Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejam przepis nadesłany przez jednego z forumowiczów, który odnalazłem w swoim archiwum. Przepis akurat na czasie - może się komuś przyda.

 

 

Witam.

 

Wielokrotnie zastanawiamy się zimą jaki dodatek do drugiego dania?

Proponuję Wam wykonanie buraczków z papryką. Są one doskonałe zwłaszcza do dań mięsnych.

Produkty potrzebne do ich wykonania mamy albo z własnego ogródka albo kupujemy - jesienią nie są drogie.

Przepis jest na około 17-18 słoików ¾ litra. Taki słoik to jest właściwa ilość do obiadu dla trzech, czterech osób. Nie warto też „brudzić” kuchni mniejszą ilością buraków.

Wykonanie tego zadania nie przerasta męskich możliwości kulinarnych i wystarczy na to jedno popołudnie.

 

Buraczki z papryką do słoików

 

Składniki:

 

10 kg buraczków
3 kg cebuli
3 kg papryki czerwonej
 0,5 litra octu 10%

 1 l oleju

 1 kg cukru

 3 łyżki soli
 pieprz ok. 1,5 łyżki (niekoniecznie)

 

Do zrobienia buraczków potrzebny jest garnek z grubym dnem o pojemności co najmniej 20 litrów.

 

Sposób wykonania:

 

Buraki czyścimy, myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości, około 1 godziny.

 

post-39694-0-56233200-1476728017_thumb.jpg

 

Po ugotowaniu studzimy i palcami obieramy skórkę.

 

post-39694-0-87776200-1476727996_thumb.jpg

 

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne.

 

post-39694-0-08257800-1476728041_thumb.jpg

 

Cebulę obieramy z łuski

 

post-39694-0-45290100-1476728051_thumb.jpg

 

Do maszynki do mięsa zakładamy sitko z dużymi otworami

 

post-39694-0-93145400-1476728075_thumb.jpg

 

Mielimy cebulę

 

post-39694-0-73827300-1476728202_thumb.jpg

 

Duży garnek stawiamy na gazie i wlewamy do niego olej

 

post-39694-0-00237900-1476728236_thumb.jpg

 

Do rozgrzanego oleju wsypujemy mieloną cebule i ją dusimy. Musimy ją mieszać by jej nie przypalić. Cebula ma być zeszklona.

 

post-39694-0-29133300-1476728271_thumb.jpg

 

Na tym samym sitku mielimy paprykę

 

post-39694-0-07197500-1476728286_thumb.jpg

 

Paprykę dodajemy do podsmażonej cebuli i razem dalej dusimy. Wciąż uważajmy by nie przypalić.

 

post-39694-0-92788200-1476728322_thumb.jpg

 

Maszynkę przerabiamy na tarkę

 

post-39694-0-77331500-1476728346_thumb.jpg

 

Zakładamy tarkę z dużymi oczkami

 

post-39694-0-71581300-1476728354_thumb.jpg

 

Buraczki trzemy na tarce

 

post-39694-0-13347700-1476728368_thumb.jpg

 

Utarte buraki wrzucamy do garnka z cebulą i papryką, dodajemy cukier ocet i sól.

 

post-39694-0-67093900-1476728412_thumb.jpg

 

Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia

 

post-39694-0-91691500-1476728423_thumb.jpg

 

Wrzące pakujemy do wyparzonych słoików, bardzo przydatny jest do tego specjalny lejek, pozwala on utrzymać czysty brzeg słoika.

 

post-39694-0-16637300-1476728456_thumb.jpg

 

Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy odwrócone do wystygnięcia.

 

post-39694-0-87070500-1476728468_thumb.jpg

 

Do spożycia po tygodniu, muszą uzyskać harmonijny smak.

 

Smacznego

Forumowicz

 

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

To je moje!

Dzięki za udostępnienie, z mojego kompa już dawno gdzieś zniknęło a tu proszę całość i pewnie zostanie na dłużej.

 

Buraki są bardzo smaczne i nie warto się babrać z robieniem mniejszej ilości bo w środku zimy trudno wszystko powtórzyć.

Edytowane przez Jacek
Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-523607
Udostępnij na innych stronach

 

 

Buraki są bardzo smaczne i nie warto się babrać z robieniem mniejszej ilości
  Potwierdzam - ja dodaję nie 0,5 l octu a 1 litr - to tylko kwestia smaku - no i tarcie trochę innym sposobem ( na tarczy płaskiej) o grubych wiórkach wszystko  ale idea taka sama - polecam

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-523614
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

 

 

Robił ktoś te buraczki,jak smakują?
Robie co roku - z uwagami jak poprzednio daje wiecej octu - i wszystko tarte na grubych oczkach . - naprawdę warto. U nas zwykle robie to z tzw odpadu buraczanego  :facepalm:  jakieś małe , mniej kształtne - od tych zaczynam i tak do tzw pełnej wagi .  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641564
Udostępnij na innych stronach

Właśnie nie wiem jak do tego podejść. Dwa lata temu zrobiłem buraczki z większą ilością octu i nadawały się tylko jako dodatek do barszczu,najgorsze,że nie pamiętam ile tego octu dałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641573
Udostępnij na innych stronach

moje zapiski "Kłusownika "  :facepalm:

