Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wpadłem na pomysł, żeby calą karkowkę zapeklować a póżniej w piekarniku ją upiec. Nigdy tego wcześniej nie robilem więc proszę o uwagi mówiące za i przeciw takiemu pomysłowi. Karkówka bedzie miala ok. 2,5kg, bez kości 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

.....zależy, w jakiej temperaturze będziesz ją piekł, ponieważ azotyn w temperaturze ( o ile dobrze pamiętam) 160* rozkłada się na niebezpieczne dla zdrowia związki....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532054
Udostępnij na innych stronach

Zdrowiej będzie chyba zasolić niż peklować (lub 50% / 50%) ale pewnie bardziej doświadczone koleżanki i koledzy to zweryfikują.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532111
Udostępnij na innych stronach

 

 

w piekarniku ją upiec
zrób bez peklowania - pieczona (w piwie lub winie )  jest świetna a w dodatku w rękawie i na niższej temperaturze 140-160st  - a jak masz zamiar przetrzymać ją po pieczeniu długo - to vacum i zamrażarka

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532115
Udostępnij na innych stronach

Polecam Ci karkówkę Maxella:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=392813


rozkłada się na niebezpieczne dla zdrowia związki....

To obowiązkowo trzeba zakropić, wtedy jest na zdrowie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532125
Udostępnij na innych stronach

Hej , Dziekuje za wskazowki , cholera.. tak sie rozpedzilem dzisiaj , ze karkowka zostala pocieta na drobne ale zrobie pare mielonek w szynkowarze. Mieso juz sie pekluje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532216
Udostępnij na innych stronach

 

To obowiązkowo trzeba zakropić, wtedy jest na zdrowie.  ;)

 

....już widzę ten kroplomierz..... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13753-karkowka-cala-peklowana-pieczona/#findComment-532236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.