arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Marca 2017 Ja bym zostawił w lodówce na dłużej i już nie wyciągał Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Marca 2017 Świat się kończy, czy zwróciliście uwagę jakich nazw poszczególnych mięśni używa "nasz " magister - i co Ty na to Dziadku? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Marca 2017 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Marca 2017 Chyba coś poszło nie tak, mięso trochę śmierdzi jest nieprzyjemny zapach, podobny do zapomnianej w lodówce wędliny marketowej. Naśila się jak się weźmie w między palce i potrze kawałek to paluchy śmierdzą. Poza tym czy to nie jest pleśń? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Marca 2017 teraz to tylko zostało wywalić (można dla kruków jak będą chciały ) w lodówce nie trzyma się takich wędlin Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2017 Trzyma trzyma Grzesiu jak nie wierzysz to masz parę przykładów u mnie w kąciku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Zapach wędlin suszonych jest specyficzny, jak określił jeden z kolegów "starej skarpety". Pleśń nie świadczy że jest zepsute w jak w lodówce miałeś sery pleśniowe to jest naturalne. Niektóre wędliny wrecz szczepimy pleśnią. Mamy dobre pleśni, są też złe. Jak Ci przeszkadza przetrzyj solą w tym miejscu. Jak dla mnie wedlina "wygląda normalnie" jak na suszaną Edytowane 23 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2017 Zapach wędlin suszonych jest specyficzny, jak określił jeden z kolegów "starej skarpety". Pleśń nie świadczy że jest zepsute w jak w lodówce miałeś sery pleśniowe to jest naturalne. Niektóre wędliny wrecz szczepimy pleśnią. Mamy dobre pleśni, są też złe. Jak Ci przeszkadza przetrzyj solą w tym miejscu. Jak dla mnie wedlina "wygląda normalnie" jak na suszanąMoże i tak, śmierdzące było i poszło do śmieci. Po przekrojeniu w środku nie smierdziała miała normalny krwisty kolor im bliżej środka tym bardziej krwista. Trochę się bałem i wolałem nie ryzykować. Muszę podejść do tego jeszcze raz, dokładnie przebadać temat pewnie następnym razem będę troszkę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Na drugi raz jak będziesz robił to trzymaj się przepisu,który Ci podałem i wszystko będzie w porządku i nie używaj za dużo kolendry bo ona daje taki posmak starej skarpety. Jak była czerwona w środku nie miała zmienionego koloru to znaczy że było wszystko w porządku Trzeba było nie wyrzucać. Edytowane 23 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Marca 2017 Arku też kiedyś trzymałem w lodówce jak nie znałem woreczków próżniowych i zawsze bladły i zapach był taki sobie (jak by ch....a rozdeptał ) teraz trzymam w garażu lub strychu i jest zawsze ok,kolor,zapach i smak a wracają do problemu kolegi,jak szynka tylko lekko się mazała na zewnątrz to lipa i ja bym takiej nie jadł a jak coś dobrze wygląda to i tak smakuje Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Marca 2017 3 min temu tarłem chrzan (ostry),takie wędliny mam teraz w lodówce,żadnych obcych zapachów co do postu kolegi,widzę na zdjęciu,, peknięcie,, szynki to tam się psuje i na przyszłość szynka musi być bez żadnych ,,cięć głębokich,, jak się robi w w nieodpowiednich warunkach,miałem takie takie przypadki szczególnie latem i wczesną jesienią Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Marca 2018 Witam.Chciałabym dopisać coś w temacie szynki dojrzewającej.Oglądałam program na kuchnia+ ,gdzie było pokazane jak we Francji robią szynkę dojrzewającą.Pokazana była chłodnia w której na półkach leżały połacie szynek ,ale były całe ze skórką.Pan powiedział,że każdy kilogram mięsa wymaga 1 dnia solenia.Sól leżała w nieładzie,to chyba nie była odmierzana.Nasolone mięso musi odpocząć 2 tygodnie w chłodzie ,tracąc 4%wagi.Mięso już odsłonięte bez soli jest bardzo poprzerastane tłuszczem i jest ze skórą.Dalszy proces to dojrzewanie wytwarza się skorupka na powierzchni mięsa Następuje okres wykończenia -5 miesięczne szynki pokrywa się smalcem z dodatkiem mąki i przypraw .Pozostawiona jest mała część nie pokryta tłuszczem przy skórce.Pan powiedział,że przez to miejsce ulatnia się wilgoć.W tej postaci szynki wiszą w przewiewnym i chłodnym miejscu.Może komuś kto robi szynkę ,przyda się coś z tych informacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-592478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.