Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym zostawił w lodówce na dłużej i już nie wyciągał

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545037
Udostępnij na innych stronach

Świat się kończy, czy zwróciliście uwagę jakich nazw poszczególnych mięśni używa "nasz " magister - i co Ty na to Dziadku?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545038
Udostępnij na innych stronach

Chyba coś poszło nie tak, mięso trochę śmierdzi jest nieprzyjemny zapach, podobny do zapomnianej w lodówce wędliny marketowej. Naśila się jak się weźmie w między palce i potrze kawałek to paluchy śmierdzą. Poza tym czy to nie jest pleśń?

18960020e20f2ad31ba4d3e490ad2297.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545117
Udostępnij na innych stronach

Trzyma trzyma Grzesiu jak nie wierzysz to masz parę przykładów u mnie w kąciku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545131
Udostępnij na innych stronach

Zapach wędlin suszonych jest specyficzny, jak określił jeden z kolegów "starej skarpety". Pleśń nie świadczy że jest zepsute w jak w lodówce miałeś sery pleśniowe to jest naturalne. Niektóre wędliny wrecz szczepimy pleśnią. Mamy dobre pleśni, są też złe. Jak Ci przeszkadza przetrzyj solą w tym miejscu. Jak dla mnie wedlina "wygląda normalnie" jak na suszaną Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545132
Udostępnij na innych stronach

Zapach wędlin suszonych jest specyficzny, jak określił jeden z kolegów "starej skarpety". Pleśń nie świadczy że jest zepsute w jak w lodówce miałeś sery pleśniowe to jest naturalne. Niektóre wędliny wrecz szczepimy pleśnią. Mamy dobre pleśni, są też złe. Jak Ci przeszkadza przetrzyj solą w tym miejscu. Jak dla mnie wedlina "wygląda normalnie" jak na suszaną

Może i tak, śmierdzące było i poszło do śmieci. Po przekrojeniu w środku nie smierdziała miała normalny krwisty kolor im bliżej środka tym bardziej krwista. Trochę się bałem i wolałem nie ryzykować. Muszę podejść do tego jeszcze raz, dokładnie przebadać temat pewnie następnym razem będę troszkę mądrzejszy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545143
Udostępnij na innych stronach

Na drugi raz jak

będziesz robił to trzymaj się przepisu,który Ci podałem i wszystko będzie w porządku i nie używaj za dużo kolendry bo ona daje taki posmak starej skarpety. Jak była czerwona w środku nie miała zmienionego koloru to znaczy że było wszystko w porządku Trzeba było nie wyrzucać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545152
Udostępnij na innych stronach

:) Arku :) też kiedyś trzymałem w lodówce jak nie znałem woreczków próżniowych i zawsze bladły i zapach był taki sobie (jak by ch....a rozdeptał )

 

teraz trzymam w garażu lub strychu i jest zawsze ok,kolor,zapach i smak  :)

 

a wracają do problemu kolegi,jak szynka tylko lekko się mazała na zewnątrz to lipa i ja bym takiej nie jadł :)

 

a jak coś dobrze wygląda to i tak smakuje :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545160
Udostępnij na innych stronach

:) 3 min temu tarłem chrzan (ostry),takie wędliny mam teraz w lodówce,żadnych obcych zapachów :)

 

co do postu kolegi,widzę na zdjęciu,, peknięcie,, szynki to tam się psuje i na przyszłość szynka musi być bez żadnych ,,cięć głębokich,, jak się robi w w nieodpowiednich warunkach,miałem takie takie przypadki szczególnie latem i wczesną jesienią

 

post-41869-0-72819000-1490274112_thumb.jpgpost-41869-0-20912200-1490274128_thumb.jpg

 

post-41869-0-88752100-1490274144_thumb.jpgpost-41869-0-43545300-1490274159_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-545164
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam.Chciałabym dopisać coś w temacie szynki dojrzewającej.Oglądałam program na kuchnia+ ,gdzie było pokazane jak we Francji robią szynkę dojrzewającą.Pokazana była chłodnia w której na półkach leżały połacie szynek ,ale były całe ze skórką.Pan powiedział,że każdy kilogram mięsa wymaga 1 dnia solenia.Sól leżała w nieładzie,to chyba nie była odmierzana.Nasolone mięso musi odpocząć 2 tygodnie w chłodzie ,tracąc 4%wagi.Mięso już odsłonięte bez soli jest bardzo poprzerastane tłuszczem i jest ze skórą.Dalszy proces to dojrzewanie wytwarza się skorupka na powierzchni mięsa Następuje okres wykończenia -5 miesięczne szynki pokrywa się smalcem z dodatkiem mąki i przypraw .Pozostawiona jest mała część nie pokryta tłuszczem przy skórce.Pan powiedział,że przez to miejsce ulatnia się wilgoć.W tej postaci szynki wiszą w przewiewnym i chłodnym miejscu.Może komuś  kto robi szynkę ,przyda się coś z tych informacji.Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13540-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-592478
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.