501_thumb.jpgpost-40148-0-60609100-1688238569_thumb.jpgpost-40148-0-46133500-1688238633_thumb.jpgpost-40148-0-59330800-1688238700_thumb.jpgpost-40148-0-09545600-1688238768_thumb.jpgpost-40148-0-79921500-1688238818_thumb.jpgpost-40148-0-14036900-1688238887_thumb.jpgpost-40148-0-90485000-1688238948_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841943
Udostępnij na innych stronach

Marek, wyglądasz na tych zdjęciach jak sam Komendant Główny PSP.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841946
Udostępnij na innych stronach

Mirek :-) OSP w małych gminach to jest coś wspaniałego,ot taka jedna wielka integrująca się rodzina od najmłodszych po najstarszych,wszyscy trzymamy się razem jak Wędzarnicza Brać.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841950
Udostępnij na innych stronach

Marku, akurat mnie tego nie musisz mówić. Znam to z autopsji. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-841951
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 19.08.2023 o 15:46, Pacan Wojciech napisał(a):

Z ilu kg ostrej i słodkiej papryki zrobiłeś , może podaj proporcję jeśli masz sprawdzoną . 

Proporcje na oko....było 12kg papryki słodkiej i 3 kg pikantnej chili,czosku parę główek cukru octu wszystko dosmaczone na pysk w trakcie redukcji sosu, sos wyszedł bardzo dobry ostry,chili robiłem w rękawiczkach i pełnej masce z filtrami 3m tak te pestki dają czadu aż oddech dusi,sosik wyszedł jak Santa Lucia by night🤪

a dziś nastawiłem zakwas z buraków z czoskiem na żywej wodzie strukturyzowanej z jonizatora.

będę sobie codziennie po pół szklaneczki wypijał na zdrowie,ale to po 5 dniach jak wyjdzie, parę fotek,mielone już niestety zjadłem i zostały tylko kartofelki z sosem🤪

IMG_20230821_160803.thumb.jpg.8df4d202077869a2c21165ed44209c3b.jpgIMG_20230821_162629.thumb.jpg.04c8df7a45b7e45ec012251f02a6a037.jpgIMG_20230821_162638.thumb.jpg.43ed2e0f629cbb91c3fb453bcf3bc7b9.jpgIMG_20230821_164727.thumb.jpg.79b7aa9911321005b63d73972d358c2f.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-853985
Udostępnij na innych stronach

Karramba caracho and whisky witajcie smoki 🤪

Zakwas z buraków gotowy ,już zlany do słoików.Zrobilem także pasztet smarowny Podlaski ala ptasie mleczko mocno skutrowany, według przepisu Wnuczka, właśnie skończyłem sterylizację 10 słoików na inne dni🤪,co wyjdzie pokaże jak wyjdzie,a jak nie wyszedł też pokaże 🤪

3-majta sie 🐲

IMG_20230827_102331.thumb.jpg.70ec3e7a389d712ed847c79e1ea71fdf.jpgIMG_20230827_105329.thumb.jpg.53b32b1521375a6b6baadd943d790eaa.jpgIMG_20230827_123216.thumb.jpg.08acaa52397ae19fcacdcd3636e9e0b8.jpgIMG_20230827_123236.thumb.jpg.18b6ac7c9a31f021af5fc6729971a1c6.jpgIMG_20230827_125026.thumb.jpg.f8a855bfacef946fc94fdba7041ba968.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-855997
Udostępnij na innych stronach

Ciastka dla leniwych....zlało się ciasto🤪 karramba caracho and whisky 

Masa mąka, masło,cukier,jajka,cukier waniliowy,gruszki pokrojone wymieszane w mikserze i upieczone.

