Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od czterech miesięcy jadę ostro na automacie elta.

ze względu na apetyt rodziny i znajomych tydzień temu dokupiłem drugi :

http://allegro.pl/item310146294_automat_do_pieczenia_chleba_primera_gwarancja_ss.html

 

teraz jadę na dwa :)

pzdr.

 

 

fentelku ,to jak tak ostro jedziesz,to może byś tak jeszcze ciepły na Tychy podwiózł?Mniammm,ciepły chlebuś,swojskie masełko,ale się rozmarzyłam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28953
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Wiesław

własnie wróciłem z Rawy Mazowieckiej gdzie nabyłem drogą kupna za 120 PLN automat do pieczenia chleba Bifinett KH 1170 (ciagle zapominam jak sie kopiuje tekst z poprzedniego postu)

 

 

wczoraj popełniłem pierwszy chlebek, nie powiem automat spisał się bardzo dobrze, moge go spokojnie polecić, chlebek wyszedł jak sie patrzy, nastepnym razem zrobie fotoreportaż z pieczenia chlebka w tym automacie, a tymczasem jadę z żonka na 3 tygodnie do sanatorium w Kudowie Zdroju

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28971
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem za 7 dych taką samą jak ma Fentel,BonAir, Jasiu i piekę codziennie. Dwa mieszadła dają efekt jakby również gniecenia ciasta. Ponadto dwumieszałkowa jest większa. Ja moge upic 1250g ciasto. Każda jest dobra jak jest sprawna.

No i ot sedno! o to mi chodziło.(to ostatnie zdanie).Kupowałem bez przekonania a teraz?

Jak by kto ....tego no..... (skleroza) z ta kieszenią...że niby w nią.... czy cóś.... :grin:

O! wiem! ...narobił. :blush:

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28976
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Marcomm - masz racje.Ja tez mam z jednym mieszadlem i sprawuje sie fantastycznie.Nazywa sie Breadman Ultimate Plus i mozecie ja poogladac na mojej stronce

 

TUTAJ

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44494
Udostępnij na innych stronach

Cześć Izunia2007.

"przeleciałam" pobieżnie twiją stronke i juz ja wpisałam do ulubionych.Gratulacje-tym bardziej ze tak daleko i chce ci sie robić.

Latem ja także myślałam o maszyne,ale potem doszłam do wniosku,że może lepiej łapkami.

A tu, jestem mile zaskoczona możliwościami maszyny i chyba się do niej przekonam.

Ale oczywiście dylemat zostaje-jaką zakupić? Widziziałam,że ą nawet takie które bagietki pieką.

Ma mieć dwa mieszadła? Czy macie jakieś uwagi, po swoich doświadczeniach??

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44496
Udostępnij na innych stronach

Elu, bardzo sie ciesze ze podoba Ci sie moja stronka.

Niektore nowe maszyny maja taki ruszt i faktycznie mozna piec bagietki (przewaznie 4 sztuki,ale takie male).Ja nie mam tego rusztu,ale na moje wymogi i tak musialabym piec je 2 razy a do pieca wsadzam na raz i gotowe.A co do mieszadel to tak jak moze przeczytalas wyzej: jedni chwala z dwoma a inni (tak jak ja i Marcomm) sa tez bardzo zadowoleni z jednego.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44516
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Elu, bardzo sie ciesze ze podoba Ci sie moja stronka.

Niektore nowe maszyny maja taki ruszt i faktycznie mozna piec bagietki (przewaznie 4 sztuki,ale takie male).Ja nie mam tego rusztu,ale na moje wymogi i tak musialabym piec je 2 razy a do pieca wsadzam na raz i gotowe.A co do mieszadel to tak jak moze przeczytalas wyzej: jedni chwala z dwoma a inni (tak jak ja i Marcomm) sa tez bardzo zadowoleni z jednego.

Po długim zastanawianiu kupiłem takiego smoka: http://www.allegro.pl/item559572747_moulinex_ow_5003_domowy_chleb_bulki_i_bagietki.html o mocy 1650W. No i faktycznie ten ruszt na bagietki tez był jednym z elementów który mnie przekonał.

Teraz czekam z niecierpliwością, aż paczka do mnie dojdzie.

Coś sie Krakusy spóźniają :???:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-58458
Udostępnij na innych stronach

No to gratuluje! Ja przerzucilam sie teraz na wyrabianie ciasta w mikserze KitchenAid,bo moge zarobic tam duza ilosc ciasta,a pieke na kamieniu-super sprawa!
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-58638
Udostępnij na innych stronach

Długo oczekiwana przesyłka wreszcie dotarła i mogłem zacząć eksperymenty ze swoim pierwszym wypiekiem. :grin:

A żeby eksperyment nie był zbyt wielki skorzystałem z gotowej mieszanki, chleb sądecki wieloziarnisty. Do mieszanki dodać wody, drożdże i gotowe.

Ciasto pięknie wyrosło, ja cały w skowronkach, po ponad dwu godzinach mieszania i wyrastania zaczęło sie piec. I tragedia, bo chleb zamiast pięknie wyrastać nagle opadł. Pieczenie się zakończyło, a chleb wygląda jak wysuszony a nie upieczony.

