Skocz do zawartości

Sterowanie wędzarni elektrycznych - dyskusja i uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek przeczytałeś co napisałem o montażu takiego grilla ...? Totalnie to będzie głupiał w wyższych temperaturach ;)

Binio sprawdź w ustawieniach regulatora jaką masz wpisaną histerezę bo tu może być problem ... duża grzałka zawsze podbije temperaturę bezradnością w sterowniku bez PID-a ale u Ciebie idzie za wysoko ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przeczytałem dlatego z doświadczenia wiem, że nie można włożyć regulatora do wędzarni.

Nie wysterujesz temperatury.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Histereza "0" problem w "opóźnieniu" czujnika temp. (zbyt wolna reakcja na szybko zmieniającą się temperaturę - jak temperatura zmienia się wolniej " normalnie" to czujnik nadąża) Normalnie robię tak po wygrzaniu na 100 redukuję temp do 50 i wyłączam grzałkę 2000W i zostawiam  900W. W czasie mrozów robię odwrotnie (wyłączałem 900W) i jest w miarę stabilnie . Po otwarciu wędzarni włączam obie grzałki i po chwili jedną wyłączam (robię w trybie ręcznego PID-a :))   Tak jak wspomniałem gdybym wzorował się tylko na temp z wyświetlacz ESCO to bym nawet nie wiedział , że przebija temp. Samą bezwładnością przebija po wyłączeniu 1-2 czasami 3 stopnie. Czym więkasza moc grzałek tym bardziej (wiadomo fizyka ;) )

EUREKA - następnym razem umieszczę czujnik sterownika niżej (bliżej grzałek) będzie szybciej sie nagrzewał i szybciej stygł bo odspodu dolatuje chłodniejsze powietrze z zewnątrz i dzięki temu może  "skalibruję" go z rzeczywistymi warunkami panującymi w wędzarni :rolleyes:. Czy podązam w dobrą stronę??? :)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam , czy ktoś kombinował z borniakem 150...? , czy ktoś zmieniał sterownik..?

...histereza tam jest duża , wolna reakcja na zmianę temperatury , jak ustawię na 50 to chwilowo skacze i do 80 prawie a potem spada do 40...

Bo to klasyczny "mechaniczny" termoregulator i mała objętość komory zawsze każdy regulator bez PID-a będzie powodował gwałtowne rozłączenie a grzałka podbije temperaturę swoją bezwładnością  ;) 

Nawet z prostym regulatorem elektronicznym będzie dużo lepiej niż jest bo histereza jest tam do ustawienia - zawsze ta in plus będzie większa ze względu na bezwładność grzałki własnie ale wahania temperatury w komorze będą zdecydowanie mniejsze ...  a jak ma być bardzo dokładnie to tylko regulator PID ;)

Robert
601353601

Przeczytaj temat sterowania ... każdy z tych regulatorów możesz zastosować. Tam masz opisane wszystkie zalety i wady poszczególnych rozwiązań ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Miro

Tłuszcz nie przewodzi prądu.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Który sterownik byście polecili? Chodzi o Pamela wybrać PRM+ czy zainwestować w prd3? Sterownika potrzebuję oczywiście do wędzenia ale również do warzenia domowego piwka ;) pojawia się i u mnie czasem destylacja (kolumna aabratek) ale radzę sobie bez sterowania elektronicznego. Nadmieniam, że sam nic takiego nie zbuduje i chcę kupić tzw gotowca. Co byście polecili?

Z tego co widziałem to prd3 ma chyba PID, a PRM nie co wydaje się istotne przy wędzeniu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez ansynpl

PRD3

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Dzięki ;) a odnośnie grzałki... Mają w ofercie 2000w zresztą sam Roger o tym pisałeś... Będzie to odpowiednie? Czy jednak grill? :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Miro

Tłuszcz nie przewodzi prądu.

Tłuszcz z wodą już tak.

Generalnie robi przecież to na własny użytek i może sobie nie uziemiać, wstawiać grill do wędzarni, a zamiast wtyczki użyć dwóch wykałaczek, bo też kable z gniazdka nie wypadną.

Przecież mnie prąd nie popieści, tylko Was.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Tak 2000W będzie Ok... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

• 1 miesiąc temu...

Roger, chwała Tobie, że tak przystępnie (dla mnie może mniej, bo w tematyce tej jestem nieco ułomny) przedstawiłeś sposoby sterownia wędzarnią. Mam pytanie. Jeżeli dysponuję starym piekarnikiem elektrycznym, czy mogę wykorzystać jego "bebechy" - grzałkę, sterowanie, wentylator, no wszystko - i żywcem umieścić w wędzarni? Czy będzie to działało?

Oczywiście że będzie działało tylko sprawdź innym termometrem nastawy tego sterownika z piekarnika. Oczywiście to będzie takie najprostsze sterowanie 0/1 ;)

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601

Oczywiście to będzie takie najprostsze sterowanie 0/1

Najprostsze, ale najłatwiejsze jak dla mnie do wykonania. Mam nadzieję, że też skuteczne i w miarę precyzyjne.

Jesteś na tym Forum niezawodny Roger! Zawsze można liczyć na Twoją wiedzę i doświadczenie - dzięki.

• 3 tygodnie później...

Cześć

Właśnie z pomocą kolegi Zenza złożyłem swoj zestaw sterowania Rex c100,ssr40A, i sonda pt100. Do tego puszka, gniazdka i włącznik z bezpiecznikiem. Koszt części oscyluje w granicach 140 zl całość. Sterowniki z ssr z aliexpress. Więc chyba warto. Grzałki 3*900w w następną sobotę test wszystkiego już w realu. Dam znać jak gdzie z utrzymaniem zadanej temperatury.

Może to taki offtop ale jak patrzę na te ceny co podajcie to bym w życiu tego nie złożył.

post-68530-0-81538900-1490473503_thumb.jpg

Weź pod uwagę jedną rzecz ... nie każdy chce kupować bezpośrednio z Chin ... podane ceny to średnie z allegro ... ;)

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601

post-40431-0-01099600-1490523949_thumb.png A może regulator temperatury należy zrobić płynny. Pozwoli na uzyskanie dowolnej temperatury, bez użycia stycznika oszczędzając grzałki.  Oczywiście wstawiając mocniejszy triak możemy zastosować dowolną grzałkę.  

Płynny regulator byłby chyba najlepszy, no ale po otwarciu drzwi wędzarni (zwłaszcza zimą w duży mróz) Trzeba by ręcznie podkręcać temp. na max, żeby szybko nagrzać przewietrzoną komorę i potem "hamować" regulator. Więc najlepszy byłby układ z płynną regulacją i najlepiej taki układ logiczny co to porówna jaka różnica temperatury się zrobiła w stosunku do zadanej i wtedy da więcej lub mniej mocy - no pewnie by trzeba zaprogramować krzywą grzania - coś w rodzaju sterowania pogodowego w systemach ogrzewania CO. Pewnie dało by się zrobić taki układ - trzeba podrzucić pomysł do Chin i za 2 mieś będą w sprzedaży ;) ( w sumie na samych forumowiczach dałoby się zarobić :laugh: )

Dokładnie w taki logiczny sposób działa każdy regulator PID Panowie ;)

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601

Roger niby tak, ale PID w regulatorze temperatury działa 0/1 i nie reguluje mocy płynnie zmieniając natężenie prądu 

Moduluje moc grzałki właśnie ... istotą działania algorytmu PID jest właśnie dążenie do uzyskania zadanego parametru poprzez modulację czasu, mocy, ilości paliwa etc a nie załącz/wyłącz

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601