Maxell Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2016 Wklejam przepis nadesłany przez jednego z forumowiczów, który odnalazłem w swoim archiwum. Przepis akurat na czasie - może się komuś przyda. Witam. Wielokrotnie zastanawiamy się zimą jaki dodatek do drugiego dania? Proponuję Wam wykonanie buraczków z papryką. Są one doskonałe zwłaszcza do dań mięsnych.Produkty potrzebne do ich wykonania mamy albo z własnego ogródka albo kupujemy - jesienią nie są drogie. Przepis jest na około 17-18 słoików ¾ litra. Taki słoik to jest właściwa ilość do obiadu dla trzech, czterech osób. Nie warto też „brudzić” kuchni mniejszą ilością buraków. Wykonanie tego zadania nie przerasta męskich możliwości kulinarnych i wystarczy na to jedno popołudnie. Buraczki z papryką do słoików Składniki: 10 kg buraczków3 kg cebuli3 kg papryki czerwonej 0,5 litra octu 10% 1 l oleju 1 kg cukru 3 łyżki soli pieprz ok. 1,5 łyżki (niekoniecznie) Do zrobienia buraczków potrzebny jest garnek z grubym dnem o pojemności co najmniej 20 litrów. Sposób wykonania: Buraki czyścimy, myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości, około 1 godziny. Po ugotowaniu studzimy i palcami obieramy skórkę. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łuski Do maszynki do mięsa zakładamy sitko z dużymi otworami Mielimy cebulę Duży garnek stawiamy na gazie i wlewamy do niego olej Do rozgrzanego oleju wsypujemy mieloną cebule i ją dusimy. Musimy ją mieszać by jej nie przypalić. Cebula ma być zeszklona. Na tym samym sitku mielimy paprykę Paprykę dodajemy do podsmażonej cebuli i razem dalej dusimy. Wciąż uważajmy by nie przypalić. Maszynkę przerabiamy na tarkę Zakładamy tarkę z dużymi oczkami Buraczki trzemy na tarce Utarte buraki wrzucamy do garnka z cebulą i papryką, dodajemy cukier ocet i sól. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia Wrzące pakujemy do wyparzonych słoików, bardzo przydatny jest do tego specjalny lejek, pozwala on utrzymać czysty brzeg słoika. Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy odwrócone do wystygnięcia. Do spożycia po tygodniu, muszą uzyskać harmonijny smak. SmacznegoForumowicz Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) To je moje!Dzięki za udostępnienie, z mojego kompa już dawno gdzieś zniknęło a tu proszę całość i pewnie zostanie na dłużej. Buraki są bardzo smaczne i nie warto się babrać z robieniem mniejszej ilości bo w środku zimy trudno wszystko powtórzyć. Edytowane 24 Października 2016 przez Jacek Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-523607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Października 2016 Buraki są bardzo smaczne i nie warto się babrać z robieniem mniejszej ilości Potwierdzam - ja dodaję nie 0,5 l octu a 1 litr - to tylko kwestia smaku - no i tarcie trochę innym sposobem ( na tarczy płaskiej) o grubych wiórkach wszystko ale idea taka sama - polecam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-523614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Września 2019 Robił ktoś te buraczki,jak smakują? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Września 2019 Robił ktoś te buraczki,jak smakują? Robie co roku - z uwagami jak poprzednio daje wiecej octu - i wszystko tarte na grubych oczkach . - naprawdę warto. U nas zwykle robie to z tzw odpadu buraczanego jakieś małe , mniej kształtne - od tych zaczynam i tak do tzw pełnej wagi . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2019 Właśnie nie wiem jak do tego podejść. Dwa lata temu zrobiłem buraczki z większą ilością octu i nadawały się tylko jako dodatek do barszczu,najgorsze,że nie pamiętam ile tego octu dałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) moje zapiski "Kłusownika " Buraczki z papryką 2017Buraki Małgosi podłużne ( opolskie) – 8,3 kg przed gotowaniem i obieraniemgotowane 45 mincebula - 2,4 kg (na maszynie krojona na frytkowym) płaczpapryka 2,6 kg po oczyszczeniu i pokrojeniu w paski frytkowe do maszyny (kenwood) zalewa :ocet 550 ml 2 cup +( 10%)woda 550 ml 2 cup+cukier 250 ml 1 cupsól 125 ml 1/2 cup następnym razem dać 15 % więcej tak wyszło mocno na styk w słoikach – (w większych by pewnie było ok)do zalewy wrzuciłem – 1 ząbek czosnkukilka kulek ziela angielskiegoświerzy - 1 liść laurowykilka pieprzyzalewę zagotowałem – i stała pod przykryciem z 30 min.w międzyczasieobrałem cebule – pokroiłem na połówkipoczyściłem paprykę pokroiłem na 4 – do maszyny. Uwaga – 1 szatkujemy cebulę , na wierzch szatkujemy (bezpośrednio do gara) paprykęStawiamy gar ma kuchnię zalewamy zalewą ( z zalewy usunąłem ziele, listek czosnek pieprz został)gotujemy na małym od zagotowania z 20-25 min czasam mieszając i dobrze wymieszamy .Obieramy buraki – wielkie kroimy na 4 mniejsze ma pół i cieńsze wejdą całe do maszyny – kenwood – tarcza frytkowa obroty 2-3 