Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na samej górze, to szybsze przypiekanie wędzonek będzie normalnym objawem.

Ciepło tam się właśnie gromadzi i to jego zasługa.

Jedyne wyjście, to przekładanie wędzonek z góry na dół a tych z dołu do góry.

To normalna praktyka i jak najbardziej prawidłowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523118
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki za informację jestem zielony w tym temacie i dopiero się uczę. Zamontowałem właśnie kolejny poziom więc będzie możliwość przewieszania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523135
Udostępnij na innych stronach

 

 

szybsze przypiekanie wędzonek będzie normalnym objawem. Ciepło tam się właśnie gromadzi i to jego zasługa.
  :) Muszę sobie  "wbić w głowę"

Cris66 nie czyta i nie zastanawia się dlaczego tak jest. Oczekuje pomocy - gotowca. Są na forum opisy i zasady regulacji tego typu wędzeni.

Cała dyskusja wprowadza tylko w błąd i jeszcze większy błąd, ponieważ pomocy udzielają osoby nie posiadające takiego typu wędzarni.

Cris 66 przejrzyj posty Qba69 dowiesz się więcej. Jak na pierwsze wędzenie jest super. Przeprowadzisz regulacje, poznasz wędzarnię  i problemy znikną.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523189
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeprowadzisz regulacje, poznasz wędzarnię i problemy znikną.

Przecież o tym piszemy. Nie czytasz?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523196
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam! Same kombinowania z szybrami i innym poradami nic nie wnoszącymi. "kibelek" tego typu wędzarnia przerobiona traci właściwości wraz z dymem.  Kominy można montować przy wędzarniach elektrycznych i z dymogeneratorem. Wędzarnie opalane klasycznie wymagają bocznego ujścia dymu lub szczelin. Inny skład dymu w wędzarni klasycznej musi być odprowadzany bez odbicia i zawirowania ponieważ frakcje kwasów są dużo cięższe. Ciężkie pary nie wydostaną się przez komin, kumulują się  powodując przebarwienia, kwaśny posmak lub gorzki. 

Kominy powodują zawirowania i odbicia wewnątrz komory wędzarni.  Komin, to dodatkowe kłopoty i już na ten temat pisałem. 

Wędzarnie wiejskie skrzyniowe i beczki nie posiadają kominów i nie ma takich problemów.

Regulacja - strojenie wędzarni jest proste. Ustawiamy otwory lub szczelinę na ciąg minimalny w ten sposób, żeby dym nie wychodził z paleniska. Dalej operujemy już tylko paleniskiem.

    

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523204
Udostępnij na innych stronach

;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523205
Udostępnij na innych stronach

Coś cię Andyandy ostatnio nie rozumiem.

Wytłumacz mi jak komin o odpowiednim przekroju i przy dachu skośnie do niego prowadzonym powoduje "odbicia" i zawirowania?

Czyli mam rozumieć, że prosty "sufit" wędzarni i dziura z boku komory nie powoduje takich efektów i dym nie odbija się, ani nie wiruje.....?

 

I byłoby miło gdybyś napisał wprost kogo masz na myśli, a nie pisał bezosobowo:

 

 

 

Cała dyskusja wprowadza tylko w błąd i jeszcze większy błąd, ponieważ pomocy udzielają osoby nie posiadające takiego typu wędzarni.

 

Nie wiem czy masz na myśli Maxella, czy mnie.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523209
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnie opalane klasycznie wymagają bocznego ujścia dymu lub szczelin. Inny skład dymu w wędzarni klasycznej musi być odprowadzany bez odbicia i zawirowania ponieważ frakcje kwasów są dużo cięż

 

no i mam dylemat    wszystkie moje wedzarnie byly kijowe

 lacznie z beczka  bo jak tam zrobic boczne ujscie

 czlowiek cale zycie sie uczy

 czas poprawic zle wykonana wedzarnie

 albo .... niech wedzi nadal jak wedzila z kominem w daszku

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523217
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę już edytować postu wyżej.

Jeśli komin jest faktycznie złym rozwiązaniem, to dlaczego polecasz go w swoim poradniku budowy wędzarni?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523218
Udostępnij na innych stronach

Zarzuca mi się tu że nie czytam co jest totalna bzdurą. Właśnie czytam i dzięki czytaniu zbudowałem kibelek nie kanałowy. Co do kolegi Qba69 na jego projekcie jest nawet film gdzie dym wychodzi każdą szparą gdzie u mnie jak tak wychodzi dowiaduje się że za dużo dymu bez problemu mogę zrobić ze będzie tak samo wychodził. Tak jak napisałem przetestuje różne warianty i dojdę do odpowiednich. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony w 97% a komin był jest i będzie i tego nie zmienię. Wiem że panuje tu opinia wyglad nie ważny ale dla mnie jest ważny i starałem się pogodzić jedno z drugim Edytowane przez cris66
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak jak napisałem przetestuje różne warianty i dojdę do odpowiednich. Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony w 97% a komin był jest i będzie i tego nie zmienię. Wiem że panuje tu opinia wyglad nie ważny ale dla mnie jest ważny i starałem się pogodzić jedno z drugim

 

Cris66, i tego się trzymaj... :cool:

 

Mam podobne podejście do Ciebie... :thumbsup: Swoją wędzarnię buduję już "dłuższą chwilę" właśnie dlatego, że wygląd jest dla mnie istotny, a jednocześnie najważniejsze jest żeby funkcjonalność była z nim na równym poziomie... :cool: To wszystko wymaga czasu...

