Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to pęknięcie to aż taki duży błąd?

Pokaż przekrój. Napisz jak smakowała.

 

Nie wiem jak wyglądała w przekroju ani jak smakowała. To był schabik kolegi, nie zdążyłem sprawdzić  :)

Nurtuje mnie tylko jego wygląd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535629
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że już masz wszystko wyjaśnione i następne będą wychodziły jak z obrazka, czego Ci życzę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535632
Udostępnij na innych stronach

Polędwica została przypieczona i wysuszona w wędzarni . Parzenie tylko to utrwaliło .

 

Alarm na termometrze miałem ustawiony na 45 stopni. Kilka razy się załączył ale na pewno temperatura długotrwale nie wzrosła powyżej 50 stopni. Mogłem też nadmiernie wysuszyć schab przy otwartych drzwiach wędzarni. Był suchy ale wisiał dalej  z szynkami.

Wprowadzę korekty przy kolejnym wędzeniu.

 

Dzięki za wszelkie uwagi.

 

pozdrawiam

Adam74

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535635
Udostępnij na innych stronach

Pilnuj temperatur, a na pewno będzie ok. pamiętaj, że polędwica, to obok polędwiczki,najdelikatniejsze mięso. Z tego względu zawsze proponuję wędzenie jej na zimno, bez parzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535636
Udostępnij na innych stronach

 

 

Był suchy ale wisiał dalej z szynkami.

 

Osuszanie w wędzarni też jest sztuką  Nie wysuszamy asortymentu przed wędzeniem na maksa, musi być mięso lekko wilgotne by nie było na nim widocznej wilgoci , rosy , kropli wody itp . Musisz to wypraktykować sam na swojej wędzarni . Jak to osiągniesz ,  to pójdzie jak z płatka .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gotowanie 15 min Parzenie ok 45 min
 w temacie jest parzona, a napisałeś gotowana. Maxell napisał, że z wieprzowiny polędwica jest najdelikatniejszym mięsem. To wszystko wyjaśnia.

Zrobiłeś jak zrobiłeś i jest doświadczenie na przyszłość. Następnym razem spróbuj jak smakuje polędwica bez parzenia, a jak już chcesz parzyć tylko  nie gotować, musisz sprawdzić czy wskazania termometru są prawidłowe i od tego należy zacząć.

Parzymy delikatnie podnosząc temperaturę do osiągnięcia w środku 58 st następnie wyciągnij i powieś do szybkiego ostygnięcia. Nie studzę i nie ma po co, nie było mielone, ale wieszam w zimnym miejscu.  Dlaczego 58 st, z mojej praktyki wynika, że jest najlepsze w smaku  pomiędzy surowym, a parzonym w wyższej temperaturze.      

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535773
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

 

czekałem aż osiągnie siedemdziesiąt kilka stopni.

To też za dużo dla polędwicy.

Wystarczy w środku 60 st.C.

Tak, jak  napisał Maxell, jest to mięsień najdelikatniejszy, wyjątkowy. 

 

I o tyle dobry, że szkoda go zamieniać w parzony ;) 

[Dodano: 18 gru 2017 - 03:22]

Oczywiście. To wystarczy.

 

Co wystarczy? 10 minut na zaparzenie polędwicy, czyli uzyskanie w środku temperatury 60C?

To bardzo ciekawe ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-580327
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzymy delikatnie podnosząc temperaturę do osiągnięcia w środku 58 st następnie wyciągnij i powieś do szybkiego ostygnięcia
:thumbsup:  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-580331
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Witam podepne się pod temat i zapytam. W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608884
Udostępnij na innych stronach

W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary.

 

To jest wątek o polędwicach wędzonych  i  parzonych a nie z szynkowaru . Ja polędwicę do wędzenia dzielę na kawałki ok 60dkg.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608902
Udostępnij na innych stronach

 

W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary.

 

To jest wątek o polędwicach wędzonych  i  parzonych a nie z szynkowaru . Ja polędwicę do wędzenia dzielę na kawałki ok 60dkg.

 

Prawdopodobnie chodzi o parzenie poledwic po procesie wedzenia. Widocznie kol. uzywa jako naczynia szynkowaru. Kazdy z nas ma swoj praktycznie sposob. Ja dziele poledwice juz przed peklowaniem. Pozwyzej kol. Chudziak - przed wedzeniem. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608939
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.