andrzej k Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2010 Witam Dzisiaj zakisiłem po raz pierwszy i dla próby dwa kg pomidorów czerwonych . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2010 Witaj...ale po co,kisi się zielone gdy już nie mają szans na dojrzałość,a z czerwonych robi się przecier na zimę.pozdrawiam Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-125461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2010 A jakiś przepisik?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-125463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2010 ...na zielone,czy na czrwone? Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-125467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Września 2010 A jakiś przepisik? Pomidory Lima , przekrojone na połowę i wycięte gniazda - miejsce gdzie był ogonek od krzaczka . Zalewę zastosowałem identyczną jak do kiszenia papryki : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1247&highlight=kiszona+papryka Oczywiście po dwa ząbki czosnku na słoik . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-125468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witaj ...ale po co,kisi się zielone gdy już nie mają szans na dojrzałość,a z czerwonych robi się przecier na zimę. pozdrawiam Kiszone czerwone pomidory są znacznie smaczniejsze niż kiszone zielone (zresztą tak samo jak i kiszona papryka - ta wybarwiona jet dużo smaczniejsza po zakiszeniu od zielonej). A kiszenie pozwala zachować więcej witamin niż robienie z pomidorów przecieru. No i zastosowanie kiszonych pomidorów nieco szersze niż przecieru. Nie do końca jestem też pewien jak wygląda sprawa toksyczności kiszonych zielonych pomidorów - na surowo takie pomidory nie są zdrowe.... Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-136328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam Czy ktoś z forumowiczów kisił pomidory? Ja zrobiłem próbkę tego sierpnia, te same proporcje zalewy i dodatków jak do ogórków. Pomidory upakowałem ciasno i nie wiem czy to był błąd bo pomidory wyszły takie rozpaćkane, tzn są całe w słoiku, ale przy wyjmowaniu już się rozpadają. Nigdy nie widziałem kiszonych pomidorów i nie wiem jak powinny wyglądać, jaka twardość etc. Ogólnie są tak smaczne, że słoik dwulitrowy wciągam na dwa razy. Gitner Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) pomidory w miarę luźno, odmiany mięsista jędrna i małe (robię z Limy), po kiszeniu nie rozpadają się , ale są miększe niż przed. W kiszonkach nie są u mnie na pierwszym miejscu ( póki co numer 1 to czerwona papryka) Edytowane 10 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2016 Czasami kisiłem pomidorki - zwykle koktajlowe - tak naprawdę najlepsze są od 3 do 10 dnia kiszenia - póżniej się rozpadają i są wyraźnie przekiszone -kiszę dokładnie jak ogórki ,nie ugniatam tylko nasypuję lużno- zapewne nie zrobiłeś błędu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Listopada 2016 Moje już są 3-ci miesiąc kiszone więc pewnie dlatego się rozpadają. Koktajlowe też zrobiłem, ale po tych miesiącach to nie ma co w nich jeść Maciekzbrzegu czy papryki kisisz tak samo jak ogórki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Listopada 2016 Papryka,marchew, cebulką,pietruszka, kalafior,buraki czerwone,czosnek kisze razem i osobno. Kisze jak ogórki. Moja ocena pomidorów dotyczy też 3 miesięcznych. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Listopada 2016 Czy paprykę kisisz w kawałkach czy w całości? Ukraińcy cały czosnek kiszą w łupinie, a Ty? czy marchewkę, pietruszkę, buraki obierasz czy tylko myjesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2016 Na innym forum wyczytałem i zrobiłem dwa słoiki kiszonych rzodkiewek i buraków w.... maślance Lubię takie eksperymenty dla samej ciekawości co z tego będzie. Do maślanki jak pisało dałem łyżkę soli, 3 ząbki czosnku i to wszystko potraktowałem blenderem Maślanka z Tesco. Jestem ciekaw jak będą w smaku rzodkiewki. Forumowicz pisze, że kisi tak i marchewki, kalafior, i inne warzywa. Na razie słoiki mają tydzień, trzeba jeszcze poczekać na degustację. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Czy paprykę kisisz w kawałkach czy w całości? Ukraińcy cały czosnek kiszą w łupinie, a Ty? czy marchewkę, pietruszkę, buraki obierasz czy tylko myjesz?Papryka czerwona słodka usunięte gniazda nasienne pokrojona raczej ćwiartki . Papryka ostra dodana po jednej habanero jako całość ogień w całym słoiku Warzywa obieram , czosnek też . Póki co nie mam większego doświadczenia w ich przyrządzaniu . Trzeba wymyślić jakieś sałatki (czyli po wyjęciu pokroić + oliwa/olej+ciut cukru+ pieprz+szczypiorek itp )Kiszenia w "skórce" (bez obierania) nie próbowałem. Trzeba będzie może będą lepsze ?Jak nastawiałem to dawałem po 20-50 ml soku z ukiszonych ogórków nie wiem czy potrzebnie czy nie ale chyba nie zaszkodziło .W tym roku nastawiłem również po raz pierwszy buraki czerwone-pokrojone obrane . (ukisić się ukisiły i co dalej ?) macie jakieś pomysł jak je skonsumować , za wyjątkiem zjedzenia jako warzywo (czyli na talerz nóż i widelec i do brzuszka bo ten sposób to znam ) Edytowane 14 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2016 buraki czerwone-pokrojone obrane w sobote nastawiłem 2 kg buraków do kiszenia - zszatkowane na tarczy frytkowej - w 100 % będę potrzebował wywar ukiszony do barszczyku na wigilię - buraczki będę dodawał do "ukraińskiego" no i po odpowiednim doprawieniu buraczki jako sałatka do obiadu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-526452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belll Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Stycznia 2017 hmm ciekawy pomysł z tymi pomidorami. teraz już za późno, ale pomysł zapisuję i latem na pewno wypróbuję Cytuj http://bella-arte.pl http://firecode.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-535942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Ja kisiłem w zeszłym roku zarówno koktajlowe, jak i zwykłe (lima). Dopóki nie są zbyt mocno ukiszone są smaczną przegryzką, zwłaszcza koktajlowe. Później są bardzo dobrym dodatkiem do potraw, sosów, zup itp. Zupa pomidorowa z samych kiszonych pomidorów u mnie w domu zrobiła furorę. w tym roku też na pewno ukiszę, tyle że zamiast limy dam inne, bo w tym roku tych pomidorów nie sadzę. Tak wyglądały w dzień kiszenia Edytowane 19 Marca 2017 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13605-kiszone-pomidory/#findComment-544717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.