 

Tak samo jest z obsługą wędzarni - każdy ma swoją i należy w miarę "zdalnych" możliwości pomóc danej osobie w zrozumieniu tematu, a nie za wszelką cenę przekonywać, że moja racja jest "mojsza niż Twojsza"... :facepalm:

 

Criss66,  sprawdź różne warianty i daj znać do jakich wniosków doszedłeś :)

 

Ps. Bardzo ładne wędzonki :clap:

 

Powodzenia... :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523240
Udostępnij na innych stronach

 

 

Criss66, sprawdź różne warianty i daj znać do jakich wniosków doszedłeś
 

I tak powinno wyglądać właśnie podsumowanie całej dyskusji. Każda wędzarnia, mimo podobieństwa zewnętrznego, jest inna i każdej "trzeba się nauczyć", a to już zadanie jej właściciela zwłaszcza, że jest przekonany do tego, co robi.

Działaj Criss66.  :thumbsup: 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523253
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie test kolejny będzie w połowie tygodnia. Już się pekluje wszystko a dodatkowo wedził będę pierwszą kiełbasę w życiu oraz rybki Edytowane przez cris66
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523258
Udostępnij na innych stronach

Rysunek przykładowy jak rozchodzi się dym przy komorze z kominem i komorze z bocznym ujściem.

post-40431-0-70736300-1477053286_thumb.png

 Właśnie utworzenie poduszki termicznej z najlżejszych gazów powoduje łagodne kierowanie cięższych par do bocznych otworów. Przy kominie nie uzyskamy tego efektu, a zbyt małe kominy odprowadzą tylko lekkie frakcje. Może kominy są w modzie więc można stosować ozdobnie. W wędzarniach przemysłowych kominy mają inny kształt i posiadają pułapkę - rewizję. Ponadto nie są opalane klasycznie tylko posiadają wytwornicę dymu i to zmienia pozostałe właściwości. Jak się lubi wszelki syf na wędzonkach nie widzę problemu na stosowanie kominów w wędzarniach klasycznych. Wędzarnia, to nie tylko wygląd tylko narzędzie w którym przegotujemy i zakonserwujemy żywność. Żywność, którą spożywa rodzina. Trucie rodziny dla wyglądu jest śmieszne.         


 

 

Jeśli komin jest faktycznie złym rozwiązaniem, to dlaczego polecasz go w swoim poradniku budowy wędzarni?
 A widziałeś w jaki sposób jest zaprojektowany komin, o jakiej średnicy i wysokości. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523282
Udostępnij na innych stronach

... Jak się lubi wszelki syf na wędzonkach nie widzę problemu na stosowanie kominów w wędzarniach klasycznych. Wędzarnia, to nie tylko wygląd tylko narzędzie w którym przegotujemy i zakonserwujemy żywność. Żywność, którą spożywa rodzina. Trucie rodziny dla wyglądu jest śmieszne.

Andyandy, cenię Cię za wiedzę, ale chyba trochę przesadzasz... :cool: Wychodzić z założenia, że jak ktoś nie robi wędzarni wg "jednej słusznej opcji" to truje rodzinę jest niestosowne... :facepalm:

Nie jeden wędzi w kamiennych wędzarniach, pomnikach, beczkach z kanałami w ziemii, z szamotem etc... i wędzonki wychodzą piękne...

 

Kwestia opanowania działania swojej wędzarni... :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie jeden wędzi w kamiennych wędzarniach, pomnikach, beczkach z kanałami w ziemii, z szamotem etc... i wędzonki wychodzą piękne...
 Nie ma brzydkich kobiet, tylko czasami wina brak. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523287
Udostępnij na innych stronach

A co moim wędzonką brakuje że truję rodzinę boś mnie zdeka rozbawił zważywszy że to pierwsza wędzarnia w mojej rodzinie i pierwsze wędzenie

 

post-82300-0-70215300-1476824220_thumb.j

Edytowane przez cris66
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523288
Udostępnij na innych stronach

No, chyba wystarczy już tego. Cris, rób próby i chwal się.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś doradzić jak ustawić deflektor po pierwszym wędzeniu wszystko pięknie wyszło tylko zauważyłem że górna część wędlin szybciej się wędziła niż Dolna. Czy mój deflektor należy obniżyć czy też podnieść. Zauważalne to było głównie na polędwicach bo one dłuższe są
 

Górna część szybciej odparowuje wodę, a po wtórnym wkropleniu się pary wodnej na wędzonkach krople mogą ściekać więc dłuższy czas potrzebny jest na odparowanie dolnej części wędzonki. Stąd możliwość różnicy kolorów. Deflektor umieść na wysokości: średnica otworu dymowego + 5 cm ( nad otworem dymowym). Następne wędzenie zweryfikuje ustawienia lub inne błędy. Zrobiłeś dobre wędzonki pierwszy raz i już wymyślasz problemy do rozwiązania zanim poznałeś wędzarnię.      