Pachną cudnie i są smaczne,przepis z internetu chwalili to i ja zrobiłem 🤪

Po prostu Santa Lucia by Night, pracy z przygotowaniem, pieczeniem i myciem godzinka a jakie pyszne,matka się w grobie przewraca że ja się za pieczenie wziąłem 🤪 klękajcie narody 🤫

IMG_20230902_111753.thumb.jpg.246d5a7a15c68bd7825e10858a17bdb9.jpgIMG_20230902_113353_1.thumb.jpg.804f4ef5bf3414d5efb3b97ea5d6b17d.jpgIMG_20230902_121245.thumb.jpg.49c120f2992ba87492fd6371079ff907.jpgIMG_20230902_121324.thumb.jpg.a882c4f71f29d0d209d7c252b15f35a9.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-857835
Udostępnij na innych stronach

Te ciasteczka miały być z jabłkami, życie kwaśne i jeszcze jabłka.... nie,postanowiłem z gruszką i to był strzał w 10, brakowało tylko lodów kokosowych na talerzyk z kawą expresso.

One już ostygły i próba była,mniamnuśne są,tak se myślę zrobić jeszcze beze na górze z kropla rosy to wyjdzie placek,na oleju czy margarynie tego syfu ze sklepu nie ma co kupować lepiej zrobić,robi się jak przy kutrze masarskim tylko dosypuje składniki i łyżeczką robi się na blachę kupki🤪IMG_20230902_123442.thumb.jpg.7c2527bcc44d6977eb2823a948ecf17a.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-857848
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Smoki 🐲

Zrobiłem parę słoików papryki czerwonej /żółtej marynowanej 6 kg i trochę więcej zakwasu z buraczków z 12kg i czosnku 15 główek na zdrowie.

Pozdrawiam słonecznie Marek

Santa Lucia by Night 🤪

IMG_20230904_173758.thumb.jpg.10df7c8680ac056d07138b004dd37250.jpgIMG_20230904_174440.thumb.jpg.35fb20c77a12a00bc852d4a1a87d03fa.jpgIMG_20230904_191036.thumb.jpg.63c5e7c2d84bb58f5be8174315142717.jpgIMG_20230904_154947.thumb.jpg.ef2062cd18c2b2374100b28a375257b1.jpgIMG_20230904_193307.thumb.jpg.ad8f47d55b5e0424bd2bf0068d9601c2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858698
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, gruby7074 napisał(a):

Marku w czym zakisić taką ilość buraka żeby to nie spleśniało a później jak to przechować?

Witaj,ja kisze w plastikowym odstojniku na miód 33 L,10 kg buraków,15 główek czosnku,i 7,5L wody ,soli daje na 1,5L wody żywej 2 łyżki stołowe, bo lubię z charakterem zakwas,po 5 dniach zalewam do szklanych słoi i wywożę do zimnego ciemnego pomieszczenia.

Uwaga w trakcie kiszenia buraki powinny być zalane wodą,nie mogą być nad powierzchnią bo spleśnieją, codziennie mieszam wieczorem czystą chochlą,zakwas wychodzi bardzo dobry,nie wiem do czego wykorzystać taką ilość warzyw z kiszenia po produkcji 😳

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858855
Udostępnij na innych stronach

Do zakwasu nie używam innych śmieci typu pietruszka,seler jak to inni dają itp.to ma być zakwas o wyrazistym smaku buraka i czocha,to tak jak z kiełbasą dodasz dużo różnych przypraw i masz śmierdziela cudaka takie bajer monachium przerost formy nad treścią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858860
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź i przepis,na początek zrobię w 5 litrowym,szklanym słoju[w planach 10l].Co do buraka to faktycznie spora ilość do zagospodarowania ale może jakieś sałatki albo pokroić w słupki i chrupać jak frytki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858874
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proponuję dwie opcje zagospodarowania buraczków:

1. przepuszczamy przez sokowirówkę, uzyskany sok dodajemy do zakwasu.

 - zakwas wychodzi super, kolor i smak.

2. kroimy lub przecieramy na tarce, dodaję ocet malinowy (40 ml /słoik 330 ml) odrobine soli do smaku.

     Słoiki pasteryzujemy. Smak petarda.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/16/#findComment-858996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.