majus Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Lutego 2008 Od czterech miesięcy jadę ostro na automacie elta. ze względu na apetyt rodziny i znajomych tydzień temu dokupiłem drugi : http://allegro.pl/item310146294_automat_do_pieczenia_chleba_primera_gwarancja_ss.html teraz jadę na dwa pzdr. fentelku ,to jak tak ostro jedziesz,to może byś tak jeszcze ciepły na Tychy podwiózł?Mniammm,ciepły chlebuś,swojskie masełko,ale się rozmarzyłam Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Lutego 2008 własnie wróciłem z Rawy Mazowieckiej gdzie nabyłem drogą kupna za 120 PLN automat do pieczenia chleba Bifinett KH 1170 (ciagle zapominam jak sie kopiuje tekst z poprzedniego postu) wczoraj popełniłem pierwszy chlebek, nie powiem automat spisał się bardzo dobrze, moge go spokojnie polecić, chlebek wyszedł jak sie patrzy, nastepnym razem zrobie fotoreportaż z pieczenia chlebka w tym automacie, a tymczasem jadę z żonka na 3 tygodnie do sanatorium w Kudowie Zdroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Lutego 2008 Wiesław zazdroszczę Ci i tego chlebka i tej Kudowy Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Lutego 2008 :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Lutego 2008 Ja kupiłem za 7 dych taką samą jak ma Fentel,BonAir, Jasiu i piekę codziennie. Dwa mieszadła dają efekt jakby również gniecenia ciasta. Ponadto dwumieszałkowa jest większa. Ja moge upic 1250g ciasto. Każda jest dobra jak jest sprawna.No i ot sedno! o to mi chodziło.(to ostatnie zdanie).Kupowałem bez przekonania a teraz? Jak by kto ....tego no..... (skleroza) z ta kieszenią...że niby w nią.... czy cóś.... :grin: O! wiem! ...narobił. :blush: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-28976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Października 2008 Marcomm - masz racje.Ja tez mam z jednym mieszadlem i sprawuje sie fantastycznie.Nazywa sie Breadman Ultimate Plus i mozecie ja poogladac na mojej stronce TUTAJ Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Października 2008 Cześć Izunia2007."przeleciałam" pobieżnie twiją stronke i juz ja wpisałam do ulubionych.Gratulacje-tym bardziej ze tak daleko i chce ci sie robić.Latem ja także myślałam o maszyne,ale potem doszłam do wniosku,że może lepiej łapkami.A tu, jestem mile zaskoczona możliwościami maszyny i chyba się do niej przekonam.Ale oczywiście dylemat zostaje-jaką zakupić? Widziziałam,że ą nawet takie które bagietki pieką.Ma mieć dwa mieszadła? Czy macie jakieś uwagi, po swoich doświadczeniach?? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Października 2008 Elu, bardzo sie ciesze ze podoba Ci sie moja stronka.Niektore nowe maszyny maja taki ruszt i faktycznie mozna piec bagietki (przewaznie 4 sztuki,ale takie male).Ja nie mam tego rusztu,ale na moje wymogi i tak musialabym piec je 2 razy a do pieca wsadzam na raz i gotowe.A co do mieszadel to tak jak moze przeczytalas wyzej: jedni chwala z dwoma a inni (tak jak ja i Marcomm) sa tez bardzo zadowoleni z jednego. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-44516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Lutego 2009 Elu, bardzo sie ciesze ze podoba Ci sie moja stronka. Niektore nowe maszyny maja taki ruszt i faktycznie mozna piec bagietki (przewaznie 4 sztuki,ale takie male).Ja nie mam tego rusztu,ale na moje wymogi i tak musialabym piec je 2 razy a do pieca wsadzam na raz i gotowe.A co do mieszadel to tak jak moze przeczytalas wyzej: jedni chwala z dwoma a inni (tak jak ja i Marcomm) sa tez bardzo zadowoleni z jednego. Po długim zastanawianiu kupiłem takiego smoka: http://www.allegro.pl/item559572747_moulinex_ow_5003_domowy_chleb_bulki_i_bagietki.html o mocy 1650W. No i faktycznie ten ruszt na bagietki tez był jednym z elementów który mnie przekonał. Teraz czekam z niecierpliwością, aż paczka do mnie dojdzie. Coś sie Krakusy spóźniają :???: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-58458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Marca 2009 No to gratuluje! Ja przerzucilam sie teraz na wyrabianie ciasta w mikserze KitchenAid,bo moge zarobic tam duza ilosc ciasta,a pieke na kamieniu-super sprawa! Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-58638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Marca 2009 Długo oczekiwana przesyłka wreszcie dotarła i mogłem zacząć eksperymenty ze swoim pierwszym wypiekiem. :grin: A żeby eksperyment nie był zbyt wielki skorzystałem z gotowej mieszanki, chleb sądecki wieloziarnisty. Do mieszanki dodać wody, drożdże i gotowe. Ciasto pięknie wyrosło, ja cały w skowronkach, po ponad dwu godzinach mieszania i wyrastania zaczęło sie piec. I tragedia, bo chleb zamiast pięknie wyrastać nagle opadł. Pieczenie się zakończyło, a chleb wygląda jak wysuszony a nie upieczony. Po gorączkwym szukaniu przyczyn w literaturze doszedłem jednak do wniosku, że tak po prostu miało być i ten chleb tak ma. W każdym bądź razie rodzinie smakuje i już sie nim zajada pomimo, że jeszce gorący. Tak więc pierwsze koty za płoty :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-59488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Marca 2009 Arkdom - niestety musze Cie zasmucic: zaden chleb na drozdzach ktory juz urosl nie powinien opasc.Ja mysle ze za duzo drozdzy i chleb poprostu przerosl.Powinien miec choc mala kopulke.Napisz ile dales tych drozdzy na jaka ilosc mieszanki,no i jakie drozdze. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Marca 2009 Skoro urósł to drożdże OK., wg mnie ciasto było za rzadkie i to wszystko, typowym objawem jest właśnie wyrośniecie i potem zapadniecie się tak, że brzegi są wyższe od środka. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Marca 2009 I tragedia, bo chleb zamiast pięknie wyrastać nagle opadłA może wkładałeś nosek podczas pieczenia do automatu :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Marca 2009 tez mi sie wydaje że ciasto było za rzadkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Marca 2009 Jestem na 100% pewien, że za dużo było wody.W innym wątku znalazłem informację na ten temat i przy następnym wypieku zmniejszyłem ilość wody. Wprawdzie efekt nie jest jeszcze zadowalający, ale widać postęp. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Marca 2009 Jestem na 100% pewien, że za dużo było wody. Ja również :-) Kwestia ilości wody przy wypieku chleba jest dość trudna, gdyż zależy od wielu czynników, a m.in. od rodzajów użytej mąki itd. Jesli ciasto jest zbyt rzadkie, to pięknie wyrasta, ale finalnie chlebek jest zapadnięty i na przekroju ma kształt litery U. Jeśli ciasto jest z kolei zbyt gęste, to chlebek gorzej wyrasta, ale ma "dobry kształt". Osobiście mam taki sposób wypiekania chlebka w maszynie, że daję ok 300ml. wody na 500g mąki (3:2 - pszenna 450/ żytnia), i jeśli podczas mieszania w automacie przy mieszadełkach powstają "kółka", to dosypuję mąkę, by ich nie było. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Marca 2009 Osobiście mam taki sposób wypiekania chlebka w maszynie, że daję ok 300ml. wody na 500g mąki W "poprawionej" wersji też tyle dałem, ale okazało się, że nadal jest nieco za dużo. W innym wątku widziałem informację, że ma jej być od 250 do 300 ml tak więc następny wypiek zrobię na 280ml. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Marca 2009 Tak szczerze mówiąc, to dla mojego codziennego zestawu "mąk" do wypieku chlebka pszenno-żytniego daję ok. 280-290ml wody.Napisałem w poprzednim poscie 300ml, gdyż podczas procesu mieszania ciasta w maszynie dużo lepiej jest dosypywać mąkę, niz dolewać wodę. Jendym zdaniem - wolę na początku mieć rzadsze ciasto i dosypywać mąkę, niż odwrotnie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Marca 2009 Cenna rada.Postaram się o tym pamiętać. Jeszcze tylko jeden problem.Nauczyć się oceniać konsystencję ciasta "na oko" :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Marca 2009 Zostawcie drożdże do ciasta. Chleb pieczcie na zakwasie, a skończą się Wasze problemy. Chleb na zakwasie jest czasochłonny ale więcej błędów wybacza. Spokojnie można też piec taki chleb w maszynie, automacie.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Marca 2009 Zostawcie drożdże do ciasta. Chleb pieczcie na zakwasie, a skończą się Wasze problemy. Chleb na zakwasie jest czasochłonny ale więcej błędów wybacza. Spokojnie można też piec taki chleb w maszynie, automacie. Pzdr. Święta racja, ale jak to mówią, nie od razu Kraków zbudowano. :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-60397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 To prawda WNUCZEK moja piękniejsza połowa piecze chleby właśnie w takim automacie i.... po 4 miesiącach zaczyna piec na zakwasie własnego wyrobu. Chleb jest o niebo lepszy i maszyna przydaje się tylko do mieszania. Chlebek piecze w piekarniku. Drożdżowy jest mało trwały. Dobry na ciepło. A niedługo będzie test pieczenia chleba w glinianym naczyniu! Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że urządzenie do pieczenia chleba (automat) jest zbędny, lepiej było kupić mikser planetrany i ja bym mógł kiełbaski mieszać :lol: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-65655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Posiadam automat Sewerin BM3986 jest dobry do wyrabiania ciasta,chleb piekę w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-65669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Mam okazję kupić automat Concept Vita Style 5030 za 125zł lub na allegro Unold 68415 za podobną cenę.Obudowa bardziej podoba mi się Unold (i chyba metalowa a nie z tworzywa), ale ma chyba kwadratową formę do pieczenia....Ale Concept ma 1100W a Unold tylko 600W.Możecie mi coś doradzić?Nie znalazłam modelu 5030 Concept, ale ten jest podobny:http://www.my-concept.pl/produkty/sprzt-drobnego-agd/kuchnia/wypiekacze-do-chleba/pc-5020-wypiekacz-do-chleba.htmlUnold 68415:http://www.redcoon.pl/B127470-Unold-68415-Backmeister-Top-Edition_Wypiekacze-do-chleba?refId=okazjePozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1360-sprz%C4%99tautomat-do-chleba-jaki-wybra%C4%87/page/3/#findComment-223531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.