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523297
Udostępnij na innych stronach

 

Może ktoś doradzić jak ustawić deflektor po pierwszym wędzeniu wszystko pięknie wyszło tylko zauważyłem że górna część wędlin szybciej się wędziła niż Dolna. Czy mój deflektor należy obniżyć czy też podnieść. Zauważalne to było głównie na polędwicach bo one dłuższe są
 

Górna część szybciej odparowuje wodę, a po wtórnym wkropleniu się pary wodnej na wędzonkach krople mogą ściekać więc dłuższy czas potrzebny jest na odparowanie dolnej części wędzonki. Stąd możliwość różnicy kolorów. Deflektor umieść na wysokości: średnica otworu dymowego + 5 cm ( nad otworem dymowym). Następne wędzenie zweryfikuje ustawienia lub inne błędy. Zrobiłeś dobre wędzonki pierwszy raz i już wymyślasz problemy do rozwiązania zanim poznałeś wędzarnię.      

 

I to jest odpowiedź, DOŚWIADCZONEGO zadymiacza, z wieloletnią praktyką :thumbsup:  Andyandy raczej miał na myśli posty, w których tłumaczyłem sposób regulacji ujścia dymu z komory wędzarniczej. Co do mojego filmiku - dym wydobywający się szczelinami rzeczonej komory, nie tylko wygląda niesamowicie. Frakcje ciężkich gazów mają gdzie się podziać :) Jeżeli masz zbyt dużo dymu, to od czasu do czasu możesz przewietrzyć komorę. U mnie deflektor jest na wysokości około 20 cm. Nie przejmuj się niedociągnięciami. Na początku mojej przygody z wędzeniem bywało różnie (nadal jest), jednak trening czyni mistrza  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523302
Udostępnij na innych stronach

No i widzicie coś się dowiedziałem. Otwór dymny ma 20 cm deflektor dolny mam na 15 cm :( widać już zrobiłem błąd bo za krótke szpilki zatopilem i teraz widzę że mam go za nisko a nie za wysoko. Dorobie szpilki na nakretkach i podniosę go o 10 cm tak aby dolny był na 25 cm a kolejny 1,5 cm wyżej. Czy wszystko dobrze zrozumiałem ? Edytowane przez cris66
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523304
Udostępnij na innych stronach

Tak dobrze i do wędzarni wkładamy wędzonki w temperaturze pokojowej. Zaoszczędzisz czas na osuszanie i wygrzanie wędzonek.  Wędzonki schłodzone nawet suche pokryją się obficie skroplona para wodną, te z temperaturą pokojową również tylko w śladowych ilościach.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523305
Udostępnij na innych stronach

Mogę Andyandy zrozumieć teorię z kominem przy jego małym przekroju, ale przy normalnym kominie i dachu pod kątem skierowanym do wylotu, twój sposób rozumowania mnie nie przekonuje.

Pierwsze słyszę o "poduszce" termicznej, która odbija spaliny i ułatwia uch wyjście bokami.

Raczej to brak ukierunkowanego wylotu dymu powoduje zawirowania i problemy ze swobodnym ujściem dymu.

A ta teoria z wysokością deflektora to skąd się narodziła?

Czy przy przewodzie 30 cm mam umieścić deflektor 35 cm nad wylotem?..........Przecież im większy przekrój wylotu, tym spaliny wydobywają się wolniej, więc już samoistnie ulegną rozproszeniu.............Coś to przekombinowałeś.

 

A górne dopiekanie się wędzonek w takiej komorze w górnej jej części również jest naturalny objawem, bo jest tam cieplej i więcej dymu.

Dlaczego górna część wędliny ma obsychać szybciej, skoro to dolne i boczne krawędzie opływa dym, który "zabiera" wilgoć ze sobą?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523307
Udostępnij na innych stronach

Rodzi się następny tasiemiec, więc tylko jedna uwaga na koniec:

 

 

 

Trucie rodziny dla wyglądu jest śmieszne.

Bardzo proszę, aby na forum nie podawać tego typu informacji (co niestety, dosyć często się zdarza), bez poparcia ich konkretnymi dowodami. O zawartości związków WWA w produkcie przesądzić może jedynie seria badań laboratoryjnych wędzonek wyprodukowanych w różnych warunkach i w tym samym urządzeniu. Jesli takich wyników badań nie posiadamy, nie straszmy forumowiczów możliwością zatrucia. Jak zauważyłem, takie domniemane zagrożenia stwarzają tutaj głownie wędzarnie kanałowe, co jest co najmniej dziwne, gdyz długi kanał dymowy jest doskonałym, wstępnym filtrem mechanicznym dymu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13541-deflektor-jak-ustawi%C4%87/page/2/#findComment-523309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.