Buraczki z papryką 2017

Buraki Małgosi podłużne  ( opolskie) – 8,3 kg przed gotowaniem i obieraniem

gotowane 45 min

cebula - 2,4 kg (na maszynie krojona na frytkowym) płacz

papryka 2,6 kg po oczyszczeniu i pokrojeniu w paski frytkowe do maszyny (kenwood)

 

zalewa :

ocet 550 ml 2 cup +( 10%)

woda 550 ml 2 cup+

cukier 250 ml 1 cup

sól 125 ml 1/2 cup

 

następnym razem dać 15 % więcej tak wyszło mocno na styk w słoikach – (w większych by pewnie było ok)

do zalewy wrzuciłem – 1 ząbek czosnku

kilka kulek ziela angielskiego

świerzy - 1 liść laurowy

kilka pieprzy

zalewę zagotowałem – i stała pod przykryciem z 30 min.

w międzyczasie

obrałem cebule – pokroiłem na połówki

poczyściłem paprykę pokroiłem na 4 – do maszyny.

 

Uwaga – 1 szatkujemy cebulę , na wierzch szatkujemy (bezpośrednio do gara) paprykę

Stawiamy gar ma kuchnię zalewamy zalewą ( z zalewy usunąłem ziele, listek czosnek pieprz został)

gotujemy na małym od zagotowania z 20-25 min czasam mieszając i dobrze wymieszamy .

Obieramy buraki – wielkie kroimy na 4 mniejsze ma pół i cieńsze wejdą całe do maszyny – kenwood – tarcza frytkowa obroty 2-3 stopień

wrzucamy do duużego gara najwpierw cebulę z papryką potem buraki – mieszamy podgrzewając do rozprowadzenia składników – gotujemy ok 30 min

słoiki wyprażone (140 st 10 min) – zakrętki dałem nowe

buraki do słoiczków uważać na równy podział sosu ok 1 cm poniżej wieczka – wytarte ranty do sucha papierowym ręcznikiem, zakręcone odwrócone ustawione w piętra – na 2 godziny

 

do ostudenia i nalepki


[Dodano: 26 wrz 2019 - 10:46]

 

 

nie pamiętam ile tego octu dałem

Zawsze możesz modyfikować - i zapisuj  ;)  :D  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641575
Udostępnij na innych stronach

Ja robie z przepisu pokemona ...chyba tesciowej , :) sa mega smaczne :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641593
Udostępnij na innych stronach

Dobra,wziąłem się za te buraczki ale zrobiłem jeden błąd,stwierdziłem,że skoro już robić to robić,także 10kg buraków,2kg papryki,2 kg cebuli...przy krojeniu papryki i cebuli jarnąłem się,co do ilości,ale było już za późno,bo 10kg buraka już siedziało w garze,także właśnie pakuje to w słoiki i mam nadzieję,że skończę w miarę szybko i,że nie zabraknie mi słoików ;)

post-73652-0-32903400-1570033374_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642181
Udostępnij na innych stronach

Cebulę kroiłem ręcznie w drobną kostkę a paprykę przepuściłem przez maszynkę do mięsa.  Krojenie cebuli to koszmar, a moja LP straszy mnie, że cebula z maszynki będzie gorzka.  Będzie gorzka czy nie ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642338
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie gorzka czy nie ?
Ja to wszystko na maszynie - nic nie będzie gorzkie - chyba ,że surowiec do d...., i pierwszą zawsze szatkuję cebulę ….

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642340
Udostępnij na innych stronach

:) Robię  podobną sałatkę z buraczków i papryki, ale w proporcji 2 : 1. (ocet i olej też w tych proporcjach)

 

 Bardzo dobra . :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642350
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedż, zmieliłem cebulę maszynką nr 5 przez siatkę fi 13.  Cebula nie jest gorzka czyli kolejny mit obalony. Sałatkę zrobiłem według przepisu Maxella.  Z 5 kg buraczków jest 18 półlitrowych słoików. Słoiki pasteryzowałem przez 20 minut w 95 st. C . Bałem się nakładać gorące buraczki do słoików. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642453
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

Słoiki pasteryzowałem przez 20 minut w 95 st. C
I jak wyszły - bo parę lat minęło , doświadczenie jakieś przyszło ? . A buraczki na czasie  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-792933
Udostępnij na innych stronach

My buraczki lubimy na ciepło więc po ugotowaniu ścieram je na drobnej tarce i w zasadzie to już w takiej postaci mozna je pakować w słoiki.Ja daję trochę soku z cyrtyny odrobinę soli i cukru.Po wyjęciu ze słoika wykładam na patelnie z pokrojoną w kostkę zeszkloną cebulką posypuje maka i doprawiam do smaku .Można dodać łyzkę śmietany.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-793220
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

No i znowu czas buraka 😁 10 kg buraków już czystych po pieczeniu, 3 kg oczyszczonej papryki i 3 kg oczyszczonej cebuli , pozostałe proporcje jak zwykle.

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-865803
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio przerobiłam 24 kg buraków podłużnych.

Ugotowane w skórce, starte na grubszych oczkach, doprawione octem winnym (spirytusowego nie lubimy), cukrem i solą. Takie buraki w słoikach do pasteryzacji i do spiżarni. Cebulę przesmażoną dodaję przed podaniem i wtedy decyduję czy chcę buraki na ciepło, czy na zimno.

Teraz mam chcicę na buraki z papryką. We wtorek pojadę sobie po 10kg i do dzieła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-865811
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.