stopieńwrzucamy do duużego gara najwpierw cebulę z papryką potem buraki – mieszamy podgrzewając do rozprowadzenia składników – gotujemy ok 30 minsłoiki wyprażone (140 st 10 min) – zakrętki dałem noweburaki do słoiczków uważać na równy podział sosu ok 1 cm poniżej wieczka – wytarte ranty do sucha papierowym ręcznikiem, zakręcone odwrócone ustawione w piętra – na 2 godziny do ostudenia i nalepki[Dodano: 26 wrz 2019 - 10:46] nie pamiętam ile tego octu dałemZawsze możesz modyfikować - i zapisuj Edytowane 26 Września 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2019 Ja robie z przepisu pokemona ...chyba tesciowej , sa mega smaczne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-641593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Września 2019 Ja robie z przepisu pokemona ...chyba tesciowej , sa mega smaczne Można prosić przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2019 @Mariusz7, prosze, jest super naprawde polecam.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/?p=373090 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Dziękuję mam trochę swoich buraków i szukam przepisu,pojutrze biorę się do pracy Edytowane 1 Października 2019 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2019 Dobra,wziąłem się za te buraczki ale zrobiłem jeden błąd,stwierdziłem,że skoro już robić to robić,także 10kg buraków,2kg papryki,2 kg cebuli...przy krojeniu papryki i cebuli jarnąłem się,co do ilości,ale było już za późno,bo 10kg buraka już siedziało w garze,także właśnie pakuje to w słoiki i mam nadzieję,że skończę w miarę szybko i,że nie zabraknie mi słoików Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2019 skoro już robić to robić Też nie mam umiaru Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2019 skoro już robić to robić Też nie mam umiaru Wydawało mi się,że 5 kilo buraków to nic,a tu niespodzianka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Października 2019 Cebulę kroiłem ręcznie w drobną kostkę a paprykę przepuściłem przez maszynkę do mięsa. Krojenie cebuli to koszmar, a moja LP straszy mnie, że cebula z maszynki będzie gorzka. Będzie gorzka czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2019 Będzie gorzka czy nie ? Ja to wszystko na maszynie - nic nie będzie gorzkie - chyba ,że surowiec do d...., i pierwszą zawsze szatkuję cebulę …. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Października 2019 Nie będzie gorzka,ja teraz też żałuję,że przez maszynkę nie puściłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2019 Robię podobną sałatkę z buraczków i papryki, ale w proporcji 2 : 1. (ocet i olej też w tych proporcjach) Bardzo dobra . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Października 2019 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedż, zmieliłem cebulę maszynką nr 5 przez siatkę fi 13. Cebula nie jest gorzka czyli kolejny mit obalony. Sałatkę zrobiłem według przepisu Maxella. Z 5 kg buraczków jest 18 półlitrowych słoików. Słoiki pasteryzowałem przez 20 minut w 95 st. C . Bałem się nakładać gorące buraczki do słoików. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-642453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Października 2022 Słoiki pasteryzowałem przez 20 minut w 95 st. C I jak wyszły - bo parę lat minęło , doświadczenie jakieś przyszło ? . A buraczki na czasie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-792933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Października 2022 My buraczki lubimy na ciepło więc po ugotowaniu ścieram je na drobnej tarce i w zasadzie to już w takiej postaci mozna je pakować w słoiki.Ja daję trochę soku z cyrtyny odrobinę soli i cukru.Po wyjęciu ze słoika wykładam na patelnie z pokrojoną w kostkę zeszkloną cebulką posypuje maka i doprawiam do smaku .Można dodać łyzkę śmietany. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-793220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Września 2023 No i znowu czas buraka 😁 10 kg buraków już czystych po pieczeniu, 3 kg oczyszczonej papryki i 3 kg oczyszczonej cebuli , pozostałe proporcje jak zwykle. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-865803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2023 Ja ostatnio przerobiłam 24 kg buraków podłużnych. Ugotowane w skórce, starte na grubszych oczkach, doprawione octem winnym (spirytusowego nie lubimy), cukrem i solą. Takie buraki w słoikach do pasteryzacji i do spiżarni. Cebulę przesmażoną dodaję przed podaniem i wtedy decyduję czy chcę buraki na ciepło, czy na zimno. Teraz mam chcicę na buraki z papryką. We wtorek pojadę sobie po 10kg i do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13536-buraczki-z-papryk%C4%85-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-865811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.