Po gorączkwym szukaniu przyczyn w literaturze doszedłem jednak do wniosku, że tak po prostu miało być i ten chleb tak ma.

W każdym bądź razie rodzinie smakuje i już sie nim zajada pomimo, że jeszce gorący.

Tak więc pierwsze koty za płoty :grin:

 

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-59488
Udostępnij na innych stronach

Arkdom - niestety musze Cie zasmucic: zaden chleb na drozdzach ktory juz urosl nie powinien opasc.Ja mysle ze za duzo drozdzy i chleb poprostu przerosl.Powinien miec choc mala kopulke.

Napisz ile dales tych drozdzy na jaka ilosc mieszanki,no i jakie drozdze.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60346
Udostępnij na innych stronach

Skoro urósł to drożdże OK., wg mnie ciasto było za rzadkie i to wszystko, typowym objawem jest właśnie wyrośniecie i potem zapadniecie się tak, że brzegi są wyższe od środka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60347
Udostępnij na innych stronach

Jestem na 100% pewien, że za dużo było wody.

W innym wątku znalazłem informację na ten temat i przy następnym wypieku zmniejszyłem ilość wody. Wprawdzie efekt nie jest jeszcze zadowalający, ale widać postęp.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60377
Udostępnij na innych stronach

Jestem na 100% pewien, że za dużo było wody.

Ja również :-)

 

Kwestia ilości wody przy wypieku chleba jest dość trudna, gdyż zależy od wielu czynników, a m.in. od rodzajów użytej mąki itd.

Jesli ciasto jest zbyt rzadkie, to pięknie wyrasta, ale finalnie chlebek jest zapadnięty i na przekroju ma kształt litery U.

Jeśli ciasto jest z kolei zbyt gęste, to chlebek gorzej wyrasta, ale ma "dobry kształt".

 

Osobiście mam taki sposób wypiekania chlebka w maszynie, że daję ok 300ml. wody na 500g mąki (3:2 - pszenna 450/ żytnia), i jeśli podczas mieszania w automacie przy mieszadełkach powstają "kółka", to dosypuję mąkę, by ich nie było.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60379
Udostępnij na innych stronach

Osobiście mam taki sposób wypiekania chlebka w maszynie, że daję ok 300ml. wody na 500g mąki

W "poprawionej" wersji też tyle dałem, ale okazało się, że nadal jest nieco za dużo.

W innym wątku widziałem informację, że ma jej być od 250 do 300 ml tak więc następny wypiek zrobię na 280ml.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60383
Udostępnij na innych stronach

Tak szczerze mówiąc, to dla mojego codziennego zestawu "mąk" do wypieku chlebka pszenno-żytniego daję ok. 280-290ml wody.

Napisałem w poprzednim poscie 300ml, gdyż podczas procesu mieszania ciasta w maszynie dużo lepiej jest dosypywać mąkę, niz dolewać wodę. Jendym zdaniem - wolę na początku mieć rzadsze ciasto i dosypywać mąkę, niż odwrotnie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60385
Udostępnij na innych stronach

Zostawcie drożdże do ciasta. Chleb pieczcie na zakwasie, a skończą się Wasze problemy. Chleb na zakwasie jest czasochłonny ale więcej błędów wybacza. Spokojnie można też piec taki chleb w maszynie, automacie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60395
Udostępnij na innych stronach

Zostawcie drożdże do ciasta. Chleb pieczcie na zakwasie, a skończą się Wasze problemy. Chleb na zakwasie jest czasochłonny ale więcej błędów wybacza. Spokojnie można też piec taki chleb w maszynie, automacie.

Pzdr.

Święta racja, ale jak to mówią, nie od razu Kraków zbudowano. :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60397
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To prawda WNUCZEK moja piękniejsza połowa piecze chleby właśnie w takim automacie i.... po 4 miesiącach zaczyna piec na zakwasie własnego wyrobu. Chleb jest o niebo lepszy i maszyna przydaje się tylko do mieszania. Chlebek piecze w piekarniku. Drożdżowy jest mało trwały. Dobry na ciepło. A niedługo będzie test pieczenia chleba w glinianym naczyniu!

Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że urządzenie do pieczenia chleba (automat) jest zbędny, lepiej było kupić mikser planetrany i ja bym mógł kiełbaski mieszać :lol:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-65655
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Mam okazję kupić automat Concept Vita Style 5030 za 125zł lub na allegro Unold 68415 za podobną cenę.

Obudowa bardziej podoba mi się Unold (i chyba metalowa a nie z tworzywa), ale ma chyba kwadratową formę do pieczenia....

Ale Concept ma 1100W a Unold tylko 600W.

Możecie mi coś doradzić?

Nie znalazłam modelu 5030 Concept, ale ten jest podobny:

http://www.my-concept.pl/produkty/sprzt-drobnego-agd/kuchnia/wypiekacze-do-chleba/pc-5020-wypiekacz-do-chleba.html

Unold 68415:

http://www.redcoon.pl/B127470-Unold-68415-Backmeister-Top-Edition_Wypiekacze-do-chleba?refId=okazje

Pozdrawiam!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-223531
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.